CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  
Autor: Magdalena Brătescu         Ediţia nr. 3231 din 05 noiembrie 2019        Toate Articolele Autorului

Magdalena BRĂTESCU - SĂ DESCIFREZI TAINA TAINELOR
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În lumea noastră dezlănțuită și-n „cercul nostru strâmt în care/ norocul ne petrece”, fenomenul George Roca, planeta George Roca, reprezintă o oază de idealism și esența bunătății. Scrie și declamă poezii, e prozator și editor, migălește creația lui și a celor două mii cinci sute de colaboratori îndrumați, lansați, făcuți cunoscuți pe tot mapamondul, oameni care, majoritatea i-au devenit prieteni, nu numai de condei, ci și de suflet.  
 
La „Forumul românilor de pretutindeni” a dăruit toate cărțile proaspăt ieșite de sub tipar „Taina scrisului”. Trăim vremuri în care scriitorii se înmulțesc și, simultan, numărul cititorilor scade. Dar totuși, „carte frumoasă, cinste cui te-a scris” și cui te-a editat, primele două volume „Taina scrisului” interesează, pasionează aidoma unui roman de suspans. Antologia, după cum precizează însuși George Roca pe coperta I, cuprinde „eseuri de motivație literară”. O sută de prozatori și poeți, aleși aleatoriu, ghidați de autor prin câteva sugestii inițiale, se confesează fără a lăsa însă impresia de interviu, cum se transformă azi „memoriile” în răspunsuri la care se adaugă ulterior întrebările!  
 
Fără fasoane, unii mai pe scurt, alții în detaliu, prin simple CV-uri sau biografii cvasiliterare, ori gândire abscons-pompoasă, dar toți cu sinceritate deplină și emoție lăuntrică.  
 
De ce scriu? Ca să nu li se șteargă numele fără urmă, pentru că au talent și inspirație? Pentru că primesc semnale din eter, pentru că au trecut printr-o traumă și simt nevoia defulării? Într-o stare de grație decodificată prin cuvinte meșteșugite, din dorința profund omenească de muritor ce se vrea nemuritor? Poate câte ceva din toate acestea împreună... Sau poate „ce-a fost/ ce-am vrut să fie/ noi n-o vom ști poate niciodată!” Și poate tocmai în acest mister cvasi dezlegat rezidă frumusețea cărții.  
 
Superbele coperți în albastrul cernelii cu albul modest al colii de hârtie și roșul sângelui cu care fiecare creator adevărat își scrie gândurile au fost create tot de George Roca. Semnul „&” din dreapta, semn al egalității „et comp” e înnobilat de toca academică și de arhaicele, uitatele călimară plus toc! Ca omagiu delicat...  
 
Fiecare condeier are capitolul său și o poză creată tot de George Roca. Am devenit cu toții, prin retușul său, mai frumoși și mai interesanți. Așa cum ne-am vrea și ne-a vrut și el.  
 
Consensual se declară că fără să fi citit literatură, multă și de calitate, nu te poți așterne să maculezi foaia de hârtie. Îți trebuie fantezie și curaj să te dezgolești de gânduri în fața necunoscuților care te citesc. Îți trebuie o nemărginită încredere în scrisul tău pentru a continua în pofida insuccesului, criticilor nedrepte și difuzării inexistente. Dar în egală măsură, și modestie, obiectivitate, cultură, meșteșug, dragoste de oameni, înțelegere psihologică a personajelor și filozofică a vieții.  
 
Scrisul nu-i un „hobby” cum se exprima cineva al cărui nume l-am uitat, ci expresia unei explozii urmate de cizelarea până la perfecțiunea de care suntem capabili pentru a transforma artizanatul în artă unică. „Să simți că ai ceva de spus oamenilor”, să le transmiți emoții, să le schimbi traseul vieții, să-i educi.  
 
E corect și justificat să-i amintim pe cei care ne-au condus primii pași, ne-au influențat devenirea și ne-au încurajat să continuăm.  
 
George Roca este unul dintre acești mentori care ne-au lansat în lume și oricâte cuvinte de mulțumire i-am adresa, tot n-ar fi deajuns. Cartea sa cu dedicație „prietenilor săi, scriitorii de pe toate meridianele Pământului”, este originală, impresionează și captivează demonstrând capacități demiurgice de a uni oamenii prin frumos. Cu adâncă plecăciune de admirație și urări de succes pe mai departe!  
 
Magdalena BRĂTESCU  
București – Rehovot (Israel)  
octombrie 2019  
 
Referinţă Bibliografică:
Magdalena BRĂTESCU - SĂ DESCIFREZI TAINA TAINELOR / Magdalena Brătescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3231, Anul IX, 05 noiembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Magdalena Brătescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Magdalena Brătescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!