CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comemorari >  
Autor: Magdalena Albu         Ediţia nr. 2544 din 18 decembrie 2017        Toate Articolele Autorului

Magdalena ALBU - ŢARA LUI LAL PLÂNGE...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„...Încă ne mai aşteaptă acolo satul de leagăn  
seara mai ales ne aşteaptă: lumini mărunte  
voci domoale, somnul ca o pasăre lină:  
legănătoare lumină.  
Satul uitat, cu oameni săraci, dar frumoşi  
cu glas de clopot vestind naşterea  
începutul de nuntă şi ultimul drum:  
amintire şi fum...”  
Radu Cârneci  
 
Nicio personalitate istorică sau culturală a lumii nu a reuşit, cel puţin în ultimul veac măsurabil al timpului pământean, să facă ceea ce, prin trecerea la cele sfinte, Regele Mihai I însuşi a reuşit, anume, să aducă, în ţara Lui, sub cupola luminoasei Ortodoxii cristice, Orientul şi Occidentul laolaltă, într-o respiraţie singulară şi benefică a spiritualităţii umane. Fără vreo fină urmă de tăgadă, putem afirma faptul că acest rarisim „dimpreună” al globalităţii contemporane se înscrie deja în larga panolplie de semne magice, pe care divinitatea le trimite, ca întotdeauna, de altfel, şi cu generozitate, întregii suflări a Ţării mioritice a lui Lal (parafrazându-l pe de curând plecat şi el la Domnul Poet român al Iubirii - Radu Cârneci), acolo unde acum, în preajma multimilenarei Naşteri betleemice a Mântuitorului Iisus, se ţese, iată, o ieşire totală din timpul postmodernităţii amprentate de facil şi o pătrundere definitivă în vremea de Dincolo de vreme a dumnezeirii, nespecifică universului teluric restrâns.  
 
Lovit în nenumărate rânduri de istoria implacabilă şi de propriu-i destin, Regele Mihai I a rămas acum singur, pentru eternitate, doar cu Cristos-ul în care a crezut cu tărie până la capăt... Născut în primul pătrar al secolului XX, la mijloc de toamnă, pe 25 octombrie 1921 - ajunul prăznuirii unuia dintre sfinţii militari fundamentali ai creştinătăţii, Marele Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir -, Regelui i-a fost dat să închidă intervalul celor 96 de ani ai vieţii sale în preziua altei mari sărbători bisericeşti închinate, de astă dată, devotatului slujitor al Ortodoxiei - Sfântul Ierarh Nicolae, antiarianul Arhiepiscop, la vremea sa, de Mira Lichiei.  
 
Istoria României şi cea mondială îi sunt datoare Regelui Mihai I, căci rolul monarhului şi, implicit, al ţării sale în rescrierea destinului mare al Europei au constituit unele dintre cele mai importante borne fixe de raportare în vremurile abominabile ale mijlocului de stins veac XX. O altă dimensiune remarcabilă a suveranului român a fost aceea că a ştiut şă-şi impună, prin propria personalitate, nu numai prin legăturile de rudenie existente, respectul deplin în faţa tuturor caselor regale ale continentului european, ataşând forţei blazonului personal şi o multitudine de valori funciare ale spaţiului cultural românesc, valori care au reaşezat, prin intensitatea luminoasă a nobleţii lor interioare, seva de raţiune şi de trăire a spiritului universal uman.  
 
Regele Mihai I s-a întors, iată, în sfârşit, Acasă, în alt prim pătrar, de secol XXI, după zeci şi zeci de ani de exil impus. Ţara lui Lal, cu glasul ei mioritic tăcut, plânge... Însă, tot ea a ştiut, finalmente, să-şi cinstească ultimul monarh, aşa cum se cuvine, pe drum Lui cel din urmă către obârşie. Istoria şi destinul rece nu i-au mai stat, de astă dată, cu niciun chip, împotrivă. Nici marile puteri actuale ale lumii, SUA şi Rusia, ultima coborându-şi, în semn de respect pentru momentul decisiv ”23 august 1944”, steagul propriei ambasade din Bucureşti în bernă. Mâna Reginei Spaniei - Sofia -, fluturând, uşor, prin aer, a despărţire, şi sentimentele de dragoste ale poporului român au parafat definitiv, pe 16 decembrie 2017, una dintre cele mai importante zile pentru istoria naţională şi cea a spaţialităţii europene din postmodernitate, căci, fără contribuţia decisivă a Regelui Mihai I la desfăşurarea celui de-Al Doilea Război Mondial, trasarea multor destine colective şi personale ar fi fost azi cu totul şi cu totul alta. Şi, tot de astăzi, istoria reală pare că a ieşit, cu adevărat, din întuneric la lumină...  
-------------------------  
Magdalena ALBU  
Bucureşti  
16 decembrie 2017  
 
Referinţă Bibliografică:
Magdalena ALBU - ŢARA LUI LAL PLÂNGE... / Magdalena Albu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2544, Anul VII, 18 decembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Magdalena Albu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Magdalena Albu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!