CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Constiinta >  

MUZICA ŞI EVOLUŢIA SPIRITUALĂ 1
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Muzica şi evoluţia spirituală 1 
  
Întreaga creaţie divină este legată într-un tot unitar energetic. Muzica ambientală, terapeutică pare desprinsă din Sfera cerească, căci, ascultând-o, forţe cosmice şi o simfonie de sunete armonice ne inundă fiinţa. Dincolo de sunetele percepute în plan fizic, în plan subtil există un efect benefic, revigorant, revitalizant. 
  
Muzica nu este doar o artă a frumosului, ci face posibilă evoluţia spirituală. Adresându-se simţurilor, ea antrenează cele mai intime sentimente şi înalţă spiritul dincolo de realitate. Independent de voinţa noastră, independent de conştienţa noastră, muzica simfonică ne pune în legătură cu giganticele sfere de forţă ale universului. 
  
Muzica armonioasă este ca o vrajă care ne poartă spre tărâmuri de vis. Dar compozitorii ne conduc doar până la „poartă,” singuri o deschidem şi pătrundem dincolo, în ireal, în transcedental. Fiecare instrument are sonorităţi care deschide canale, relee divine, prin care Dumnezeu îşi manifestă frumuseţea, splendoarea sa neasemuită. 
  
Noi posedăm şapte chakre, şapte centre energetice legate de cele şapte glande. Fiecare corespunde unei note, unei puteri de rezonanţă care aşteaptă să fie activată. Fără intervenţia omului, acestea nu intră în rezonanţă cu energiile din macrocosmos. Din contră, se blochează, dau naştere la dereglaje fizice şi psihice. Muzica, rugăciunea, meditaţia, dansul, culorile, aromele, cristalele, gimnastica, sunt instrumente care ne pot corela cu ritmurile subtile cosmice. Fără a fi informaţi şi pregătiţi pentru a uza de aceste instrumente, rezultatele sunt minime. De aceea ne adresăm unor bioterapeuţi, energoterapeuţi, unor duhovnici iniţiaţi care ne umplu goliciunea spirituală şi ne deschid noi orizonturi vindecătoare, mântuitoare. Natura umană are nevoi specifice care să-i asigure vitalitatea fizică, echilibrul sufletesc şi înălţarea spirituală. 
  
Ludwig van Beethoven a simţit intuitiv că muzica sa vindecă de suferinţă, viciu, violenţă, arivism. Când a intrat în casa unei bune prietene căreia îi murise unicul fiu, compozitorul, fără a spune un cuvânt, s-a aşezat la pian. Sunetele dădură curaj mamei disperate, care găsi tăria să supravieţuiască. Apoi, el compuse marea Simfonie a V-a care va da putere şi îmbărbătare tuturor supravieţuitorilor lumii după evenimente devastatoare. 
  
Beethoven este şi va rămâne grandios prin lecţia terapeutică dată de muzica sa, vindecând dureri sufleteşti şi trupeşti, îndemnând la fraternitate, solidaritate şi omenie. 
  
Medicul sociolog Theo Olof explică: "când sunteţi aşezaţi comod într-un fotoliu şi ascultaţi cu plăcere un concert, nu bănuiţi că puteţi beneficia şi de alte avantaje în afara încântării urechilor, că prin aceasta puteţi ameliora boala de care suferiţi...” 
  
În lucrarea sa "Muzica, magie şi medicină,” T. Olof dă curs imaginaţiei şi pledează pentru art-terapie, prin mărturia lui Tifhon, eroul mitologic. Acesta va face o călătorie în timp, încercând să găsească răspuns la întrebarea: "oare contactul strâns cu poezia, muzica, pictura, cu frumosul în genere, mă poate face mai lucid, mai curat, mai apărat de ameninţările bolilor, a lumii, a degenerării?” Descoperind valoarea curativă a frumosului, Tifhon şi-a propus să scrie un tratat de estetoterapie. Dar,renunţă, descoperind că francezul Seguin a scris deja primul tratat despre estetoterapie, în care sugera combinarea senzaţiilor coloristice cu cele ritmico-melodice pentru un efect terapeutic eficient. Însă, psihoterapeutul Roger Vittoz puncta un lucru esenţial: ameliorările nu se produc, dacă bolnavul nu este în aceeaşi vibraţie cu opera de artă. Eroul adunase în bibliotecă cel puţin şapte cărţi despre meloterapie şi toate puneau accent pe nivelul de educaţie muzicală, pe nivelul imaginativ al pacientului, pentru ca fondul lui emoţional-afectiv să intre în rezonanţă cu acordurile muzicale şi să obţină însănătoşirea. 
  
Mesajul final, ca un triumf al vieţii este: să învăţăm să iubim muzica! 
  
„Când plecă la război, bărbatul spuse nevestei: 
  
- Ai grijă de aceşti doi băieţi, să urmeze regulat cursurile la şcoală, să împrumuţi cărţi de la doamna învăţătoare şi să-i pui să citească, şi neapărat să ştie să cânte la un instrument, fie şi la nai. Vorbeşte cu bătrânul Simion pentru asta... 
  
- Dar noi trăim la ţară, nu ar fi bine să se obişnuiască cu munca câmpului? 
  
- Da, să te ajute, dar ca o joacă, nu ca o obidă pe capul lor. Dacă îmi e dat să mă întorc, eu te voi ajuta cu braţele mele puternice, dacă nu, atunci vei fi mândră de deşteptăciunea copiilor, pentru că ei se vor ridica mai mult ca noi, părinţii lor...” 
  
Referinţă Bibliografică:
MUZICA ŞI EVOLUŢIA SPIRITUALĂ 1 / Luciana Cosmina Vlad : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3880, Anul XI, 15 august 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Luciana Cosmina Vlad : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Luciana Cosmina Vlad
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!