CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Scriitori >  
Autor: Mara Emerraldi         Ediţia nr. 1634 din 22 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

PUTINE VORBE... DESPRE ION PENA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Scriitorul ,,fantazian" după cum este numit de Stan V. Cristea, membru al Uniunii Scriitorilor din România, lui Ion Pena îi căutăm astăzi locul alături de colegii săi de condei, St. O. Iosif, Constantin Noica, Gala Galaction, Marin Preda şi alţii.  
 
Versul sau de o mare sensibilitate  
 
,,Ceasul fagilor a venit înapoi.  
 
Toţi fagii au costume noi,  
 
Eftine, fragede, verzi,  
 
Numai să le desmierzi."  
 
sau de o aciditate pornită din revoltă interioară, ,,Ci tu eşti doar un pumn de sărăcie"  
 
,,Şi dacă vorbiţi cu bravul Pan  
 
Spuneţi-i că naiul nu mai face un ban,  
 
Că peste umanitate  
 
Urlă zeiţă Răutate."  
 
reflectă ca o oglindă, sufletul de român care-şi iubeşte natură şi neamul.  
 
Perceptor fiind, Ion Pena s-a implicat în activitatea sătenilor bănăţeni, iar în Sichevita pune temelia la ,,„Căminul cultural - Lumina”, căruia îi găseşte loc în Primărie ; îl dotează cu un aparat de radio şi tot în această localitate, bibliotecii îi donează cărţi ce au o valoare de peste o mie de lei.  
 
Opera literară a lui Pena este completată de proză, atrage atenţia, "Moneda fantazienilor" ---lucrare catalogată că fiind ,,utopică", unde viziunea fantasticului atinge cota anului 2000 ---Pena fiind un bun vizionar şi un analist care a anticipat colectivizarea şi cooperativizarea din anii ce au urmat.  
 
La 104 ani de la naşterea sa, căutăm să găsim soclul pe care să fie aşezată valoarea literară a lui Ion Pena, cel care a contribuit la moştenirea culturii româneşti.  
 
,,Să dăm Cezarului ce e-al Cezarului" ca să nu mâniem pe Dumnezeu !  
 
22 iunie 2015  
 
Mara Emerraldi  
 
Referinţă Bibliografică:
PUTINE VORBE... DESPRE ION PENA / Mara Emerraldi : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1634, Anul V, 22 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mara Emerraldi : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mara Emerraldi
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!