CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Constiinta >  

Varianta cea mai bună
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Varianta cea mai bună 
  
Fiecare dintre noi îşi doreşte să atingă un nivel ridicat de conştiinţă. Normal, fiind conştienţi de starea noastră psihică şi de gradul înalt de energie pozitivă pe care ni-l dorim, pe durată îndelungată, implicăm conştiinţa. Şi totuşi, pentru a ajunge la o viaţă împlinită, este nevoie să ne fructificăm la maximum potenţialul intelectual, creativ, decizional pentru a deveni cea mai buna varianta a noastră. 
  
Cei mai mulţi oameni au impresia că ei îşi urmează linia de destin şi că liberul arbitru are un rol mic. Programarea „ce ţi-e scris în frunte ţi-e pus!” auzită de la bătrâni pare logică. De aceea, unora le merge bine mereu pentru că cei din jur li se supun orbeşte, iar alţii sunt ignoraţi, deşi se străduiesc şi chiar reuşesc să facă lucruri deosebite. Aşa că, unul jubilează că „turma” îl urmează ori încotro o duce, altul suferă că este singur între „duşmani.” Acesta trebuie mereu să aibă puterea de a se reinventa pe sine, de a se detaşa de situaţii neplăcute şi nedreptăţi. Mereu va conştientiza la ce nivel de rezistenţă se află şi cum să se autoîncurajeze. 
  
Care dintre cei doi ar putea descrie „ varianta sa cea mai bună” pe care ar dori s-o atingă? Normal că primul având „lumea” la picioare este mulţumit de toate trucurile şi tehnicile de manipulare pe care le foloseşte. Celălalt este mereu atent la modul său propriu de exprimare de sine pentru a nu supăra pe nimeni şi a evita conflicte şi disensiuni. Nu ar şti să spună cum este mai bine să procedeze, pentru că oricum cineva, fără motiv, îl respinge... 
  
Există expresia „viaţa nu îţi dă ce vrei , îţi dă ce eşti”. Dacă de mici ne-am obişnuit să fim apostrofaţi, ofensaţi şi niciodată lăudaţi, într-adevăr putem deveni nişte „creatori” de obstacole în propria cale a vieţii şi să ajungem colecţionari de nedreptăţi şi înfrângeri. De ce? Nu ştim, bineînţeles. Avansăm orbeşte şi întrebăm Cerul: „de ce?” 
  
Toţi psihologii recomandă schimbări şi iar schimbări... Ei nu ştiu că lucrurile sunt mult mai complicate decât programarea subconştientului. Cel „bolnav de durere” are nevoie de o purificare radicală a mediului familial dezamăgitor în care a trăit, când nimeni nu îl mângâia, nu îl îmbrăţişa, nu îl alinta, nu îl apăra de diverşi „atacatori”. Acest copil nu a ştiut decât să plângă, iar mai târziu psihologul îi spune că trebuie să uite, să se detaşeze, să shimbe felul de a vedea lucrurile. Dar răul continuă, are alte nuanţe, dar nu a dispărut. Singura salvare o poate găsi în întărirea eului superior, prin meditaţii şi prin rugăciuni. Viaţa îşi va urma cursul cu alte şi alte surprize negative, dar cel întărit de Domnul va rezista!! 
  
Un exerciţiu cu creionul pe hârtie este: de a scrie zilnic, într-un jurnal, o analiză a experienţelor trăite. Astfel, el va nota: ce a creat bun, ce a decis să păstreze, ce a acceptat, ce a eliminat şi ce dar i-a dat Domnul. Acest tip de exerciţiu asigură cresterea nivelului de conştientizare a sinelui. Acest tip de analiză zilnică va părea greu la început, dar treptat el va fi o tehnică în plus de echilibrare interioară. 
  
„Iată cum acţionează un „om al răului” şi cum este inspirat de Dumnezeu „un om al binelui”... 
  
Un sătean îl duşmănea pe păstorul satului. Acesta neştiutor de sentimentele de ură ale consăteanului îşi făcea datoria şi ducea zilnic turma de vaci pe imaş. Cum cunoştea drumul acestuia, omul rău cumpăni cum să-i producă un neajuns. Ştiind că acesta revine spre seară, se apucă să sape o groapă şi dacă va cădea el sau un animal se va bucura că i-a produs un necaz. Şi săpă el ce săpă, animat de ideea răului, încât şi-a pierdut uzul raţiunii. Aşa că la final descoperi că nu mai ştia cum să iasă din groapă. Începu să strige după ajutor şi întâmplarea face ca păstorul să îl salveze când se întorcea cu turma spre sat. Bineînţeles că omul rău nu avu nici o explicaţie, despre întâmplarea de a fi acolo şi fugi spre casă ruşinat. Păstorul inteligent nu insistă să afle motivul, dar a doua zi, apăru acolo un pomişor şi groapa acoperită.” 
  
Referinţă Bibliografică:
Varianta cea mai bună / Luciana Cosmina Vlad : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3858, Anul XI, 24 iulie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Luciana Cosmina Vlad : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Luciana Cosmina Vlad
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!