CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Constiinta >  

IPOSTAZE ÎN OGLINDĂ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
IPOSTAZE ÎN OGLINDĂ 
  
Omul are nevoie de schimbări. De aceea, el priveşte în jur şi descoperă câte lucruri sunt nedrepte sau eronate în societate. Apoi, se indignează alături de unul sau mai mulţi aliaţi. Dar, rămânând axat la lumea exterioară lui, nu va sesiza că schimbarea trebuie să înceapă cu eul său. 
  
Psihologia care studiază comportamentul a observat că atunci când omul îşi schimbă unghiul de vedere, reacţia faţă de o situaţie este alta, orice problemă capătă alte repere şi alte soluţii. A avea principii şi atitudini pozitive înseamnă pentru oricine a accepta să înveţe continuu şi să pună în practică acele valori a căror valabilitate se verifică uşor. 
  
Cum să procedeze? Are la dispoziţie cel puţin două oglinzi: una lucitoare şi clară care îl redă plin de pace şi lumină sau plin de furie şi neguri, cealaltă fină şi relevantă care dezvăluie o relaţie armonioasă sau dizarmonioasă cu partenerul de discuţie şi cu lumea, în general. 
  
Oglinda, ca obiect, este folosită doar pentru a ajusta în grabă părul, haina sau întreaga ţinută. Ea însă, poate prilejui un dialog interesant cu eul propriu. Apar întrebările: ,,Cine sunt eu? Pot să mă privesc în ochi fără jenă? Pot să rezist unor întrebări, pot să răspund cu francheţe sau îmi întorc spatele nepăsător?” 
  
Dar este altceva când individul îşi reflectă comportamentul bun sau rău în ochii copilului, ai partenerului de viaţă, ai colegului, ai vecinului. Toţi şi toate sunt oglinzi ale eului! 
  
Oamenii care îşi fac timp să citească, să se informeze, care vor să folosească tehnici de eficientizare a comunicării, care aplică normele de relaţionare civilizată, descoperă că succesul sau eşecul în viaţă este cauzat de respectul de sine şi faţă de semeni. Lipsa respectului de sine năpăstuieşte mulţi oameni, mutilează multe vieţi şi afectează atât de multe persoane, încât pare o afecţiune de proporţii. 
  
Astfel, omul se apropie de o altă oglindă, aceea a educaţiei primite. Părinţii se străduiesc să se comporte bine, să investească bani, energie şi timp pentru a creşte copii inteligenţi şi cuviincioşi. Intenţiile lor bune sunt deseori fără rezultatul dorit, copiii arătându-se leneşi, necooperanţi, nervoşi şi egoişti. Părinţii au nevoie de mult ajutor pentru că deseori se află în impas. Un psiholog poate da multe sfaturi potrivite familiilor cu copii dificili. El va scoate în evidenţă importanţa calităţii educaţiei în primii cinci ani de viaţă când copilul deprinde autonomia, stima de sine şi consideraţia pentru ceilalţi. Dacă pierde aceşti paşi greu ajunge la respect şi încredere de sine, care să îl conducă treptat spre valoarea personală. 
  
Copiii au nevoie de părinţi pentru a fi iubiţi şi ocrotiţi, adolescenţii pentru a fi îndrumaţi şi orientaţi, tinerii pentru avea modele şi motivaţii.Pentru a intra în maturitate firesc, fără traume, orice minor are nevoie de restricţii, sprijin şi încurajare. 
  
Cât de pregătiţi sunt părinţii pentru aceste sarcini pline de responsabilitate? Cât de capabili sunt ei să formeze conceptul de conştienţă de sine copiilor? Cât de conştienţi sunt aceştia că fiecare cuvânt, gest, acţiune, metodă de influenţare clădeşte sau distruge imaginea de sine a copilului? Efectele apropiate nu plac părinţilor sau sunt ignorate, pe când cele îndepărtate pot explica de ce anume se va împiedica sau cât de bine se va descurca viitorul adult în viaţă. Nu este greu să deducem oglinda familiei în care se reflectă cineva. Persoanele impulsive, nefericite sau susceptibile provin din familii dizarmonioase care le-au oferit ofense, reproşuri şi observaţii.Această marcă o vor purta, involuntar, toată viaţa. Persoanele calme, agreabile şi tolerante provin din familii în care au cunoscut regulile de politeţe şi dragostea pentru cei apropiaţi. Fiecare dintre noi, aşa cum suntem, exprimăm relaţiile familiei în care ne oglindim. 
  
Dar, se întâmplă uneori, un copil să fie mai matur în gândire ca adultul… 
  
« Un fermier bogat obişnuia să spună în fiecare dimineaţă o rugăciune : 
  
Doamne adu-ţi aminte de cei săraci şi necăjiţi şi ajută-i în nevoia lor ! 
  
Mulţumit de el însuşi, se apuca de treburi, mândru de starea lui materială bună. Dacă îi bătea în poartă vreun om nevoiaş, el îl alunga, spunând : 
  
- Du-te, du-te de aici ! Te va ajuta Dumnezeu. 
  
Fiul fermierului care asista la asemenea scene, îşi întrebă, într-o zi, tatăl : 
  
- Cum înţelegi tu că îi ajută Dumnezeu pe aceşti oameni ? 
  
- Păi… păi… De ce mă întrebi ? 
  
- Pentru că pe noi ne-a ajutat să avem rod bogat, tocmai ca să avem milă de cei lipsiţi. Eu aşa cred. Greşesc ? 
  
- Păi… păi… Nu ştiu. 
  
- Eu zic să umpli câţiva săculeţi cu grâu şi o să-i duc eu la nişte case unde lipseşte pâinea de pe masă. Atunci rugăciunea ta va fi ascultată ! » 
  
Referinţă Bibliografică:
IPOSTAZE ÎN OGLINDĂ / Luciana Cosmina Vlad : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3850, Anul XI, 16 iulie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Luciana Cosmina Vlad : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Luciana Cosmina Vlad
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!