CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Recomanda >  
Autor: Magdalena Brătescu         Ediţia nr. 2114 din 14 octombrie 2016        Toate Articolele Autorului

Magdalena BRĂTESCU - „POKER” DE ADRIAN LUSTIG LA TEATRUL DE COMEDIE DIN BUCUREŞTI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Premiera piesei „Poker" datează din 2004. De atunci au avut loc peste 150 de reprezentaţii, dar spectacolul continuă să se joace cu casa închisă. Secretul? Subiectul bine ancorat în realitatea românească de după 1989, un capitalism agresiv şi fără oprelişti în care „raiul a fuzionat cu iadul". Un spectator ca mine care trăieşte de câteva decenii departe de ţara unde s-a născut e pus pe gânduri de situaţia socio-economică prezentată în această comedie. E lăudabil că românii pot râde în hohote de ei înşişi...  
 
Lustig ilustrează o Românie a corupţiei, şantajelor neruşinate, spălărilor de bani, în care toate problemele se rezolvă cu un simplu telefon, inclusiv eliberarea din puşcărie. O Românie a afacerilor ilegale, a evaziunilor fiscale unde „numai proştii plătesc impozite", a creditelor obţinute pentru întreprinderi fantomă, a afaceriştilor veroşi care câştigă 500 la sută şi-şi spală păcatele construind biserici. O Românie a traseismului, a şpăgilor, a corupţiei generale. Asemenea lui Caragiale, Lustig nu are personaje pozitive!  
 
„Poker" este piesa de debut a dramaturgului şi scenaristului evreu Adrian Lustig, născut la Bucureşti în 1953, om de afaceri prosper, absolvent al Facultăţii de Automatică şi apoi cel mai tânăr doctor în calculatoare din istoria Politehnicii, membru al Uniunii Scriitorilor din România. „Dacă aş reuşi să mă vindec de morbul afacerilor, aş scrie doar literatură", declara autorul într-un interviu. Lustig deţine tehnica dialogului perfect, are umor, e tranşant şi ştie să construiască o acţiune cu suspense fără a lăsa să i se bănuiască finalul. Amintesc că piesa a fost ecranizată în regia lui Sergiu Nicolaescu.  
 
Spectacolul este regizat de regretatul şi talentatul Alexandru Tocilescu care a distribuit un careu de aşi în rolurile generoase create de Lustig, un senator uns cu toate alifiile, un chirurg plastician cu relaţii sus-puse, un mafiot întreprinzător şi o fostă prostituată răscumpărată de la proxenetul ei şi care se culcă cu toţi! Al patrulea jucător de poker, „mâna moartă", nu apare deloc, dar este permanent amintit ca fiind un arhitect milionar plecat în Statele Unite şi care şi-a finanţat cândva partenerii de joc.  
 
George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie, un actor experimentat, cu geniul umorului, sprinten la trup şi spirit interpretează rolul Titel. Reprezentant al lumii interlope, ajuns şeful unul clan mafiot, Mihăiţă joacă o creatură parşivă, gata să-şi trădeze prietenii pentru a-şi atinge scopurile. Cu mersul legănat şi priviri bănuitoare, atent la fiecare amănunt, el este descurcăreţul care are câteva cadavre în dulap şi va mai avea, fapt pentru care nu se desparte niciodată de revolverul de la şold şi care declară „sub demnitatea mea nu mai există nimic!"  
 
În rolul chirurgului plastician, Vladimir Găitan pe care cititorii noştri în cunosc din aproape toate serialele PRO TV (unde a interpretat cu precădere roluri de medic!) este credibil, mixând umorul cu momente de duioşie duse până la dramatism. Aflăm că operează prostituate şi mafioţi pentru a nu fi recunoscuţi după fotografiile din dosarele poliţiei sau de concurenţi periculoşi. Deşi se scaldă în bani, visează să plece în America, spre deosebire de Titel care întreabă retoric „Să fug din ţara mea? Păi unde mai găsesc eu o ţară ca asta?"  
 
Claudiu, senatorul venal şi traseist ale cărui acţiuni sunt în scădere, este realizat de Valentin Teodosiu, o prezenţă impunătoare, cu o frumoasă voce baritonală şi care surprinde la începutul piesei printr-o comică execuţie (în tutu!) a dansului lebedelor mici din baletul lui Ceaikovski. Păcat că l-a repetat de două ori, fiindcă surpriza era deja consumată...  
 
Rolul prostituatei Monica, venită din Republica Moldova, cu puternic accent slav, este bine jucat de pimpanta şi planturoasa Simona Stoicescu, o actriţă foarte talentată pe care am admirat-o pe canalele româneşti internaţionale în multe emisiuni de comedie.  
 
Menţionez reuşita decorului (Puiu Antemir), costumelor (Anca Răduţă) şi a muzicii (Gabriel Basarabescu).Nu pot decât să subscriu declaraţiei lui George Mihăiţă „Poker este o foarte bună comedie românească, ancorată în realitatea imediată, în circul care ne înconjoară". La care adaug, foarte bine regizată şi interpretată!  
-----------------------------  
Magdalena BRĂTESCU  
Bucureşti  
octombrie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Magdalena BRĂTESCU - „POKER” DE ADRIAN LUSTIG LA TEATRUL DE COMEDIE DIN BUCUREŞTI / Magdalena Brătescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2114, Anul VI, 14 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Magdalena Brătescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Magdalena Brătescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!