CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Constiinta >  

INTELIGENŢA SOCIALĂ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Inteligenţa socială 
  
Psihogeneza unei vieţi reuşite are întotdeauna o dublă natură. Ea are o latură lăuntrică şi o alta exterioară.Fiecare persoană trebuie să aibă o preocupare egală pentru lumea sa interioară şi pentru disponibilităţile sale de relaţionare cu ceilaţi. Dezvoltarea voinţei, a imaginaţiei, a puterii de autocontrol şi de concentrare, de interpretare a mesajelor divine şi a simbolurilor sunt considerate la fel de importante ca şi formarea abilităţilor de comunicare cu semenii. Cuvintele, intonaţia, ritmul, ţinuta, mişcările sunt ritualuri involuntare care sunt declanşate de anumite forţe şi provoacă anumite reacţii din partea anturajului, dar şi efecte asupra mediului în care trăim. Dacă acestea nu contribuie la confortul sufletesc al persoanei, ea suferă şi se frământă căutând explicaţii şi remedii. Dar, dacă concluzioneză că ghinionul este cel ce o urmăreşte, atunci se declară victimă şi se autocondamnă la nefericire. 
  
Oamenii aleg după disponibilităţile lor de relaţionare să fie norocoşi, adică, nişte actori principali ai vieţii, creativi, entuziaşti, echilibraţi, fie pesimişti, eroi sufocaţi de îndoială, neîncredere şi necaz ; nişte cabotini pe scena vieţii. Albia gândurilor lor este plină ochi de temeri şi nemulţumire, de nereuşite şi dureri. Ei simt nevoia de a-şi vărsa focul pe cei apropiaţi sau de a se descărca de poveri, plângându-se oricui, de problemele lor. 
  
Descoperim uşor pe cei cu abilităţi de relaţionare după aerul senin şi hotărât pe care îl afişează, felul constructiv în care îşi privesc dificultăţile vieţii şi flexibilitatea de care dau dovadă în contact cu oamenii rigizi. Sunt plăcuţi, sensibili, cultivaţi, iar prezenţa lor e tonică.Au, bineînţeles, inteligenţă socială. 
  
Viaţa este străbătută de două fluxuri: unul-pozitiv, benefic, proactiv şi celălalt-negativ, pasiv, reactiv. Primul conduce spre succes şi prosperitate, celălalt împinge omul spre atitudine severă, nerodnică, neproductivă. Depinde la care aderă fiecare după structura sa intimă şi în care cadru, destinul l-a ales să se nască. Copilul nu poate decât să suporte familia sa, care îi oferă condiţii de dezvoltare normală sau dăunătoare pentru psihicul său. Este asemeni copacului care nu-şi poate muta rădăcinile. Aparţine unui mediu, unui sol, unor influenţe climatice. 
  
Odată adult, tânărul se poate desprinde de chingile unei ambianţe neprielnice, dacă conştiinţa lui s-a trezit. Dacă are curajul de a-şi rupe peceţile determinante. Dacă are inteligenţa de a cunoaşte legile care-i domină destinul şi personalitatea. Dacă iubeşte oamenii, viaţa şi pe sine însuşi. Dacă alege să avanseze în sensul lin al vieţii şi nu se luptă să meargă împotriva curentului. 
  
Psihologii spun că atitudinea este însuşi destinul cu care evocăm sau ne însuşim un mod de viaţă. Atitudinea este o dispoziţie proiectată cu pricepere sau nu, spre împliniri şi realizări. Iar dispoziţia facilitează sau nu, dobândirea unor poziţii şi stări avantajoase.Totul este la îndemâna noastră ! 
  
Dar, cât de nesăbuiţi sunt oamenii care nu au inteligenţă socială ! 
  
« Povestea spune că două regate porniră război pentru că primul rege trimise un sol cu un mesaj : « Dă-mi un cal cu coadă neagră, pentru că atunci… » Al doilea rege dădu răspuns, deşi nu înţelesese mesajul : « Nu am un asemenea cal, dar, dacă aş fi avut, atunci… » Deşi nu a înţeles răspunsul, fu de acord că numai războiul poate rezolva un asemenea afront. După lupte, câmpuri pustiite, mult sânge vărsat şi femei înlăcrimate, cei doi regi hotărâră să se întâlnească faţă în faţă. 
  
- Ce ai vrut să spui cu « vreau un cal alb cu coadă neagră, că atunci… ?» 
  
- …că atunci accept orice altă culoare, cal să fie ! 
  
- Dar Măria ta, ce a vrut să spună cu « nu am asemenea cal, dar, dacă aş fi avut, atunci… » 
  
- … « atunci, cu siguranţă, mi-ar fi făcut plăcere, să ţi-l ofer. » 
  
Iată cum, cei doi regi şi-au dat seama ce greşeală uriaşă au comis, considerând jignire,provocare, ultragiu, o simplă neînţelegere. » 
  
Cei lipsiţi de inteligenţă socială sunt întotdeauna pripiţi în judecăţi şi necugetaţi în decizii !! 
  
Referinţă Bibliografică:
INTELIGENŢA SOCIALĂ / Luciana Cosmina Vlad : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3873, Anul XI, 08 august 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Luciana Cosmina Vlad : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Luciana Cosmina Vlad
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!