CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Constiinta >  

Ipostaze în oglindă 4
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
IPOSTAZE ÎN OGLINDĂ 4 
  
Cei care au suferit multe nedreptăţi se tem în aşa măsură de umilire şi ridicol , încât nu mai cred în oameni,(mai grav, nici chiar în ei înşişi) nu cer sfaturi, nu aşteaptă ajutor, nu speră la o mângâiere. Singuri încearcă să-şi răspundă la întrebări şi singuri caută o direcţie bună vieţii lor. Aceştia provin din familii care nu le-au putut bandaja rănile sufletului şi i-au determinat să se privească în oglinzi aburite de amărăciuni sau murdărite cu ofense. 
  
Respectul faţă de părinţi este direct proporţional cu respectul pe care îl are un copil pentru autorităţi, legi, sistemul de învăţământ şi faţă de societate în general.Totul se leagă. Cel care se priveşte în oglinda familiei defectuos, se raportează şi la societate, cu aceeaşi neîncredere şi teamă. Cel care se priveşte în oglinda societăţii şi a neamului lui corect, se raportează şi la cei apropiaţi lui cu bunăvoinţă, simţindu-se în deplină siguranţă. 
  
Cele mai bune învăţăminte ale părinţilor pentru copil nu sunt cum să se îmbrace şi să mănânce singur, ci ascultarea, răbdarea şi stima unul pentru altul, în familie. 
  
Cele mai bune lecţii la şcoală nu sunt scrisul şi cititul, ci stăpânirea de sine şi respectul pentru ceilalţi. 
  
Cele mai bune reguli de viaţă nu sunt îndrăzneala şi mândria, ci disciplina şi demnitatea. 
  
Oglinda bunului simţ o deţin cei care au avut şansa ca în familie, la şcoală şi prin efort propriu să afle valorile etice şi morale , singurele care dau oricărei fiinţe umane siguranţă şi echilibru, stabilitate şi forţă psihică, atât de necesare formării eului. Omul are nevoie să-şi cunoască limitele, responsabilităţile, nevoile, drepturile şi îndatoririle. Libertatea de a alege bine, de a face opţiuni corecte, de a fi organizat şi destoinic în tot ce face, dă individului acea conştienţă de sine şi implicit preţuire de sine. 
  
Din păcate, lupta cu viaţa îi face pe mulţi să se vadă în oglinda realităţii nişte victime, nişte neîmpliniţi, nişte veşnic neliniştiţi pentru ziua de mâine. Această imagine îi acaparează şi îi fac orbi la tot ce este frumos, delicat, profund, spiritual sau poetic. Iisus a spus:,,acolo unde e gândul e şi inima voastră”. Astăzi, oamenii se află într-o alergătură spre a procura ceea ce este palpabil, vizibil, practic şi uită că sufletul lor are alte trebuinţe şi nici o realizare de ordin material nu-i va face fericiţi. 
  
Oglinda moderaţiei este plăcută, dar greu de găsit. Mulţi preferă tendinţa radicală: totul sau nimic. În fapt, tocmai ea va reflecta bogăţia interioară, paleta largă a valorilor morale acumulate şi echilibrul în care se află eul. Lăcomia, excesele, comparaţiile cu realizările vecinilor sunt total greşite. Nimeni nu poate lua norocul altuia, nimeni nu poate fura darul pe care Domnul l-a dat fiecăruia: ,,aşa că fiecare dintre noi are să dea socoteală despre sine însuşi lui Dumnezeu.”( Romani 14:12) 
  
Sigur că ceea ce este onorabil, lăudabil, bun este mereu dorit şi mereu greu de urmat. Hrana emoţiilor negative cu care se alimentează omul zilnic îl determină să se vadă în oglinda personalităţii defectuos, deformat, disperat. Conduita sa îl va dovedi capricios, nestăpânit, revoltat, vulnerabil şi va radia inconsecvenţă şi instabilitate. Nici critica unora nici toleranţa altora nu-l vor ajuta. Nici o oglindă nu-l va ajuta să se vadă, să conştientizeze ce are de făcut pentru a da o nouă culoare vieţii şi o nouă direcţie destinului. Doar oglinda suferinţelor fizice şi psihice au darul de a-i coopta pe cei viteji pe drumul marilor redresări şi a minunatelor transformări interioare. Deseori întâlnim oameni care povestesc cum privind în această oglindă l-au găsit pe Dumnezeu şi miraculoasa vindecare. 
  
Ei au putut spune, într-o zi, „stop” răului şi au deschis un nou capitol al vieţii lor! 
  
„Se spune că un puşcăriaş, deşi se afla într-o închisoare bine păzită, fu capabil să evadeze. Pe urmele lui au fost puşi şi câini, şi gardieni, dar nu l-au putut prinde. Acesta ajunsese la o casă unde o femeie sărmană plângea lângă copilul ei bolnav. Deşi cu lanţuri şi într-o stare jalnică, femeia nu se temu să îl ajute cum se pricepu ea. A doua zi, el o rugă să îl însoţească, întrucât vrea să facă o faptă bună. Bărbatul merse la poliţie şi declară: 
  
- Această femeie m-a găsit când am vrut să fur din casa ei. Acum mă predă. Daţi-i recompensa care a fost pusă pe capul meu. 
  
Femeia primi banii şi evadatul reveni la închisoare. 
  
La Crăciun în fiecare an era graţiat un deţinut care se comportase bine, dând semne de îndreptare. Cum directorul închisorii aflase despre fapta lui, luă decizia de a-l elibera. 
  
Într-adevăr, odată eliberat, deveni om de treabă. La fel, Dumnezeu iartă păcatele celui care devine conştient de greşelile sale, se căieşte sincer şi alege drumul drept al vieţii.” 
  
Referinţă Bibliografică:
Ipostaze în oglindă 4 / Luciana Cosmina Vlad : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3853, Anul XI, 19 iulie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Luciana Cosmina Vlad : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Luciana Cosmina Vlad
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!