CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Constiinta >  

Iubire, şi iar iubire
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
IUBIRE, ŞI IAR IUBIRE 
  
Dumnezeu este iubire, o ştie fiecare, dar nu ştie cum să simtă aceasta... În realitate, ne trimite zeci de semne şi semnale pentru grija pe care ne-o poartă, despre ocrotire şi învăţătură. Toate veştile bune, toate reuşitele, cele mai mari şi cele mai mici, toate satisfacţiile şi toată liniştea interioară de la El ne vin. 
  
Veţi spune: „nu, totul este înscris în gene.” Cel fricos şi laş are înscrise de la naştere aceste temeri într-o genă şi o suită de întâmplări ale vieţii îl vor pune în situaţia de a suferi din lipsă de curaj. Adesea, nu poate nici limba să şi-o mişte şi nu poate răspunde, nu are voce, nu poate vorbi, îl gâtuie teama, timiditatea, neinspiraţia. Este pierdut... Şi acestă spaimă este un aspect secundar a cel puţin cinci din genele cunoscute, pe care le poate avea un om. Acum poate interveni Dumnezeu, dacă strigă toată fiinţa celui necăjit: „Doamne,ajută-mă!” Iar Dumnezeu nu este nici limitat, nici surd la nevoile noastre, ne trimite, fie un salvator, fie ne dezmeticeşte brusc și ne descurcăm foarte bine sau modest, după situaţie. 
  
Şi alte gene ne dau defecte, fiecare persoană luptă cam cu 11 slăbiciuni. Să luăm - lipsa de conştienţă, dezorientarea, îndoiala, nehotărârea. Suntem adesea sub semnul confuziei şi ne este ciudă pe noi că acţionăm fie impulsiv şi nepotrivit, fie conflictual şi deranjant. Încă de dimineaţă, trebuie să ne stabilim: „o zi cu mintea limpede şi atitudinea corectă” iar seara, mulţumim pentru ce am reuşit pe parcursul zilei să îndeplinim şi ne iertăm, pentru tot ce nu merităm nota maximă. Nu acuzăm, nu ne facem reproşuri, nu ne frământăm, desprindem doar nişte concluzii, nişte învăţăminte şi ne culcăm liniştiţi. Ne zicem în sinea noastră: „fac faţă exigenţei şefului, mă simt din ce în ce mai bine, posibilităţile mele de adaptare cresc, fac faţă solicitărilor de orice tip”. Cu aceste gânduri pozitive inspirate de Domnul Dumnezeu vom avea somn sănătos, vegheaţi de îngerii de lumină. 
  
Ce vom face în cazul omului neserios şi iresponsabil? A celui leneş şi inconsecvent? Ce vom face în cazul revoltei, furiei, violenţei celui marcat cu asemenea tare de caracter? Ele sunt în gene, bineînţeles dar, şi în modelul de viaţă al nefericitului. El a asistat la asemenea scene, când era copil fără discernământ şi a învăţat că este singurul mod de a te impune, de a cere dreptate, de a obţine satisfacţie. Când îndrumarea blândă a lipsit, când mângâierea nu a venit niciodată spre copil, când o motivaţie frumos explicată nu a format individualitatea sa, când nu a avut parte de încurajări şi susţinere, atunci, adult devenind, nu va şti să negocieze nicio cauză, nu va şti să folosească argumentul, nu va avea stăpânire de sine, nu va duce la bun sfârşit ceea ce începe. Ajutorul lui Dumnezeu poate veni dacă există multă rugăciune care să anuleze ani şi ani de acumulări negative ale celui impregnat de Rău. Orice faptă incorectă, nedreaptă, cheamă alta şi alta. Omul care nu se curăţă de influenţa toxică a răului, nu se poate redresa. A-l ocoli pe un asemenea tip, a-l ignora,a-l pedepsi, a-l îndepărta nu conduce la corectare. Toţi care au fost în preajma lui sau au fost victimele lui, vor rămâne legaţi prin fire invizibile şi doar cu ajutorul unor slujbe şi a unor exerciţii spirituale, lucrurile se vor ameliora vizibil pentru ambele părţi. De ce este gravă situaţia? Pentru că omul în cauză nu are iubire în fiinţa sa, nu a primit-o în copilărie, nu are un bagaj destul de consistent, ca să îi susţină eul. E posibil să meargă şi la biserică constant, dar ajuns acasă jigneşte soţia, se contrazice cu un vecin, are resentimente pentru diverse persoane, nu ştie să poarte o conversaţie, fără a crea o disensiune. Greşeala lui este – lipsa de respect de sine şi lipsa de consideraţie pentru aproapele. Este total insensibil la ce simte celălalt, deci, este fără iubire. Sigur că se joacă cu câinele şi se bucură, se uită la un meci de fotbal şi se entuziasmează, dar nici o clipă nu l-a părăsit inconştienţa. 
  
Iubirea este acolo unde o poţi vedea şi simţi, apreciind: lumina soarelui şi cerul albastru, copiii veseli, oamenii care se ajută unii pe alţii, îndrăgostiţii tandri unul cu altul, familia strânsă în jurul mesei, recunoscători pentru bucate, femeile şi bărbaţii aplecaţi cu pasiune asupra lucrului lor, câmpul plin de rod, ploaia plăcută, grădina cu flori, munţii în depărtare, etc. Tot ce ne bucură inima şi ne emoţionează, exprimând ceva divin sau uman, este iubire. Tot ce place ochiului şi sufletului este iubire. Tot ce este minunat şi ne emoţionează este Iubire. Dar trebuie să avem ochi ca să o vedem şi suflet ca să o primim şi s-o păstrăm. Să adunăm zilnic, zeci de aspecte şi de nuanţe ale iubirii. 
  
Iubirea este o energie benefică, dătătore de sănătate. Nu o avem, să ne gândim ce boală avem şi să ne apropiem cu dragoste de corpul nostru. Şi boala dispare, dacă antrenăm conştiinţa şi gândul bun. Nu putem uita de greşeli trecute, de gânduri nepotrivite şi vorbe necuviinciase spuse altă dată, pentru a vrea schimbare... Câmpul conştiinţei trebuie curăţat, bagajul de iubire alimentat, bucăţile de suflet împrăştiate spre cei care ne-au supărat, să le rearanjăm la locul lor. 
  
Avem mult de lucru, până găsim iubirea ascunsă în noi. Când aceasta începe să se manifeste, „noi nu ne mai supărăm de nimic,” indiferent ce tip de oameni ne apar în calea vieţii. Ne purtăm atât de manierat cu celălalt, încât îi oferim o lecţie de viaţă folositoare şi binefăcătoare. 
  
„Se zice că un pădurar care se întorcea abătut spre casă, vorbea cu Dumnezeu: 
  
- Eu, Doamne, sunt copleşit de boli şi necazuri şi doar Tu mă poţi ajuta. O vei face? Când? 
  
Deodată, zări o ciocănitoare care lovea scoarţa unui copac sa că găsească larve. Atunci omul gândi: cât de dureros poate fi pentru copac să suporte aceste lovituri...Cu siguranţă că nu îi e uşor. Dar, ca să trăiască, ca să nu se usuce, pasărea îl curăţă de larve. 
  
- Doamne, ce să înţeleg eu? Cred că mă înveţi prin acest exemplu, că şi eu trebuie să suport greutăţi cu răbdare, încât, asemenea copacului să dovedesc puterea şi rezistenţa mea! 
  
Ajunse acasă şi povesti soţiei ce a văzut şi ce a gândit. Iar ea trase o concluzie: 
  
- Omule, iubirea care ne uneşte unul cu altul şi pe noi cu Dumnezeu, ne susţine mai mult ca orice altă bogăţie!” 
  
Referinţă Bibliografică:
Iubire, şi iar iubire / Luciana Cosmina Vlad : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3818, Anul XI, 14 iunie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Luciana Cosmina Vlad : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Luciana Cosmina Vlad
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!