CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Constiinta >  

Culoarea existenţei
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Culoarea existenţei 
  
Cu cât existenţa are o singură culoare, cu atât universul de interese este redus la o singură problemă de viaţă şi pustiul cuprinde sufletul. A trăi în mijlocul naturii este minunat, dar nu suficient ; a privi imagini frumoase pe internet este reconfortant, dar prea puţin; a merge la un club de dans este încântător, dar neîndestulător. 
  
Speranţa noastră de forţă şi vitalitate este multitudinea de ocupaţii pe care le acoperim zilnic pentru ca seara sufletul să fie satisfăcut, iar inima plină. Cu cât îi oferim mai puţin inima are mai multe goluri. Acest lucru ne jenează, ne dă un sentiment de inutilitate, de neîmplinire. 
  
« Se spune că un tânăr se adresă unui înţelept să îi explice de ce oamenii judecă uşor pe altul, de ce sunt cusurgii şi greu poţi intra în graţiile cuiva în ciuda străduinţelor tale… 
  
- Ei bine, dragul meu, oamenii privesc viaţa după nişte criterii alese de ei. Pentru fiecare mod de judecată îşi construiesc nişte ochelari. Ochelarii cu lentile verzi sunt pentru cei care muncesc mult, cei albaştri pentru cei curaţi, îmbrăcaţi frumos şi îngrijit, cei cu sticlă galbenă pentru cei bogaţi şi mândri de ei, cei roşii pentru cei veseli, voioşi şi binevoitori. Ce spun eu este doar un exemplu, dar fiecare are obiceiul să şi-i schimbe mereu : cu ochelarii cu care priveşte un medic nu priveşte şi pe cârciumar sau pe beţiv, cu alţi ochelari îl vede pe cel cu multă şcoală şi cu alţii pe cel guraliv, certăreţ şi neprietenos. Şi tot aşa, îi schimbă şi comentează ceea ce vede. Căci omului îi place să se exprime. 
  
- Înţeleg că fiecare priveşte lumea doar prin ochelari ? 
  
- Ai înţeles bine. De aceea judecă, critică şi blamează. Nu îşi dau seama că ei văd lucrurile deformat din cauza contextului în care s-au format ca oameni. 
  
- Părinţii au rolul lor în copilărie, dar mai târziu, eu mă mişc prin viaţă singur. 
  
- Da, dar nu eşti independent… porţi masca şi haina pe care ţi-au dat-o părinţii tăi. 
  
- Masca? Haina? Ce vrei să spui, dragă maestre ? 
  
- Masca este semnul pentru nivelul de iubire şi iertare la care au putut părinţii să te ridice, iar haina este aura cu care te-au înconjurat de mic, după care eşti bine primit şi văzut de alţii, ajutat şi apreciat sau ignorat, respins şi nedreptăţit. 
  
- Ooo, dar, lucrurile sunt foarte complicate, după cum constat. 
  
- Exact. Speranţa o au cei care învaţă să excludă ochelarii care deformează lucrurile, privesc cu ochii spiritului şi văd sufletele celorlalţi oameni. Atunci, ei pot mângâia cu vorba, cu privirea, cu zâmbetul. 
  
-Mulţumesc, din inimă. Promit că voi reflecta şi voi lua aminte. » 
  
Referinţă Bibliografică:
Culoarea existenţei / Luciana Cosmina Vlad : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3863, Anul XI, 29 iulie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Luciana Cosmina Vlad : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Luciana Cosmina Vlad
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!