CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Constiinta >  

IPOSTAZE ÎN OGLINDĂ 5
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
IPOSTAZE ÎN OGLINDĂ 5 
  
Mulţi oameni trăiesc colecţionând frustrări, neputinţe, eşecuri, furii, înfrângeri, menţinându-se în situaţia de victimă şi visând la cineva care într-o zi, îi va aduce ceea ce are nevoie fiinţa sa intimă: consideraţie, prestigiu, demnitate, respect,siguranţă de sine. 
  
Această oglindă a importanţei eului propriu trebuie mai întâi lustruită de către părinţi, apoi de şcoală şi de societate. Omul nu este perfect, el doar aspiră la desăvârşire. Faţa sa este însă frumoasă, dacă se priveşte prin Iisus şi învăţăturile Lui, iar puterile lui sunt considerabile, dacă repetă: "Pot totul în Hristos care mă întăreşte."( Filipeni 4:13) 
  
În puţine cuvinte Iisus a adunat o filosofie de viaţă utilă oricui: "Iubiţi-vă unii pe alţii cu o dragoste frăţească. În cinste să dea fiecare întâietate altuia.În sârguinţă fiţi fără preget.” "Fie-vă groază de rău şi lipiţi-vă cu tărie de bine.” (Romani 12: 9-11) 
  
Omul poate cu dificultate să pună în aplicare aceste învăţături pentru că neputinţa, nepriceperea şi neştiinţa sunt obstacole pe care numai cu ajutorul Celui Preasfânt pot fi depăşite. Oglinda rugăciunii este cea în care vom privi cel mai des pentru a ne păstra plini de nădejdi, de dreaptă orientare şi de aspiraţie a binelui. Dar mai presus de toate ne vom înălţa la iubirea necondiţionată. Ce este aceasta? Este acea acceptare a lumii fără s-o judeci şi s-o condamni, simţind că totul vine de la Dumnezeu, iar noi ne aflăm la şcoala Sa. Mereu ne formăm, ne instruim şi ne şlefuim. Este un act de iubire a ne accepta sinele. Este un act de iubire a-l accepta pe celălalt. Cel ce se simte acceptat aşa cum este, se simte iubit. Cel ce se simte iubit creşte sănătos la minte şi la trup, dacă e copil, se întăreşte fizic şi psihic dacă este adult. Acest sentiment are forţă terapeutică magnifică. Omul matur devine mai eficient, mai entuziast, mai capabil, prinde aripi şi pluteşte liber peste greutăţi. Cel mic creşte robust şi fericit, evoluează frumos. 
  
Oglinda limbajului este extrem de fină în a surprinde atât latura verbală cât şi cea nonverbală a eului. Oricât de frumoase ar fi sentimentele pentru copil, pentru partener, pentru aproapele, dacă nu este întărit de un limbaj adecvat şi de ton, mimică, gestică, intonaţie potrivite, atunci nu va fi un tranfer benefic. Politeţea nu va fi niciodată neglijată, ea oferă măsura lucrurilor şi asigură relaţiilor interpersonale frumuseţe şi durabilitate. În oglinda relaţiilor primul ar fi cuplul care ar trebui să se vadă solid şi armonios. Astfel, raporturile mamă - tată vor fi un exemplu pentru copii, asupra felului cum vor întemeia mai târziu o familie. Apoi, ar trebui să se reflecteze relaţiile de rudenie care să dovedească un clan unit şi respectat. Urmează relaţiile de prietenie, de colegialitate, de bună vecinătate.Toate trebuie să se reflecte armonios şi optimist pentru a forma, a completa inelul de aur al binelui personal. E deajuns un nivel sau altul să fie nepotrivit cu celelalte pentru ca omul să se simtă dezechilibrat sufleteşte. 
  
Mai grav, poate crea o fantă negativă care să dărâme într-o zi eşafodajul ce se credea până la un nivel sigur şi solid. Atunci omul alunecă uşor spre adevăruri străine: în lumea asta totul e relativ şi nesigur, nu te poţi baza pe nimeni şi nimic. În acel moment de criză, individul se va oglindi în instabilite şi derută, oglindă pe care o va îndrăgi. De ce? Pentru că tot ce este negativ atrage cu o forţă magnifică şi dă omului certitudine.Tot ce e pozitiv pare iluzoriu, nesigur şi instabil. De ce ? Deoarece în acest mediu ne-am format şi greu ne modificăm mentalitatea. 
  
Deci, privind în oglinda cunoaşterii de sine, omul va afla cine e: suspiciosul, neîncrezătorul, dezorientatul care aduce în lume îndoielile, întrebările şi frământările lui sau pricipialul, autenticul, talentatul care aduce în lume mentalitatea sa de biruitor, bogata sa creativitate şi puterea de a fi el- însuşi. 
  
Omul are un statut şi un rol social de jucat. Dacă se cunoaşte bine atunci va utiliza competenţele sale într-un sens pozitiv, aducând permanent în oglinda schimbărilor chipuri noi şi orizonturi noi ale eului său. Din bun se va schimba în generos, din plăcut în atrăgător, din inteligent în înţelept, conştient fiind, că primul care trebuie să se placă este el-însuşi. Şi nimic nu merită toate eforturile cum merită eul propriu care trebuie să fie în timp, tot mai plin de lumină, de frumuseţe şi strălucire. 
  
« Mama anunţă copiii că vor merge la mare cu trenul. Copiii s-au bucurat nespus şi s-au năpustit cu întrebări : cum este marea, noi mergem prima dată ; cum ne vom descurca ; unde vom locui; vom învăţa să înotăm ? 
  
- Dragii mei, nu poţi citi o carte dacă nu vezi mai întâi coperta. Deocamdată facem pregătirile de plecare, iar pe parcursul călătoriei vom povesti despre vacanţa noastră. Eu vă garantez că fiecare lucru va fi bun, iar oglindit în oglinda emoţiilor voastre, va fi minunat. Tot ce veţi vedea şi veţi trăi va întrece spusele mele, oricât de iscusite ar fi ele, acum. » 
  
Referinţă Bibliografică:
IPOSTAZE ÎN OGLINDĂ 5 / Luciana Cosmina Vlad : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3856, Anul XI, 22 iulie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Luciana Cosmina Vlad : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Luciana Cosmina Vlad
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!