CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Ganduri >  
Autor: Mara Circiu         Ediţia nr. 1768 din 03 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Vinerea neagră
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“Dumnezeu e îngăduitor. Pe langă ceea ce îți pot face oamenii, moartea e incomparabil, mai blândă.” ~ Gabriel P. Baetan  
 
Care este valorea unei vieți? În România, foarte puțin, din păcate! Mă gândesc cu tristețe că doar în România valoarea banului depășește valoarea vieții, altfel cum ne putem explica cât de puțin au atârnat în balanță, siguranța, sănătatea, viața vis-à-vis de câștigul monetar, preferabil fară limite.  
 
Tinerii ce și-au aflat sfârșitul la Clubul Colectiv din București în Vinerea Neagră a acestui an erau asemeni tuturor tinerilor…tineretea e aceeași în orice parte a lumii și de când e lumea! Frumoasă, dinamică, plină de elan, încrezătoare și rebelă! Noi, adulții din jurul lor, avem datoria să nu-i îngrădim dar și să le oferim siguranța de care au nevoie să poată înflori și să-și găsească calea în viață, doar am fost și noi odată tineri, și câteodată încă mai avem curajul să gândim asemeni lor!  
 
Din păcate, indiferenta, platitudinea, lăcomia, corupția, ucid! Teoretic, știam noi de mult că trăim într-un mare compromis, dar prinși de rutina vieții ne-am obișnuit cu “raul” și am început să-l considerăm ceva normal! După 25 de ani, încă așteptăm să se întâmple ceva…dar dacă schimbarea nu vine de la fiecare din noi, cum se va produce la nivel de țară? Așteptăm ca cei de lângă noi să facă mai mult pentru noi decât suntem dispuși noi insine…vrem alte rezultate dar repetăm mecanic aceleași greseli…poate că tristele evenimente de la Colectiv ne vor trezi la realitate!  
 
Adevăratul caracter se relevă în timp de criză…si criza ce o trăim depășește cu mult cele mai groaznice scenarii. Ce au trăit acei tineri a fost un adevărat coșmar! Dar moartea lor riscă să rămână doar o trecere dureroasă în lumea de dincolo dacă cei responsabili pentru această moarte nu plătesc, într-un fel sau altul, viețile celor dispăruți. Ar fi păcat ca și de data aceasta să se concluzioneze, cum e obiceiul pământului în România, că “mortul e de vină”.  
 
Cluburile și restaurantele, terasele, barurile par a fi cea mai profitabilă afacere în Romania…sunt întotdeauna pline și consumatorii nici măcar nu se gândesc că ar putea să plătească mai scump și nu doar cu bani distracția la care se expun! Oare unde au fost Garda Financiară, Protecția Consumatorilor sau orice alte instituții care aveau datoria, prin natura serviciului, să vegheze asupra respectării celor mai elementare norme de siguranță?!  
 
Au fost cei care au ridicat vocea împotriva bisericii…si mă gândesc cu tristețe că întotdeuna când se înfierbântă spiritele, se dă vina pe cineva, începem să-i căutăm pe cei vinovați printre cei nevinovați! Românul se aprinde repede și ușor își îndreaptă furia spre cei slăbi și lipsiți de apărare...în aceste momente dificile, să nu uităm că în ultimul lor drum, acești tineri vor fi însoțiți de familie, prieteni și un preot!  
 
Imaginile ce indunda televiziunile din România vorbesc despre o tragedie fără seamăn dar și despre compasiune și altruism, despre dragostea de aproapele tău crunt atins de soartă, și mă închin în fața celor ce au acordat asistența necesară, personal medical, pompieri, poliție, simpli trecători.  
 
Sunt cu sufletul alături de toți cei ce au avut neșansa să fie prezenți la Clubul Colectiv în seara zilei de 30 octombrie; îi plâng pe cei plecați dintre noi, pe cei ce se zbat între viață și moarte și familiile greu încercate de această tragedie! Românii din Atlanta s-au mobilizat și de data aceasta, vă invităm să ne fiti alături pe Facebook, Atlanta #Colectiv! Împreună pentru o Românie mai bună!  
 
Gabriel P. Baetan spunea, atât de frumos: ”Cu toții murim. Numai cuvintele nu mor niciodată”; să nu-i lăsăm pe acești tineri să moară în zadar, fie să folosim cuvintele să ni reamintim mereu, și în memoria lor și de dragul copiilor noștri, să încercăm să zidim o lume mai bună!  
 
Referinţă Bibliografică:
Vinerea neagră / Mara Circiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1768, Anul V, 03 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mara Circiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mara Circiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!