CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Constiinta >  

IPOSTAZE ÎN OGLINDĂ 2
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ipostaze în oglindă 2 
  
Cercetările recente din psihologie şi din pedagogie au demonstrat că atât copiii cat şi adulţii care se privesc în oglinda respectului de sine stabilesc relaţii interpersonale corecte cu semenii, se plac pe ei înşişi, au încredere în capacităţile lor, sunt mulţumiţi de viaţa şi munca lor. Acest standard pare, totuşi, pentru mulţi, de neatins… 
  
Cauza se află în felul cum se oglindesc în imaginea de sine. Ce este aceasta? Este imaginea mentală despre eul propriu construită din părerile celorlalţi, acumulate de-a lungul anilor şi din experienţele de viaţă care au oferit satisfacţie. 
  
Totul începe în anii fragezi ai copilăriei. Când se naşte un copil, părinţii se îmbolnăvesc brusc de boala lăudăroşeniei. Copilul văzut în oglinda sufletului lor este cel mai frumos, cel mai isteţ, cu performanţe uimitoare, cu excelente promisiuni de a ajunge celebru în viaţă. După câţiva ani, aceiaşi părinţi îşi apostrofează copilul: « Eşti obraznic, leneş, rău, neîndemânatic. Mi-e ruşine cu tine. » Atunci se naşte în mintea copilului seminţele desconsiderării de sine: ,,Nu sunt bun de nimic. Părinţii nu mă iubesc pentru că nu merit. Niciodată nu mă ridic la pretenţiile lor…” 
  
Când părinţii nu oferă sprijinul necesar dezvoltării unor sentimente ale stimei de sine copilului, acesta creşte cu frustrări, blocaje şi neputinţe devastatoare. Oglinda negativistă folosită de părinţi pentru copil îi vor forma o aură a înfrântului şi va programa în viaţa lui un lung şir de reproşuri din partea anturajului său, de învinuiri nefondate şi situaţii nedrepte de respingere. Aceste sentimente de vinovăţie şi teamă vor altera personalitatea tânărului şi nu va produce un viitor părinte bun. La rândul său, copiind modelele educaţiei primite, el va deveni sever, insensibil şi ilogic. 
  
Dar, nici o greşeală nu este definitivă. Totul se poate remedia. Reuşita în munca de educaţie sau de autoeducaţie cere efort, preocupare şi răbdare. Pentru că, construind în folosul celuilalt, fiecare aduce substanţiale rezultate în folos personal. Apoi, ajustând, şlefuind, rafinând propria personalitate, individul aduce corectările necesare imaginii de sine, neglijate în copilăria sa. 
  
Secretul constă în alegere. De îndată ce în oglinda trecutului cineva nu vede imaginea de sine dorită, va purcede la schimbări. Singur meditând, studiind, completând fişe de autocunoaştere, notând rezultatele zilnice, consultând un specialist sau chiar un prieten inteligent, dar mai ales cerând ajutor sfintelor personalităţi cereşti va atinge acel nivel de pace sufletească, conştienţă de sine şi de împăcare cu darurile vieţii. Va ajunge la oglinda imaginii de sine pozitive. Sigur că va fi nevoie de străduinţă zilnică, timp de ani şi ani. Dar ce este mai important ca sufletul, liniştea căminului şi aportul fiecăruia la binele universal? Doar înţelepciunea, nu-i aşa ? 
  
« Povestea spune că un rege trecea pe un drum în lucru în caleaşca lui. Decise să se oprească şi să stea de vorbă cu un lucrător. 
  
- Faci o muncă grea aici, eşti bine plătit ? 
  
- Plata nu o pot discuta. Cel care m-a angajat îmi dă o sumă pe care o împart cu chibzuinţă. O parte sunt pentru a achita datoriile, o parte o împrumut şi o parte o cheltuiesc. 
  
- Ce datorie plăteşti mata? Şi pe cine împrumuţi? Poţi să îmi spui ? 
  
- Datoria o dau tatălui meu care m-a crescut. O parte o împrumut fiului meu care mai târziu, îmi va da datoria când voi fi bătrân. Şi numai a treia parte cheltuiesc. 
  
- Gândeşti cu multă chibzuinţă. Şi cum te văd destul de strâmtorat, în semn de respect pentru înţelepciunea dumitale, iată o răsplată din partea mea. » 
  
Referinţă Bibliografică:
IPOSTAZE ÎN OGLINDĂ 2 / Luciana Cosmina Vlad : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3851, Anul XI, 17 iulie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Luciana Cosmina Vlad : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Luciana Cosmina Vlad
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!