CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Constiinta >  

Lumea culorilor
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
LUMEA CULORILOR 
  
Culoarea joacă un rol important în viaţa oamenilor. Fiecare are culori preferate şi culori care-l deprimă. Fiecare leagă de culoare starea, dispoziţia sau emoţiile lui. Unul este roşu de furie, altul este verde de invidie, mulţi văd viaţa în roz şi tot mai mulţi o văd în negru. Nimeni nu este nepăsător, indiferent sau neatras de culori. 
  
Dar ca să înţelegem culoarea, trebuie să pornim de la lumină. Ea este energie electromagnetică produsă de soare şi are diferite lungimi de undă. Când aceste unde luminoase se reflectă de pe obiecte în ochii omului, el sesizează culoarea. Undele de frecvenţă joasă sunt înregistrate de creier ca fiind de culoare roşie. Undele de înaltă frecvenţă dau impresia de violet. Obiectele întunecate absorb multă lumină, dar reflectă puţină spre ochi, în timp ce obiectele de nuanţe deschise reflectă multă lumină, dând iluzia de intensitate, strălucire, splendoare. 
  
Efectele benefice ale culorilor sunt cercetate în institute specializate, încât cromoterapia asigură păstrarea sănătăţii şi dă omului un tonus de viaţă înalt. Culoarea vindecă răni sufleteşti, dezvoltă inteligenţa şi imaginaţia, asigură randament bun în muncă, înlătură oboseala şi creează bună dispoziţie. 
  
Dar să nu credem că terapia prin culoare este un panaceu pentru orice stare de boală. Este doar un adjuvant în tratamentul medical psihoterapeutic, căci culoarea are o puternică înrâurire asupra celor depresivi, astenici, nevrotici. Ea nu poate înlocui, însă, medicaţia şi un regim de viaţă adecvat. 
  
Ne vom referi la culoare ca la o problematică extrem de actuală, ţinând cont de amploarea pe care o au amenajările interioare, lumea modei şi a artei, dar mai ales importanţa deţinută în cunoaşterea personalităţii şi îmbunătăţirea calităţii vieţii. Nevoia de relaxare, veselie, plăcere, desfătare şi căldură sufletească este enormă. Culorile folosite în ţinuta vestimentară în funcţie de culoarea părului şi a ochilor, în funcţie de sezon, de loc, de tip de activitate, de luminozitate dovedeşte bunul gust al persoanei. Şi implicit, exprimă grija sau indiferenţa faţă de persoana proprie. Aspectul funcţional, atractiv al locuinţei depinde de abilitatea de designer ambiental al deţinătorului pentru a şti să mărească sau să micşoreze spaţiul, pentru a încălzi fiecare încăpere, folosind culori, mobile, ţesături, lămpi şi decoraţiuni, încât să realizeze un tot elegant, armonios, personalizat. În toate domeniile: comerţ, reclamă şi publicitate, industrie, transporturi, arhitectură, artă plastică, cinematografică, fotografică, culinară sau cea a spectacolului, toate se folosesc de lumină şi culoare, forme şi proporţii. Fantezia, creativitatea, inteligenţa, inovaţia se folosesc de către specialişti cu scopul de a deconecta, încânta şi înviora sau din contră pentru a şoca, a epata, a izbi deopotrivă ochiul, urechea şi sufletul. 
  
Se spune că omul este programat genetic să trăiască 110 ani. Din cauza bolilor, puţini ating această vârstă. Stresul stă la baza numeroaselor tulburări ale organismului, generând afecţiuni digestive, endocrine, cutanate, renale, sexuale, cardiace şi psihotice. Doctorul american Hans Selye afirma în 1950: „Omul modern ori va învăţa să-şi stăpânească stresul, ori va fi sortit eşecului profesional, suferinţei şi morţii”. El atrăgea atenţia că organele corpului reacţionează la orice veste, bună sau rea. Mediul psihic este schimbător după temperament, vârstă, sex, educaţie, obiceiuri mai mult sau mai puţin sănătoase privind hrana, somnul, mişcarea, petrecerea timpului liber. Cei care îşi oferă clipe deconectante, reconfortante în medii naturale unde admiră câmpuri întinse, păduri verzi, livezi cu roade, grădini înflorite, cursuri de apă îşi refac sistemul nervos suprasolicitat. Cei care se supun unei stări continue de oboseală şi nemulţumire, de teamă şi panică îşi slăbesc sistemul imunitar, sistemul endocrin şi circulator, încât bolile incurabile îl cuceresc deplin. 
  
Coloristica locului de muncă poate fi favorabil echilibrului nervos sau ostil printr-un colorit rece, sumbru, descurajant. S-a făcut un experiment cu patru colegi care primesc vestea falimentului firmei, fiindu-le refuzat un credit. Ei uită brusc de culorile calde ale încăperii care în starea de bine îi îmbrăţişa prietenos. Primul, tipul A, este stacojiu de furie, se ridică şi urlă lovind cu pumnul în masă. Acest tip de reacţie o au cei supuşi hipertensiunii şi obezităţii. Al doilea, tipul B, tace dar este transpirat, palid şi cu pumnii strânşi. E tipul care este uşor atacat de viruşi şi bacterii, ajungând sigur la un cancer. Al treilea, tipul C, este ca fulgerat, parcă nu mai are vlagă şi sânge în vene, este livid. Acesta este predispus la artroze, calculi renali şi biliari, la osteoporoză. În fine, al patrulea, care ştie să primească stresul şi să-l dezamorseze, va zice: „Ascultaţi, băieţi, nu are nici un rost să ne facem probleme. O să ne descurcăm noi cumva, până la urmă o să...” 
  
Cromoterapia profesională se bucură de mare atenţie în alte ţări. De exemplu: albul, simbol al curăţeniei şi sterilizării în spitale şi sanatorii, dovedindu-se că induce bolnavilor o stare de monotonie şi dezolare, a fost înlocuit cu nuanţe de verde. De asemenea, birourile au mobilier elegant, cu covoare în culori vii şi cu plante decorative. Marile hale industriale ca şi micile ateliere dau mare importanţă culorii, ordinii şi curăţeniei, încât omul să fie cât mai productiv. Pentru holuri, foaiere, camere de lucru sau de primire se preferă tonuri de galben pai până la auriu, de la crem la ivoriu, de la roz piersică până la trandafiriu, încât să se creeze o atmosferă prielnică, înviorată, luminoasă, favorabilă inducerii încrederii, entuziasmului, elanului pentru cei ce iubesc şi doresc succesul. 
  
Referinţă Bibliografică:
Lumea culorilor / Luciana Cosmina Vlad : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3790, Anul XI, 17 mai 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Luciana Cosmina Vlad : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Luciana Cosmina Vlad
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!