CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Ganduri >  
Autor: Mara Circiu         Ediţia nr. 1547 din 27 martie 2015        Toate Articolele Autorului

Primarul si Picasso
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Soarta unui Picasso (de fapt trei cum spun gurile rele!) a ajuns un subiect incendiar în România. Lăsând la o parte faptul că noi românii ne-am născut poeți și mai avem și arta în sânge, se știe că iubim frumosul, apreciem operele artistice la adevărata lor valoare și nici nu rămânem indiferenți la truda artistului; mă întreb și eu, asemeni oricui muritor: când și cum am ajuns aici? Știrile din România abundă de imaginile celor o sută de tablouri, operele unor renumiți pictori români și universali, mai faimoase acum decât în ziua licitațiilor respective la celebrele case de licitații Christie’s și Sotheby’s. Se pare că dorința d-lui ministru de finanțe Vâlcov era să-și deschidă o galerie de artă, și să comercializez aceste opere de artă sub paravanul unei activități aproape legitime dacă ar fi fost să nu cercetăm prea mult sau prea intens proveniența inventarului artistic. Un mod elegant de spălare a banilor prin intermediul artei, un fel de Ars gratia artis unde ARTIS reprezintă o apoteoză a mitei, favorurilor și nepotismului.  
 
Mă întreb când Renoir a pictat fata din tabloul ce acum se află în colecția d-lui Vâlcov, s-a gândit oare cu un dram de regret la trista soartă ce o așteaptă? Mintea noastră cu greu poate concepe genul acesta de oameni. DNA-ul ne arată cât de jos au putut să decadă aleșii noștri; de 25 de ani clasa politică conducătoare a produs, an după an, politician după politician, un gen de om arivist, lacom și lipsit de scrupule de care s-ar rușina până și Tănase Scatiu...oare nu a venit vremea să ne luăm țara înapoi?  
 
Dl. Vâlcov se prevalează în spatele unor concepte la fel de frumoase precum arta pe care o admiră, prezumția la nevinovăție până când contrariul este dovedit...toate bune și frumoase dar dacă iubim arta, o admirăm și dacă o posedăm o expunem pe pereți, nu o ascundem în pereți, sub pat sau în debarale, nu-i așa?! Și în momentul în care își asigura "bunurile", în cavou, sub pat, în pereți sau la prieteni, oare nu s-a gândit dl. Vâlcov că prea mulți oameni știu multe, și s-ar putea ca prietenii să-l vândă pentru mai puțin decât 30 de arginți?! Pe lângă prejudiciul financiar, consider un act inconștient și criminal să periclitezi pânza unui artist ascunzând-o sub un pat sau într-o debara…dacă aceste opere se distrug pentru că sunt tratate asemeni unui colet oarecare, cine repară greșeala? Cum putem înlocui un tablou pictat de Picasso, Tonitza sau Renoir? Nu consider gestul acesta laș de a ascunde tablourile într-un mod atât de inconștient cu nimic diferit decât cel al mâinii criminale care a aruncat cu vopsea în Mona Lisa…adevarata apreciere a artei constă în modul în care te manifești în față ei. Aceste tablouri au fost menite nouă tuturor, noi toți trebuie să avem bucuria să le admirăm, într-un muzeu, fac parte din patrimoniul artistic universal, nu reprezintă sub nici o formă o monedă de schimb sau un cont de asigurări pentru așa-zișii politicieni sau oameni de afaceri.  
 
Continuăm să ne minunăm de știrile la foc continuu care ne parvin prin toate mediile de comunicare, cad capete pe rând și din ghilotina DNA nu se știe dacă mai rămâne neatins vreun politician din România anului 2015, speță rară în arena politică românească.  
 
Dragii mei cititori, în pragul Sfintelor Sărbători Pascale, un gând bun și frumos, fie că lumina sfântă a Învierii să ne lumineze mintea, pașii și viața; și să ne fie un far luminos în fiecare zi.  
 
Referinţă Bibliografică:
Primarul si Picasso / Mara Circiu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1547, Anul V, 27 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mara Circiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mara Circiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!