CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Constiinta >  

Comportamentul contează oriunde, oricând...
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
COMPORTAMENTUL, CONTEAZĂ ORIUNDE, ORICÂND... 
  
Educația, este o chestiune de comportament. Comportamentul se acumulează prin norme de bună cuviinţă respectate în mod conştient. Copilul va suferi un proces de formare în familie şi un proces de cizelare în şcoală. Urmează un proces de şlefuire în Şcoli superioare şi la locul de muncă, când persoana este destul de matură pentru a se autoeduca. Cum va fi un om educat? Mai întâi de toate, va controla situațiile nefericite în loc de a se lăsa dominat de ele. Va aborda toate evenimentele, cu calm, plin de bună-credinţă şi bunăvoinţă. Va fi fidel lui însuşi şi propriilor valori. Se va ocupa de oamenii “răi”, cu intenții bune. Îşi va stăpâni impulsurile şi va servi Binele. Va cultiva relaţii oneste, corecte, demne. 
  
Veţi spune că acest comportament este greu de respectat în zilele noastre când suntem stresaţi şi ne concentrăm greu asupra responsabilităţilor noastre. Este adevărat. De aceea există zeci de cursuri şi sute de cărţi, tocmai pentru a ne ajuta să conştientizăm ce avem de făcut cu viaţa noastră. Apoi să acţionăm pentru a ne regăsi identitatea şi a ne echilibra eul. 
  
În durerea sufletului nostru nu putem pătrunde decât noi. Am primit deseori semnale de alarmă, avem deja două-trei afecţiuni pe care le tratăm, deci este cazul să ne ocupăm de nevoile sufletului nostru. 
  
Nevoile interioare impun pe lângă autonomie, stimă, respect şi încredere în propria persoană. Responsabilitatea faţă de noi înşine ne conferă şi oportunitatea de a face alegeri corecte şi de a ne implica în proiecte cutezătoare. Apoi, apartenenţa la o comunitate ne dă posibilitatea de a ne dezvolta inteligenţa socială, având ocazia de a socializa şi a ne apropia de oameni prietenoşi. Dar şi inteligenţa emoţională trebuie să ne-o cultivăm încă din copilărie, încât să ne autocontrolăm, să ne stăpânim şi să ne păstrăm cumpătul când suntem în momente critice. A izbucni impulsiv, a reacţiona cu furie, când cineva ne provoacă, devenim victime, ne recunoaştem învinşi şi respinşi. A fi în stare de echilibru şi în aceste momente înseamnă a avea caracter puternic, pozitiv şi liniştit. Un asemenea caracter este întărit de o gândire pozitivă care ne face să privim lucrurile din mai multe perspective, încât să nu ne întristăm sau să ne decepţionăm, pentru că am întâlnit un om nefericit. Acesta este lipsit de energie şi are nevoie să o fure de la cineva, şi deseori atacă pe cel mai luminos şi însufleţit de viaţă. 
  
Dacă avem posibilitate, vom sfătui pe cel necăjit, să îşi asculte inima în mod conştient. Dacă trăieşte în inconşienţa sa, nu va rezista conflictelor interioare, va gândi iraţional şi va simţi că este ameniţat şi trebuie să se apere... Aceste semnale de alarmă pe care cel sensibil la suferinţă le simte, sunt de obicei false. Ceea ce îi lipseşte este iubirea de sine şi iubirea de aproapele. Această lipsă îl face pe om pustiit de entuziasm, de optimism şi de speranţă, îl conduce la anxietate, depresie şi la fixare în nefericire. Un asemenea tip uman nu va şti să facă un bine altuia, şi nici sieşi. Va descoperi că are câteva boli, va fi şi mai furios, închizând cercul vicios. Dacă va deveni conştient, va descoperi ce sfaturi să asculte, ce cărţi să citească, ce cursuri să urmeze pentru a se salva. 
  
Dar, va începe cu recucerirea autonomiei pentru a şti să se stimeze şi să se respecte. Punându-se pe primul loc nu este dovadă de egoism, ci de interes pentru o armonie interioară pe care o va radia în jur. Având iubire de sine nu înseamnă narcisism, ci canalizarea spre sinele interior divin care îi dă o stare de siguranţă benefică şi îl îndepărtează de acumularea de lucruri materiale pentru a câştiga forţă interioară. 
  
Aşadar, ne vom da atenție, ne vom purta de grijă şi vom şti cât de importantă este autonomia de sine, iubirea de sine, valorizarea de sine. Banii, relaţiile, statutul social nu ne va da acea susţinere a eului de care avem nevoie, cum ne va da dezvoltarea laturei spirituale a fiinţei noastre. Zilnic vom face exerciţii spirituale care să ne dea starea de bine şi de sănătate de care avem nevoie. Niciun medicament nu ne va fi mai folositor ca zâmbetul, muzica, dansul, dragostea altruistă, bucuria de viaţă. Acestea au vibraţii înalte şi lasă în urmă viruşii şi îmbolnăvirea. Cum să ne inducem aceste vibraţii? Printr-o atitudine pozitivă, printr-un comportament adecvat. Vom declara mereu, toată ziua, cât de bucuroşi suntem: „mă bucur că m-am trezit la ora potrivită, mă bucur că am avut un mic dejun gustos, mă bucur de familia mea, mă bucur de această zi, mă bucur că trăiesc, etc.” Vom găsi mereu motive de satisfacţie care ne va da protecţie împotriva Răului din lume şi ne va situa la vibraţii ale conştiinţei de nivel înalt. 
  
Referinţă Bibliografică:
Comportamentul contează oriunde, oricând... / Luciana Cosmina Vlad : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3789, Anul XI, 16 mai 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Luciana Cosmina Vlad : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Luciana Cosmina Vlad
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!