CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Constiinta >  

A fi liber
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
A FI LIBER 
  
Omul există prin sine-însuşi şi apoi prin celălalt, ca şi prin divinitate şi prin creaţia lui Dumnezeu. Relaţiile cu eul propriu şi cu semenii nu înseamnă constângere, revoltă, dominare, ci deplină conştiinţă şi armonizare. Forţa misterioasă interioară este capabilă să ne aducă libertatea prin oportunitatea de a alege înţelegerea, respectul şi consideraţia, valori ce ne susţin şi ne valorifică. 
  
Bărbatul şi femeia, când au o relaţie, trebuie să existe deopotrivă în acea relaţie: să se suporte, să se echilibreze, să se completeze, să se îmbogăţească prin diferenţele dintre ei. Trebuie să înveţe şi să practice cele mai bune tehnici de comunicare, de conexiune şi colaborare. Trebuie să deprindă sensul libertăţii şi al determinării. 
  
Andre Gide ne avertiza : « Este bine să-ţi urmezi cărarea… atâta timp cât aceasta urcă. » Într-adevăr, cărarea este o alegere, dar şi alte opţiuni ne marchează viaţa : a accepta sau a refuza o ofertă, a continua sau a schimba un plan, a ne integra sau a renunţa la un grup, a ceda unor impulsuri sau a ne stăpâni, a ne supune unor înclinaţii sau a le rezista, a tăcea sau a vorbi. Dacă avem siguranţă, dacă suntem puternici şi responsabili avem tendinţe pozitive, dacă avem complexe de inferioritate şi ne raportăm la alţii, dacă depindem de alţii şi le dăm puterea de a ne conduce viaţa, renunţăm la propria libertate. 
  
Cel liber are o atitudine sănătoasă, îşi ocupă locul meritat în lume, îşi valorizează capacităţile, îşi foloseşte calităţile, acţionează, decide crează, realizează, înaintează liniştit prin viaţă şi permite şi celor apropiaţi să facă la fel. Cu cât evoluează cineva pe plan spiritual, cu atât se simte mai liber, mai senin, mai independent. Iisus spunea: « Dacă veţi rămâne în cuvântul Meu sunteţi cu adevărat ucenici ai Mei. Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi. » (Ioan 8 :31,32) Căci iubirea sfântă a lui Hristos, când este primită în inimă ca o comoară scumpă, va fi ca un parfum ce va fi simţit şi de toţi cei din jur. Oamenii nu se grăbesc să bea din « apa vieţii », nu urmează exemplul lui Hristos care a făcut sacrificiul suprem, ca să depună şi ei orice efort pentru a face mai bună lumea în care trăiesc… Ei se lasă duşi de valurile vieţii… 
  
Cei care simt nevoia unor experienţe spirituale profunde sunt interesaţi de cunoaşterea lui Dumnezeu şi de ajutorarea aproapelui. Comunicarea cu semenii nu înseamnă a transmite un mesaj, ci ascultare, adeziune, o imagine pozitivă a propriei persoane şi sentimente curate pentru celălalt. Comunicarea cu eficienţă nu înseamnă impunere, influenţare, manipulare sau dominare, profitând de slăbiciunile oamenilor, ci respect, bunătate, bună cuviinţă, tărie de caracter, modestie, simplitate măsură şi cumpătare. 
  
Dumnezeu ne vrea liberi, lipsiţi de griji. Căci acolo unde are gândul, acolo are omul şi inima sa. Dacă se dedică cugetului curat şi inimii uşoare, omul este în credinţă, cu disponibilitate pentru cele spirituale. 
  
« Zice-se că David îi spunea fiului său, Solomon o poveste : 
  
- Ia aminte fiule, la începuturi era pe pământ un singur popor condus de un rege. Acesta lăsă moştenire celor 4 fii poporul împărţit în 4 părţi egale şi pe fiecare înzestră cu o singură calitate. Astfel se născu poporul cel bun, cel drept, cel înţelept şi cel fericit. În mod ciudat, fiecare popor nu cunoaştea altă calitate decât pe a sa proprie. Ce crezi despre această decizie a regelui ? 
  
- Tată, am înţeles mesajul poveştii tale. Eu, când voi fi rege, voi proceda astfel, încât poporul să cunoască şi dreptatea, şi bunătatea, şi înţelepciunea, şi fericirea. 
  
Şi domnia lui Solomon, se spune că aşa a fost… » 
  
Referinţă Bibliografică:
A fi liber / Luciana Cosmina Vlad : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3869, Anul XI, 04 august 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Luciana Cosmina Vlad : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Luciana Cosmina Vlad
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!