CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Constiinta >  

A fi prezent
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
A FI PREZENT 
  
Gradul nostru de evoluţie spirituală exprimă interesul nostru pentru acea parte a fiinţei noastre dedicată lui Dumnezeu. Iar Dumnezeu ne indică să fim iubitori şi plini de pace. Însă tensiunea internă, provocată de variate condiţii exterioare, ne coboară atât de mult nivelul spiritual, încât se cuvine să ştim ce avem de făcut. 
  
Răspunsul dat de înţelepţii vechi şi actuali este - a trăi în prezent. Gradul nostru de prezenţă indică cât suntem de înşurubaţi în timpul prezent, adică atenţi, dedicaţi, adaptaţi, deloc perturbaţi, crispaţi sau tensionaţi. 
  
Gestionând bine emoţiile, conştiinţa noastră va mobiliza capacitatea noastră de concentrare pe ceea ce facem, spunem şi simţim. Sigur că, pentru a deţine aceste chei : atenţia şi concentrarea ne trebuie disciplină, altfel intervine rapid neatenţia, dispersarea, visarea, proiectarea în trecut sau viitor. 
  
A fi prezent înseamnă a poseda aptitudinea de a te integra în viaţă, simţind timpul un fel de spaţiu pentru acţiune, evoluţie, fericire. 
  
Andre Gide ne spunea « Dumnezeu nu poate fi deosebit de fericire, plasează-ţi toată fericirea în moment. » Şi romancierul fancez Stendhal sublinia : « Oamenii fericiţi în iubire au aerul de a fi profund atenţi. » 
  
Specialiştii ne atrag atenţia că gradul nostru de evoluţie spirituală vorbeşte despre indicele nostru de prezenţă, de atenţie, de implicare în înfăptuirea binelui. Pentru mulţi este greu să fie prezenţi, dacă nu chiar imposibil, deoarece fac ceva, iar gândul le zboară la altceva. Aceştia aleargă să se încadreze în timp, dar solicitările sunt mai numeroase decât capacitatea lor de a fi eficienţi. De ce ? Pentru că mintea nu este în ritmul acţivităţii, ci omul are în cap griji, amintiri, temeri, idei care îl mută pe alte coordonate. Seneca a punctat aceasta afirmând : « Cel mai mare obstacol din viaţă este aşteptarea; ea speră la ziua de mâine şi neglijează ziua de astăzi. » 
  
Stresul este un impediment serios în calea spiritualităţii.La fel obişnuinţa şi banalitatea, delăsarea şi hiperactivitatea. A fi prezent înseamnă a fi conştient de realitatea proprie. Conştient de respiraţie, emoţii, gânduri, de senzaţii şi percepţii, de nevoi şi dorinţe. Conştient de valoarea proprie, dată de angajarea în îndatoririle zilnice. Conştient de noutatea vieţii, de calitatea lucrurilor înfăptuite şi a situaţiilor care fac viaţa interesantă şi bogată. 
  
« Povestea spune că un cal călărit de un ţigan se confruntă în staulul vitelor, cu un măgăruş. Sigur că era frumos, fălos, arătos, calul se apucă să îşi expună meritele. Măgăruşul răspunse calm : 
  
- Cai călăriţi de ţigani mai există, s-a mai văzut, dar amiteşte-ţi că Iisus, Fiul lui Dumnezeu nu a ales să călărească un strămoş al tău. ci un strămoş al meu ! » 
  
Referinţă Bibliografică:
A fi prezent / Luciana Cosmina Vlad : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3865, Anul XI, 31 iulie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Luciana Cosmina Vlad : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Luciana Cosmina Vlad
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!