CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Constiinta >  

Ipostaze în oglindă 3
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
IPOSTAZE ÎN OGLINDĂ 3 
  
Oricine are nevoie de un consilier sau de un prieten bun căruia să i se confeseze. Este minunat când cel ce ascultă este destul de inteligent ca să primească cu politeţe cele relatate, încât să dea un răspuns cu complezenţă. Este dezamăgitor, dacă ne-am adresa unui ascultător care primeşte mărturisirea cu ostilitate. El îşi permite să judece, să contrazică sau chiar să îl învinuiască pe cel necăjit. Neomenia îşi spune cuvântul! Oglindindu-se într-o inimă împietrită, egoistă, josnică, omul în căutarea unui mângâieri, are o surpriză neplăcută. 
  
Nu rar auzim spunându-se ,,nu poţi avea încredere în nimeni” deoarece oglinda nesincerităţii, a invidiei, a indiscreţiei reflectă marile deziluzii suferite de cei aflaţi în căutarea unui suflet ales. Se spune că empatia se deprinde. Greu, de către cel egoist şi uşor, de către cel dispus să ajute, de cel capabil să înţeleagă un anume context de viaţă sau care a trăit ceva asemănător. Altfel, aşa zisul amic nu percepe corect problema celuilalt, ci îşi aminteşte propriile necazuri şi se abate de la subiect… 
  
Oglinda inteligenţei şi a înţelepciunii este dorită de orice suflet omenesc pentru oglindire. Dacă o au, oamenii află că trebuie folosită în a ne supune destinului şi nu în a-l înfrunta. Ascultători la glasul lui, noi am descoperi scopul vieţii: apropierea între oameni. Cel mic are nevoie de cel matur, cel slab de cel puternic, cel bun de cel generos, cel temător de cel blând, cel disperat de cel prietenos. Rolurile într-o zi se pot schimba… Oricine, oricând poate ajunge în situaţia de a cere o „mână de ajutor”. Apoi, „dăruind vei dobândi,” spunea N.Steinhart. Respectul şi încrederea îmbogăţesc spiritul. Un bine oferit altuia umple de bucurie un suflet nobil. Un rău oferit cu nepăsare, înnegurează şi urâţeşte pe dăruitor... 
  
Pentru a privi cu atenţie în oglinda evenimentului sau a situaţiei trăite, pentru a vedea mai clar lucrurile, avem nevoie de mintea limpede a unui om de bună calitate umană care să ne ajute. Când gândim cu voce tare, desluşim mai uşor sensul lucrurilor şi putem desprinde o soluţie. Dar, dacă nu avem în preajmă un prieten adevărat, o rudă sau un psiholog, suntem în situaţa de a vorbi cu cel din oglindă, făcând apel la dialogul cu eul propriu. Unele sfaturi sunt: să vorbeşti cu un copac a cărei forţă de emanaţie pozitivă este puternică sau cu sfântul protector. 
  
Oglinda onestităţii ar trebui să o deţină toţi oamenii. Fiind deschişi unii faţă de alţii, pentru a putea discuta problemele lor fără distorsiuni, fără suspectări sau reţineri, am şti că nu există fiinţă umană să nu aibă nevoie de sprijin moral într-o zi sau alta. 
  
Oglinda frumuseţii şi a căldurii inimii este mai întâi pusă în mâna unui copil. Un părinte bun va permite micuţului să povestească fără teamă mici întâmplări ale zilei, primind ghidaj asupra faptelor. Dacă el simte că este înţeles în nelămuririle lui, dacă este îndrumat cum să rezolve unele conflicte cu colegii, el va reflecta cu tot mai multă responsabilitate asupra unor opţiuni sau decizii. Fiind luat în serios, fiind orientat corect, fiind încurajat şi lăudat pentru intenţiile sale bune, relaţiile adult -copil vor fi armonioase. Mai târziu, el va şti să privescă în oglinda prieteniei cu ascultare activă, cu respect şi cu discreţie pentru sentimenteleceluilalt şi cu afecţiune pentru cel apropiat şi devotat. Cum am fost creaţi cu 2 urechi şi o singură gură, cu 2 ochi şi o singură inimă înseamnă că oamenii sunt pregătiţi pentru discuţii intime, au capacitatea de a răspunde strigătului plin de durere al unui semen al lor! 
  
„Povestea spune că un medic bun şi devotat profesiei s-a întâlnit într-o zi cu Moartea. 
  
- Tu vindeci mulţi oameni şi nu ştii că nu poţi dispune de viaţa tuturor. Există un echilibru în lume. Nu poţi să îl strici. Iată, vreau să facem o înţelegere. Eu îţi dau o lampă a vieţii tale. Când vei merge la un bolnav vei fi atent la lampa de la capul lui. Dacă flacăra e vie, tratează-l, acel om trebuie să trăiască, dacă flacăra abia pâlpâie acel om trebuie să moară. 
  
- De acord, zise doctorul. 
  
Primul bolnav la care ajunse fu un nou născut. Văzu flacăra copilaşului abia pâlpâindă şi fu cuprins de milă. Turnă ulei din lampa sa, îl îngriji şi îl salvă. Fu chemat apoi la o femeie săracă, bolnavă, văduvă, cu 5 copii înlăcrimaţi în preajma ei. Încălcând iar înţelegerea cu Moartea, doctorul turnă ulei din lampa sa şi vindecă femeia. Şi aşa procedă în continuare. Când ajunse să plece în lumea de dincolo, fu întâmpinat de Moarte: 
  
- M-ai înşelat. Dar îţi dau o şansă: în această sală sunt multe lămpi. Pune ulei în lampa ta şi vei continua să trăieşti. 
  
- Nu. Nu pot să profit de alţii. 
  
- Gata! Recunosc, m-ai înfrânt! Ai dovedit multă, multă bunătate. Eşti liber să trăieşti printre Nemuritori! Toţi, cei care îşi dedică viaţa altora, sunt suflete alese, vor sta în preajma Domnului.” 
  
Referinţă Bibliografică:
Ipostaze în oglindă 3 / Luciana Cosmina Vlad : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3852, Anul XI, 18 iulie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Luciana Cosmina Vlad : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Luciana Cosmina Vlad
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!