CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Constiinta >  

Minunata artă a comportamentului
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MINUNATA ARTĂ A COMPORTAMENTULUI 
  
F. Roosevelt ştia multe despre minunata artă a comportamentului faţă de ceilalţi şi în volumul său autobiografic oferă numeroase sugestii. Salutul plin de respect vorbeşte despre pofta de viaţă a celui ce-l rosteşte. ,,Bună ziua, ce mai faceţi?” are darul de a deschide o uşă spre inima cuiva, creează o ambianţă mai plăcută şi face viaţa mai interesantă. Atitudinea curajoasă, binevoitoare, caldă face oamenii mai receptivi la orice propunere. Zâmbetul exprimă amabilitatea de care o persoană este capabilă. 
  
A gândi corect înseamnă pentru oricine, a şti să creeze poemul său minunat pe acest pământ. Toţi înţelepţii afirmă că: ,,Nu avem nimic mai important de înfăptuit decât să realizăm o zonă psihomagnetică invizibilă, magică cultivând binele.” Căci dramaturgia teatrului mistic al vieţii a întreţesut soarta tuturor cu a fiecăruia. Totul este interconectat şi înlănţuit. Nemulţumirile, traumele şi problemele altora sunt apropiate tuturor. Se crează un ethos spiritual invizibil în orice mediu, resimţit de sensibilitatea tuturor celor prezenţi. Unii aduc în jurul lor inspiraţie şi vitalitate, alţii emană încurajare şi încredere. Aceştia sunt capabili să ajute cu vorba, cu fapta, cu compasiunea, cu tăcerea, cu exemplul lor pe cei care au o fire plină de ură şi critică, calomniază şi condamnă greşelile semenilor lor. Dacă unii cu sensibilitatea, intuiţia şi înţelegerea lor aduc energii terapeutice binefăcătoare, ceilalţi îmbibaţi cu gelozie, minciună, reavoinţă răspândesc cu emanaţiile lor psihice - mirosul temerii şi al revoltei. Relaţiile stabilite de aceştia servesc sau nu bunele maniere, iar contactele cu ei reprezintă o muzică armonioasă sau stridentă. 
  
Conversează cu uşurinţă cel sociabil, jovial, creativ. Ascultând cu mintea trează, stimulând vorbitorul, descoperindu-i o seamă de calităţi, o persoană apare agreabilă şi interesată.Discuţia se poate prelungi, oferind clipe de plăcere intelectuală deosebită. 
  
Dacă are în faţă un om furios, cel inteligent îi va da dreptate şi va consimţi înţelegător la suferinţa lui, îl va lăsa să-şi verse focul. După ce este mărturisită, supărarea se topeşte... 
  
Cel căruia îi place să emită critici, poate fi îmblânzit de un ascultător tăcut. Îi va spune că observaţiile lui sunt corect exprimate, că îi apreciază dorinţa de a vedea lucrurile îndreptate şi îmbunătăţite, dar că echilibrul şi pacea sufletului sunt singurele care aduc sănătate fizică şi mentală. 
  
Dar destinul poate oferi surprize neaşteptate, încât cursul vieţii să se schimbe la un moment dat... 
  
„Într-o zi bătu la poarta celui mai bogat om din sat, Trică. Era ora prânzului şi se întorcea de la muncă. Ceru o farfurie de mâncare şi în timp ce bărbatul îl alungă, femeia lui miloasă, îl pofti să intre şi să mănânce. Bogatul se supără pe femeia lui cea bună. Termină de mâncat şi urcă furios scările la primul etaj al casei. Întâmplarea face că a calcat greşit pe o treaptă, a alunecat, a căzut, s-a lovit la cap şi a murit pe loc. 
  
După înmormântare, femeia cea bună la suflet începu să dea de pomană lucruri din casă. Printre acestea fu şi o pernă, care ajunse exact la Trică. Mare fu mirarea omului să descopere că acolo îşi ascundea bogatul banii. Trică îşi făcu o situaţie bună şi sfătuit bine de prieteni îndrăzni să o ia de nevastă pe văduva bogată. Şi trăiră fericiţi. Cum ei se potriveau, nu au refuzat niciodată o farfurie de mâncare celor flămânzi...” 
  
Referinţă Bibliografică:
Minunata artă a comportamentului / Luciana Cosmina Vlad : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3878, Anul XI, 13 august 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Luciana Cosmina Vlad : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Luciana Cosmina Vlad
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!