CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comemorari >  
Autor: Magdalena Albu         Ediţia nr. 2202 din 10 ianuarie 2017        Toate Articolele Autorului

Magdalena ALBU - PASĂREA „TU”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În memoria victimelor Ansamblului Alexandrov (Corul Armatei Roşii) 
  
O pasăre neagră a muşcat cu o răutate bolnavă Cerul de aripi. Şi-a zvârcolit, mai apoi, cu bruscheţe măruntaiele putrede, aruncându-se parcă de bună voie în apele nestăpânite ale mării. Metal topit şi carne amestecată cu suflet s-au împrăştiat toate, de-a valma, în milioane şi milioane de bucăţi imposibil de recompus vreodată… Chipuri, identităţi, partituri, geamantane, uniforme, instrumente, inimi, tot ceea ce fusese cu o singură clipă înainte strălucire şi viaţă dispărea subit în amestecul nervos al valurilor sărate de culoarea întunericului. Destine şi timp, deopotrivă, şi-au finalizat, prin Voie divină, creşterea şi descreşterea în matca îngustă a punctului ultim - moartea... 
  
Se poate spune că pasărea ”TU” nu a iubit deloc sufletele celor care i-au locuit pentru puţină vreme inima. Aidoma locatarului inferior al orizontalei, aceasta a simţit nevoia să se răzbune, fără niciun motiv, pe destinul fiecăruia dintre ele în parte. De fapt, ”TU” nu avea propriu-zis inimă, ci doar o mulţime finită de obiecte supuse legilor imuabile ale fizicii. Nimic altceva. Dacă, în cea mai ascunsă privirii biserică a Ortodoxiei, semiîntunericul îmbracă icoanele sfinte cu blânde irizaţii de dincolo de orizont, lumina hâdă din ziua Crăciunului cu miros de moarte a şters, în câteva secunde, orice urmă de poveste personală, ca şi cum aceasta nu ar fi existat niciodată cu adevărat… 
  
Sigur, imaginaţia te poate duce pe nenumărate căi cu gândul negândite. La fel şi emoţia în sine. Ambele constituie, practic, două spaţii interioare de reacţie explozivă care pot muta oricând munţii din loc. Plecarea în lumea de Dincolo a Alexandrovilor însă, prin duritatea ei atât de concretă şi dezarmantă pentru o Fiinţă umană, am putea spune, a anulat fără drept de apel parcă întreg echilibrul instabil al existenţei, făcând să curgă, în zi de mare praznic creştin, râuri de sânge amestecat cu apă prin faţa ieslei Mântuitorului abia născut ce au ermetizat, în AND-ul lor fix, glasul colectiv al unei muzici, Vocea aceea bine armonizată şi purtătoare, laolaltă, de forţă şi dovedită sensibilitate interpretativă în ani. 
  
„Расцветали яблони и груши/ Поплыли туманы над рекой/ Выходила на берег Катюша/ На высокий берег на крутой.”... Cântecul Alexandrovilor se aude acum, ca simfonia unei dureri de mult înăbuşite, în adâncurile mării care i-a înghiţit definitiv sufletul. Cu siguranţă, însă, că, într-o bună zi, i se va îngădui să iasă în bătaia Soarelui arzător de deasupra Pământului, reconstituind, cu ison de îngeri, de astă dată, alături de vechi melodii ruseşti, acelaşi binecunoscut Cor verdian al sclavilor din ”Nabucco”. 
  
Pasărea ”TU” a intrat în istorie ucigând suflete. Nu aş vrea să spun mai mult de atât. Am sentimentul că aş deranja impardonabil sfinţii... 
  
-------------------------- 
  
Magdalena ALBU 
  
Bucureşti 
  
6 ianuarie 2017 
  
Botezul Domnului 
  
Referinţă Bibliografică:
Magdalena ALBU - PASĂREA „TU” / Magdalena Albu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2202, Anul VII, 10 ianuarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Magdalena Albu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Magdalena Albu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!