CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Constiinta >  

Balsam pentru suflet
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Balsam pentru suflet 
  
Deseori avem nevoie de un duhovnic, de un consilier spiritual sau de un psihoterapeut. Ei nu vor putea stabili pe ce drum ne aflăm decât în funcţie de mărturisirile noastre. Dar pe Domnul Dumnezeu nu-l poate nimeni înşela. Un prieten ne poate încuraja sau complimenta. Nimeni nu ştie cum suntem în interior. Vedem, întâlnim, vorbim cu oamenii, dar nu avem harul de a le pătrunde gândurile. S-ar putea unii să aibă gânduri josnice: să vrea moartea unora, alţii să fie nişte rebeli, imorali, mincinoşi, trădători şi în mod real să nici nu bănuim… Pentru că, noi, fiinţe umane fiind, ne putem obişnui atât de mult cu defectele pe care le deţinem, încât să nu conştientizăm cât greşim faţă de noi înşine, faţă de divinitate şi faţă de întregul univers în care emanăm necuviinţe. 
  
Dar, de îndată ce am optat pentru drumul bun al vieţii nu trebuie să ne lăsăm influenţaţi de aceia ce au putere de convingere, dar sunt rău intenţionaţi. Cel inuman poate îmbrăca haină frumoasă şi să ne manipuleze cu cinism. El poate avea un magnetism malefic şi să să ne pierdem identitatea de sine. Dar de îndată ce descoperim persoana în preajma căreia ne simţim mai buni, mai valoroşi, mai inteligenţi şi mai frumoşi, să nu ratăm ocazia de a-i cere prietenia. Căci persoanele sincere şi pline de bună credinţă sunt un balsam pentru suflet. Dacă Domnul ne face un asemenea dar şi îi scoate în calea noastră, înseamnă că este cu binecuvântare şi se cuvine şi noi să ne arătăm preţuirea şi recunoştinţa printr-un comportament adecvat. Prietenia trebuie îngrijită cu aceeaşi gingăşie cu care cultivăm o grădină cu flori. 
  
Strădania principală este să acceptăm oamenii, să nu avem conflicte, neplăceri şi supărări cu colegii, vecinii, rudele. Dar toţi aceştia pot fi posibili vrăjmaşi făţişi sau ascunşi. Colaborarea, contactul şi comunicarea cu ei poate fi cordială sau din contră anevoioasă. Starea noastră psihică este determinată, influenţată de individualitatea lor ? Da, dacă suntem încă slabi, vulnerabili şi drumul cel bun nu ne-a dat încă siguranţă şi stabilitate. Dar, dacă reuşim să ne stăpânim, dacă îi întâmpinăm cu zâmbete, priviri plăcute şi cuvinte blânde, suntem agreaţi şi mergem înainte, urmându-ne calea. Căci în interior, este mai însemnat ce am câştigat : prietenia îngerilor, a arhanghelilor, a spiritelor din Înalt, a sfinţilor, a Sfintei Treimi. Reuşind aceasta, suntem plini de căldură umană, de altruism, de generozitate şi dragoste, de condescendenţă şi mărinimie. Suntem puternici echilibraţi, cu stăpânire de sine, cu tărie de caracter. 
  
« O femeie tânără statea asezată pe canapea şi bea ceai împreună cu mama sa. In timp ce vorbeau despre viaţă, căsătorie, responsabilităţi şi obligaţii, mama punctă : Niciodată să nu îţi uiţi prietenele ! Cu trecerea timpului, ele vor deveni tot mai importante. Oricât îţi iubeşti familia, nu îţi neglija prietenele! Să ieşi cu ele, să faceţi lucruri plăcute împreună, să le ţii legate de tine ! 
  
Şi fiica urmă sfatul mamei, chiar dacă înţelese schimbările şi misterele vieţii după 40 de ani. Părinţii au murit, copiii au crescut, colegii cărora le-a făcut servicii au uitat-o, pasiunea pentru profesie a scăzut, pensia a venit şi cu ea diferite afecţiuni, dar prietenele au rămas la fel de calde la bine, la fel de săritoare la greu. 
  
Aşa a înţeles sfatul mamei în profunzime : o prietenă niciodată nu este prea departe ca să ajungi la ea când ai nevoie de ea sau are nevoie de tine. Nimic nu poate fi mai înălţător ca lumina din ochii ei şi braţele ei care te cuprind cu dragoste ! » 
  
  
Referinţă Bibliografică:
Balsam pentru suflet / Luciana Cosmina Vlad : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3898, Anul XI, 02 septembrie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Luciana Cosmina Vlad : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Luciana Cosmina Vlad
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!