CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Constiinta >  

Privirea spre noi- înşine
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PRIVIREA SPRE NOI-ÎNŞINE 
  
Participăm la multe conferinţe, citim cărţi, discutăm, dar mulţi dintre noi încă aşteptăm. Deşi am înţeles cu claritate că este nevoie de a ne observa, de a ne analiza şi de a descoperi că este absolut normal să căutăm binele nostru, identitatea noastră, rostul nostru în lume, parcă ezităm. Iar timpul trece repede, nu ne aşteaptă. Ce ne obstrucţionează? Ce ne ocupă atenţia şi interesul? Îi vedem cu ochi critici pe alţii? Ne aplecăm asupra greşelilor lor? Da, şi este semn că nu suntem mulţumiţi de noi înşine. Ca urmare, îi deranjăm cu judecăţile noastre, deşi ni se pare că facem observaţii absolut pertinente. Suntem animaţi de cele mai bune intenţii. Am vrea ca toată lumea să fie sub semnul dreptăţii şi al corectitudinii. Nu avem nici o clipă impresia că greşim… Suntem la fel de dornici ca şi « Dan Căpitan de plai » (eroul din poemul lui V. Alecsandri) să vedem « lumea bună, ca Bunul Dumnezeu. » Dar Iisus a spus : « nu judecaţi şi nu veţi fi judecaţi, » lucru greu de înfăptuit. Nu ştim prea bine cum să aplicăm acest adevăr în viaţa noastră. De altfel, multe reguli de viaţă ne plac şi le admirăm, dar nu ne este la îndemână să le folosim. Avem impresia că diferitele conjuncturi de viaţă ne domină, ne îndepărtează de noi înşine, nicidecum nu ne apropie de eul nostru. Deseori constatăm că în preajma unor oameni strălucim şi în preajma altora suntem de-a dreptul stângaci, neîndemânatici şi chiar iritaţi, căci nu avem nici o simpatie pentru noi înşine. Normal că nu ne plac asemenea oameni care ne fac să ne vedem într-o oglindă dezagreabilă. Acest tip de întâlniri ne face să nu luăm în considerare nici învăţăturile primite, nici sentimentele de dragoste de viaţă ce ni le dăruie fiecare zi, nici promisiunile făcute faţă de noi înşine. Neglijăm, uităm şi ignorăm nivelul inferior în care ne situăm spontan, când de fapt avem drept scop să satisfacem, să mulţumim natura noastră superioară: sufletul, spiritul, eul divin. Deşi, în mod conştient, ştim că este bine să alegem drumul cel bun, pe care ni-l recomandă Iisus, ne ia valul... Am auzit multe poveţe la biserică, dar, adesea, nu ştim prea bine ce avem de făcut, aşa că … facem şi noi ce face toată lumea! Apoi, simţim că nu urmăm modul ideal, perfect, duhovnicesc precum am vrea, şi suntem mâhniţi… 
  
În concluzie, ne transformăm viaţa când : 
  
- renunţăm la inconştienţă, avem o relaţie bună cu conştienţa de sine; 
  
- dialogul interior începe să lucreze pe pozitiv şi pe apreciere de sine; 
  
- ne conectăm la puterea interioară, deprindem siguranţa de sine! 
  
« Ne bazăm pe impresii, deşi ele ne înşeală… 
  
Era noapte, iar strada era foarte slab luminată. Un copac rămuros înspăimântă poliţistul care avu impresia că un răufăcător îl urmăreşte şi grăbi pasul… O femeie cu un copil de mână trecu în fugă pe lângă copac pentru că amândoi văzură nişte năluci în crengile lui bogat răsfirate. Mai trecu şi un bătrân care cunoştea copacul, şi nu văzu nimic de spaimă la el în timpul nopţii… Ei bine, iată un tânăr îndrăgostit care trece în pas sprinten pe lângă copac şi îl văzu foarte, foarte frumos ! » 
  
Referinţă Bibliografică:
Privirea spre noi- înşine / Luciana Cosmina Vlad : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3883, Anul XI, 18 august 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Luciana Cosmina Vlad : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Luciana Cosmina Vlad
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!