CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Ganduri >  
Autor: Mara Circiu         Ediţia nr. 1309 din 01 august 2014        Toate Articolele Autorului

Dacă noi nu mergem în România, vine România la noi!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Ascunsă în lada de zestre a bunicii, ia românescă ne aduce aminte astăzi mai mult ca oricând de frumuseţea şi simplitatea ce ne definesc pe noi, românii. Pe lângă firul magic de borangic ce ne leagă de acasă, ia românescă reprezintă puntea de legătură cu moşii şi strămoşii noştri care adeseori şi-au riscat viaţa pentru patria-mamă; rădăcinile cu un trecut de care suntem mândri, seva din care ne tragem puterea să mergem mereu înainte oricâte piedici am avea de înfruntat. Simplitatea iei, dar şi valoarea ei inestimabilă au cucerit de-a lungul timpului, regine, artişti, oameni de cultura, oameni simpli si mari creatori de modă. Femeia de la ţara care încă mai poartă ia, o face natural, ştie să poarte simplu această bogăţie rară care uimeşte pe oricine prin simplitate şi frumuseţe. Întotdeauna m-a fascinat varietatea iilor româneşti, înflorate, cu motive populare, cu stele, râuri, flori de camp, trandafiri, frunze, ramuri…fiecare ie are o poveste. Odată cu împunsătură acului, mâna dibace ce a creat-o a pus în această podoabă o parte din sufletul, visele şi speranţele sale. V-aţi întrebat vreodată de unde poate izvorî atâta frumuseţe dacă nu dintr-un suflet prea plin de frumos? Întoarcerea această către minunea care este ia romanească semnifică spiritualitate şi continuitate. Copiii români născuţi pe meleaguri străine nu pot intui sau conştientiza la prima vedere acest lucru, cu toate acestea, tinerele generaţii trebuie direcţionate către trecut şi frumos! Avem datoria să învăţam ţinerii despre istoria şi frumuseţea din ia românescă. Dacă noi o purtăm cu drag şi madrie, aşa o vor face şi ei! Cât de săracă ar fi lumea fără strălucirea iilor româneşti!  

Prietena mea Cristina Petrescu, este posesoarea unei foarte frumoase colecţii de ii româneşti şi din dragostea pentru acest obiect vestimentar, a organizat recent o frumoasă sărbătoare a iei în Philadelphia, Pennsylvania oraşul unde locuieşte. Participanţii s-au adunat de la mic la mare şi toţi au purtat cu bucurie şi mândrie costume naţionale, iar doamnele şi domnişoarele prezente au fost şi mai frumoase îmbrăcate în frumoasele ii româneşti din zonele lor natale. Feţele străluceau de bucurie şi toţi cei prezenţi erau şi mai frumoşi ştiind că poartă pe ei, şi nu doar în suflet o bucăţică de “acasa”. Restaurantul “Moldova” din Philadelphia, s-a dovedit o gazada bună şi primitoare, şi între un pahar de Cotnari şi o sărmăluţă, toţii românii prezenţi au întins o horă românească, o horă a bucuriei şi a prieteniei, o horă ce le-a amintit tuturor că poţi să te smulgi din locul natal, dar acesta nu te părăseşte niciodată. Şi pentru că această reuniune nu putea să se încheie fără un mic spectacol artistic, cei prezenţi au participat într-un mic concurs, “Cea mai frumoasă ie”. Dificil să desemnezi această distincţie deoarece toţi cei prezenţi, de la copii la adulţi, au plecat acasă ferm convinşi că sunt posesorii celei mai frumoase ii şi implicit câştigatorii trofeului.  

Faptul că ia românească este prezenta în viaţa noastră e un motiv de bucurie, a fost rând pe rând, haină de sărbătoare, port de zi cu zi şi rochie de mireasă, căci multe din bunicile şi străbunicile noastre au purtat-o în ziua nunţii, şi încă mai este privită cu dragoste şi respect de cei ce o iubesc, o admiră şi o poartă. Va doresc să fiţi mereu mândri de frumoasa ie românească, să o purtaţi cu multă dragoste, să le împărtăşiţi celor din jur istoria ei şi în special celor tineri, celor ce au datoria să transmită tradiţia şi ia românescă. Pentru a accesa mai multe imagini de la frumosul eveniment dedicat iilor româneşti, va rog să accesaţi acest link: Ia românescă  

Referinţă Bibliografică:
Dacă noi nu mergem în România, vine România la noi! / Mara Circiu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1309, Anul IV, 01 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mara Circiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mara Circiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!