CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Ganduri >  
Autor: Mara Circiu         Ediţia nr. 2065 din 26 august 2016        Toate Articolele Autorului

Arhitectul lui Dumnezeu
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
"Linia dreaptă aparține omului, cea curbată lui Dumnezeu” ~ Antonio Gaudi  
 
Antonio Gaudi, geniul catalan care continuă să fascineze și astăzi la aproape un secol de la moartea sa, rămâne pentru mulți dintre noi un simbol, un simbol al creației și frumosului, un simbol al îngemănării naturii cu arhitectura.  
 
Gaudi, s-a născut într-un mic sătuc catalan, Reus și provenea dintr-o familie modestă, tatăl sau fiind un renumit meșter local arămar, meșteșugul tatălui influențând traiectoria profesională a fiului de la o vârstă foarte fragedă. Gaudi însuși susținea că a descoperit sensul spațiului în atelierul tatălui sau, printre țevile ondulate pe care le manevra părintele său. Încă din copilărie, Gaudi a fost diagnosticat cu reumatist, condiție medical ce i-a îngrădit mobilitatea dar l-a ajutat pe micuțul Gaudi să descopere frumusețea naturii, principala sursă de inspirație a tuturor operelor sale, singura care nu se definește prin simetrii impuse sau geometrii liniare. În timp ce studia arhitectura la Barcelona, Gaudi a participat la cursuri de economie, filozofie, istorie și estetică, deoarece, în opinia lui, diferitele stiluri arhitecturale nu depind doar de estetică, ci și de contextul social și politic al vremii.  
 
Barcelona, orașul care se bucură de cele mai importante lucrări ale lui Gaudi, a fost primul oraș industrializat din Spania și bunăstarea burgheziei locale a făcut că partea cea mai cultivată a ei să-și dorească etalare bogătiei și gustului prin noua arhitectură, să-și afirme identitatea natională și specificul cultural satisfacăndu-și totodată aspirațiile spre modernism. În aceste condiții apare la Barcelona o efervescentă culturală și nationalistă numită Renaixença – renașterea culturii catalane, orașul se extinde masiv după planul urbanistic conceput de Cerda și apar antreprenori de tipul industriașului Guell, patronul multora dintre creațiile lui Gaudi.  
 
Antoni Gaudi nu a fost un student eminent, cu toate acestea la vârsta de 26 de ani a reușit să obtină diploma de arhitect, iar Elis Rogent, profesorul care i-a înmânat-o, a remarcat: „Nu știu dacă ești un geniu sau un sfânt". A studiat și adaptat arhitectura medievală ca nimeni altul, personalizand-o într-un stil propriu neimitabil până astăzi.  
 
Toți cei care îl cunoșteau pe Antoni Gaudi erau uluiți de capacitatea sa extraordinară de a construi fără schițe sau planuri, realizând modele doar în imaginație, o performanță de neconceput când vorbim de catedrale înalte de 150 de metri. “Originalitate înseamnă întoarcerea la origini.”-spunea Gaudi, și trebuie să recunoaștem că operele sale sunt reprezentarea vie a acestui crez artistic. Barcelona, un oraș că mi-a intrat în suflet, se bucură de multe dintre creațiile geniului artistic al lui Gaudi, și dacă aveți ocazia să vizitați acest minunat oraș veți descoperi cu ușurință operele lui Gaudi, se disting atât de ușor și sunt atât de diferite, încât nu poți decât să le admiri și să te întrebi cum de un simplu muritor a putut crea atâta frumusețe.  
 
Gaudi a murit călcat de un tramvai, era atât de sărăcăcios îmbrăcat și fără vreun act identificator la el, încât transportat de urgență în urma acestui grav accident a fost luat drept un cerșător…a doua zi, prietenii săi descoperidu-l la spitalul săracilor au dorit să-l mute într-un spital mai proeminent, însă Gaudi a refuzat, a vrut să moară printre cei săraci.  
 
La Sagrada Familia, Parc Guell, Casa Mila, Casa Batlló, sunt atracțiile principale ale Barcelonei, o parte din unicitatea și geniul lui Gaudi trăiește în ele, și nu cred că există “cuvinte potrivite” să le descriu, va invit însă se le descoperiți în vacanțele dvs.  
 
Referinţă Bibliografică:
Arhitectul lui Dumnezeu / Mara Circiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2065, Anul VI, 26 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mara Circiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mara Circiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!