CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Constiinta >  

Procesul iertării
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PROCESUL IERTĂRII 
  
Procesul iertării este realizat pentru a anula o vină, un regret, o tulburare, un necaz. Este de dorit să avem puterea de a ierta cu adevărat pe cineva. Dar, a şterge cu buretele o amintire nu este uşor, dacă nu am învăţat de mici copii să avem condescendenţă. (amabilitate, îngăduinţă) Trebuie să fim şi inteligenţi, şi calmi, şi omenoşi. Trebuie să fim convinşi că merită, că este folositor şi necesar să ne eliberăm. Doar mintea noastră ageră ne poate conduce spre o distanţare de o situaţie sau alta, pentru a nu vedea lucrurile în negru şi a depăşi orice problemă, rezolvând-o pe cât se poate... 
  
De cele mai multe ori, un blocaj în supărare, mâhnire, disperare se datorează unei legături puternice cu trecutul. Un eveniment ce s-a petrecut legat de o persoană care a jucat un rol de autoritate în viața noastră: mama, tata, bunicii, profesorii, etc. încă ne leagă de trecut. Durerea s-a înfipt în subconştient şi nu ne lasă să depăşim greul. Doar dacă avem o fire optimistă, dacă ne-am dezvoltat inteligenţa emoţională şi inteligenţa socială, rupem relativ uşor legătura cu trecutul şi alegem manifestarea de sine care ne pune într-o lumină favorabilă. Şi aceasta, când avem deja stăpânire de sine şi am acceptat lecţiile de viaţă ce trebuie învăţate. Cum sunt ele? Sunt nişte concluzii care odată înţelese, ne ajută să avansăm, să ne schimbăm, să ne găsim calea corectă de mers prin viaţă.La o vârstă matură evaluăm altfel lucrurile: înţelegem, discernem şi constatăm că am dat o interpretare deformată regulilor ce ni se impuneau. Zâmbim şi ne iertăm eroarea... 
  
Dacă vrem să discutăm, dacă vrem să ajungem la o înţelegere cu un coleg care ne-a dezamăgit sau ofensat este foarte corect şi este posibil să ne reuşească intenţia. Dar, se poate întâmpla, să vrem să îi vorbim celuilalt, în speranța că va realiza cât de mult a greșit sau cât de mult ne-a făcut să suferim, așteptând să își ceară iertare, dar să dăm greş. Este posibil, să îl deranjeze enorm să-i amintim întâmplarea, să insinuăm că ar avea vreo vină şi să aşteptăm scuze. Încercarea va fi ratată, şi doar timpul şi alte evenimente vor determina persoana negativistă să revină la gânduri mai bune. 
  
A ierta pe cineva înseamnă a accepta adevărul, că există şi supărări în lume, că am trecut, trecem şi vom mai trece prin ele, dar, că ne vom ridica din ele, cum ne ridicăm şi dintr-o boală. Privind cu ochii inimii, analizând cu dreaptă cumpătare, vom ajunge să vedem şi dincolo de jignirea respectivă, care se diminuează cu timpul şi devine neînsemnată la un moment dat. Procesul de iertare, ne dă dreptul de a fi noi înşine, cu sentimente omenești. Sigur că ne bucurăm când avem în preajmă multe persoane, cărora nu am avut niciodată a le reproşa nimic, care nu ne-au supărat cu nimic, iar relaţia merge strună. Dar, viaţa este mult mai complexă şi ne apar în cale şi din acei care, fiind nefericiţi aduc nefericire altora sau având funcţii de mare responsabilitate, iau decizii în defavoarea multora, indiferenţi la câte necazuri provoacă. 
  
Aşa că iertarea, nu este decât un gest dumnezeiesc, de acceptare a Răului, punându-ne la adăpost sistemul nervos şi endocrin, şi tot organismul care preia furia noastră şi se îmbolnăveşte. Ne programăm cu convingere: „Astăzi voi acorda mult mai mult timp lucrurilor care îmi plac şi contează pentru mine. Astăzi îmi ascult intuiţia, inima şi conştiinţa. Mă simt bine cu mine însumi!" În acest mod, va triumfa înţelepciunea, în care ne vom găsi aleanul, descoperind că lucrurile materiale sunt inferioare celor spirituale. Iar aceste daruri ideale, odată câştigate, nu ni le poate lua nimeni!! 
  
Referinţă Bibliografică:
Procesul iertării / Luciana Cosmina Vlad : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3791, Anul XI, 18 mai 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Luciana Cosmina Vlad : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Luciana Cosmina Vlad
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!