CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  
Autor: Mara Circiu         Ediţia nr. 2111 din 11 octombrie 2016        Toate Articolele Autorului

Emoţie de toamnă
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“Dacă timpul ar fi avut frunze, ce toamnă!” ~ Nichita Stănescu  
 
Dacă e toamnă, atunci e sigur festival! Suntem printre norocoşii ce pot spune că în fiecare an, toamna începe pentru noi prin muzică, dans şi multă, multă voie-bună!  
Tradiţionalul Festival de Tradiţii Românesti organizat de Biserica Sfinţii Împaraţi Constantin şi Elena, din Lilburn, Georgia aflat la cea de-a XVI-a ediţie a avut loc pe data de 8-9 octombrie, 2016, şi a constituit ca în fiecare an un fericit prilej de întălnire între românii din zona Metro Atlanta. Părintele George Acsente, preotul paroh al bisericii ne-a indemnat sa fim cu totii exemple de toleranta si iubire, a multumit tuturor celor prezenti pentru participarea numeroasă nu doar in zilele de sărbatoare ci şi in timpul anului la slujbele duminicale, invitand totodată pe cei prezenti sa treaca pragul bisericii în fiecare duminică, şi nu doar de Festival. Sper să ţinem cu toţii cont de sfaturile dansului. Avem nevoie de pacea şi linistea ce vin atunci cand trecem pragul unei biserici si aducem rugaciunea noastra de mulţumire pentru lucrurile bune şi frumoase ce se întamplă în viaţa noastră!  
De-a lungul celor doua zile festive, cei prezenţi au avut bucuria de a fi spectatorii unui frumos şi variat program artistic, menit să renască spiritul naţional, să redescopere valorile autentice, astfel incât tinerele generaţii să ia contact îndeaproape cu arta populară, şi să cunoască totodată mostenirea pe care au sfânta misiune să o ducă mai departe.  
Programul artistic de o înaltă ţinută a fost sustinut de interpreţi locali dar şi de invitaţi speciali, oaspeti de onoare ai micii noastre comunitaţi, şi as dori să-i menţionez pe cei care au contribuit la reuşita acestui frumos program artistic: cunoscuta şi apreciata solistă bucovineancă Laura Haidău, tanăra şi talentata solistă munteancă Denisa Crăciun, Ansamblul “Ciprian Porumbescu”, dansatorii noştri locali, aparţinand grupului "Bucovina”, coregrafi Garofaş & Irina Milici. Mici in statura dar deosebit de talentati, tinerii dansatori ai formaţiei “Miorita” sub îndrumarea entuziastă a Părintelui Nicolae Clempuş, au primit repetate ovaţii si nu doar din partea părinţilor atât de emoţionaţi. Au evaluat sub privirile admirative ale întregii audienţe formaţia de dansatori bulgari “Rosa”, Sorin Obreja, Violetta Nicolay, Austin si Ema - Dance De Sorolay, şi nu în ultimul rând entuziastul nostru solist local de muzica usoară, Danut Buţurca-Florescu.  
Ne-am întalnit cu daci adevăraţi Alex, Mihai Coman si Valentin Şerban, i-am avut printre noi pe Ştefan cel Mare, A.I. Cuza si Constantin Brâncoveanu, am pictat flori de floarea soarelui cu pictorul nostru local, Lucian Brener, am degustat plăcinte româneşti stropite din belsug cu vin si am simţit încă o dată bucuria de a fi români adevăraţi!! Am fost la sat, la bunici paşind în micuţa sală socială a bisericii, care prin dragostea iubitorilor de folclor ai comunitaţii noastre s-a tranformat într-un colţişor din România. O ladă de zestre, un fuior de lână, un podeţ şi o fantană, multe costume populare şi o infinită dragoste pentru tot ce e românesc ne-au făcut să ne simţim în acest muzeu “ca acasă”. Sincere felicitari tuturor care au gândit şi realizat această oază de românism pe pamânt american! Savuroasele mâncaruri tradiţionale românesti, prăjiturile alese şi voia bună au fost prezente din plin şi pe gustul tuturor celor prezenţi. Gospodinele comunitaţii noastre în frunte cu d-na preoteasa Diana Acsente şi inimoasa noastră Rodica Grigoraş, alături de alte multe mâini harnice şi pricepute au dat dovadă de un talent culinar remarcabil: micii, sarmalele şi prăjiturile servite au fost delicioase! Dacă nu aţi fost prezenţi la acest Festival, vă invit călduros la următoarea ediţie, în primăvară, urmată de cea din toamnă, două anotimpuri ce se unesc sub drapelul romanesc şi ne dăruiesc prilej de bucurie!!!  
Evanghelia lui Matei, Cap. 5, versetul 14 ne spune “Voi sunteţi lumina lumii”, să fim aşadar o lumină, pentru noi şi pentru cei din jurul nostru, să strălucim şi să împrumutăm din strălucirea noastră tuturor celor ce ne înconjoară!  
Trăim în plină toamnă, frumoasă şi bogată, românească în cuget, faptă şi şimţire, o toamnă care ne-a adunat laolaltă, cu bucurie, pe toţi cei a căror inimi, deşi departe de casă, încă mai bat româneşte, o toamnă care parafrazându-l pe marele nostru poet Arghezi, “niciodată nu fu mai frumoasă”.  
 
Referinţă Bibliografică:
Emoţie de toamnă / Mara Circiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2111, Anul VI, 11 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mara Circiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mara Circiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!