CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Ganduri >  
Autor: Mara Circiu         Ediţia nr. 1561 din 10 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

Despre pǎsǎri şi fluturi şi viaţa între douǎ facturi
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
In pragul Sfintelor Sarbatori de Paste, un gand bun si luminos! Fie ca lumina Sfanta a Invierii sa va lumineze pasii si viata mereu...nicicand nu suntem mai ispititi sa aruncam o privire in oglinda vremelniciei noastre pe acest pamant decat acum, cand taina mortii si a nasterii lui Isus sunt ratiunea acestei sarbatori! Printre cozonaci, oua incondeiate si bucuria acestei mari sarbatori, prietena mea Carmen Niculcea a gasit ragazul necesar sa asterne pe hartie niste ganduri frumoase si pline de adevar! Le impartasesc cu voi, cititorii mei, alaturi de indemnul sa traiti frumos in fiecare zi! 
  
Despre pǎsǎri şi fluturi şi viaţa între douǎ facturi 
  
de Carmen Niculcea, Atlanta, Georgia 
  
Trafic. Serviciu. Casǎ. Cumpǎrǎturi. Termene limitǎ. Chestii neprevǎzute. Obosealǎ. Rutinǎ. Agitaţie. 
  
Vǎ recunoaşteţi programul de viaţǎ în aceastǎ scurtǎ enumerare? Nu vǎ simţiţi uneori prizonieri în propria viaţǎ şi, culmea, pentru cǎ aşa aţi ales sǎ v-o faceţi? Nu vǎ spun nimic nou, cu siguranţǎ v-aţi gândit de multe ori la asta, dar aţi alungat departe gândul, ca s-o puteţi lua a doua zi de la capǎt, continuând aceeaşi rutinǎ a aceluiaşi ritm trepidant al vieţii. Una dupǎ alta, zilele se deşirǎ de pe mosorul vieţii fiecǎruia oarecum la fel. Sigur, existǎ şi zile de naştere – sǎrbǎtorite uneori şi acelea în funcţie de programul invitaţilor – şi sǎrbǎtori – resimţite câteodatǎ ca pe încǎ o corvoadǎ – şi întâmplǎri – cele fericite primite cu gândul cǎ le meritam, iar cele nefericite cu întrebarea retoricǎ “De ce mie?”. Ne mǎsurǎm viaţa între zilele de leafǎ şi plata a douǎ facturi, fǎcând liste cu ce avem de facut, bifând cu satisfacţie lucrurile pe care am reuşit sǎ le rezolvǎm, plǎnuind cum sǎ fim mai organizaţi şi mai eficienţi ca sǎ putem fura un pic de timp şi pentru noi. Uneori şi acela consumat fǎcând reprogramǎri amǎgitoare de timp. 
  
Și atunci, mai putem spune oare cǎ avem viaţa pe care ne-am dorit-o? Mai putem spune cǎ suntem fericiţi? 
  
Depinde numai de noi câtǎ fericire ne putem permite sǎ simţim şi ce punem în balanţa sufletului ca sǎ nu atârne mai mult în tara obligaţiilor şi responsabilitǎţilor de zi cu zi. Din fericire, timpul pentru fericirea sufletului nu se mǎsoarǎ în ore, ci în minute, iar uneori chiar în fracţiuni de secundǎ. E de-ajuns un zâmbet, o vorbǎ frumoasǎ care ne atinge în inimǎ şi ne încǎlzeşte pe dinǎntru, un apus ori un rǎsǎrit de soare care ne opreşte privirea în loc, un câmp înflorit în mii de culori care ne încarcǎ de splendoare şi ne face, pe nesimţite, mai frumoşi şi mai buni. De când nu aţi mai privit cerul nu pragmatic, sǎ ştiţi cum vǎ îmbrǎcaţi în ziua aceea, ci doar ca sǎ vedeţi cât e de albastru ori ca sǎ urmǎriţi curgerea norilor ori sǎ numǎraţi stelele? Aţi auzit de curând pǎsǎrile cântând şi jucându-se printre crengi abia înmugurite? Ieri am vǎzut o pasǎre cardinal roşie care îşi cerceta minuţios aripile cu dilema dacǎ e sau nu destul de frumoasǎ. Degeaba i-am spus cǎ nu se poate mai frumoasǎ cǎ, nemulţumitǎ, a şi zburat înspre soarele roşu, doar-doar şi-o mai aprinde culorile. Aţi vǎzut cât de timizi sunt fluturii care au început sǎ aparǎ? Au aripi de fum tras dintr-o narghilea fermecatǎ care exaltǎ închipuirea şi o coloreazǎ curcubeic. Aţi simţit mirosul pǎmântului trezindu-se la viaţǎ? I-aţi pipǎit trupul vânjos de uriaş care ne ţine pe toţi, dar atât de fragil când îl sfǎrâmǎm între degete şi ne face sǎ ne simţim noi stǎpânii lui? Aţi vǎzut de curând un copil care râde în somn ca şi cum lumea întreagǎ a fost creatǎ pentru el? V-aţi fǎcut timp sǎ vedeţi cǎ iarba din curtea voastrǎ sau din curtea sufletului vostru e categoric mai verde decât cea a vecinului? V-aţi dat seama cǎ trǎiţi în cea mai bunǎ lume posibilǎ, singura pe care o aveţi, şi cǎ stǎ numai în puterea voastrǎ sǎ vǎ bucuraţi de ea? 
  
Depinde numai de noi cu ce ochi privim viaţa şi ce alegem sǎ vedem din ea. Ȋntre douǎ facturi, ar trebui sǎ ne facem timp şi pentru pǎsǎri şi fluturi ca sǎ ne putem bucura de frumuseţea tainicǎ a vieţii. 
  
Referinţă Bibliografică:
Despre pǎsǎri şi fluturi şi viaţa între douǎ facturi / Mara Circiu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1561, Anul V, 10 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mara Circiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mara Circiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!