CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Constiinta >  

UTILIZAREA JUSTĂ A TIMPULUI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Utilizarea justă a timpului 
  
Ceea ce deţinem valoros pe pământ este timpul. Cu cât irosim mai mult timp, cu atât amânăm evoluţia sufletului nostru. Şi, cum nu ştim cât ne este dat să trăim, este necesar să folosim timpul cât mai just. Ne vom orienta asupra inimii, îi vom asculta glasul, pentru că timpul pierdut cu îngrijorări şi supărări nu îl mai putem recupera niciodată. 
  
Trebuie să ştim că sufletul nemuritor se încarnează într-un corp fizic pentru o perioadă de timp, pentru a creşte, a evolua şi pentru a-şi îndeplini menirea. 
  
Dacă alegem să ne risipim viaţa şi o putem face cu uşurinţă, prelungindu-ne durerea şi mânia, ne împiedicăm pe noi şi pe alţii să atingem realizarea de sine. 
  
Aşadar, suntem datori : 
  
- să valorificăm fiecare zi; 
  
- să descoperim la ce nivel ne putem ridica în evoluţia noastră; 
  
- să ne jucăm rolul care ne este propriu, şi nu pe acela care ni l-a impus familia ; 
  
- să ne trăim visurile, să descoperim sensul vieţii noastre; 
  
- să renunţăm la defecte: a fi impulsiv şi contradictoriu, a povesti conflictele ce aparţin trecutului, a expune altora nemulţumirile noastre, a ne descărca stresul psihic asupra altora, a avea tot felul de îngrijorări şi frământări, a ne împiedica de neputinţe în loc să găsim soluţii; 
  
- să nu mâncăm timpul altora, fie făcând vizite lungi, fie întârziind şi lăsându-ne aşteptaţi. 
  
A nu sosi la timp, a uita promisiunile, a nu fi politicos şi a încălca înţelegerile, a fi nesăbuiţi şi a prezenta scuze formale - sunt greşeli faţă de eul divin şi se imprimă în transcedental ca păcate. Apoi, orele petrecute pe pământ reprezintă aurul adevărat pe care îl primim şi pe care nu-l vom pierde, dacă vrem să trăim cu rost şi bucurie! 
  
Adesea, analizăm şi considerăm că ne-am consumat o perioadă de timp fără rost, cu oameni care ne-au înşelat aşteptările şi s-au dovedit relaţii sterile. Este vorba şi de prieteni nesinceri şi de rude abuzive. Dar, este şi cazul unui tată iresponsabil, a unei mame care a ajutat ani la rând un fiu incapabil, care nu a luat viaţa în piept, a unui bărbat care îşi nefericeşte familia, pentru că nu a ştiut să facă un angajament corect faţă de el însuşi, când s-a căsătorit. 
  
Punctualitatea, respectul pentru timpul celorlalţi este esenţial! Corectitudinea faţă de soţ şi copii este o datorie! Dar, când femeia nu găseşte siguranţa şi bunăstarea promise, părăseşte căminul. Persoanele responsabile ştiu ce înseamnă aşteptarea, răbdarea şi programarea pentru a atrage împliniri şi bucurii. Aceştia ştiu să se pună în ordine cu ei înşişi, îşi rezolvă temerile şi se dedică scopului lor în viaţă. 
  
Folosirea timpului îi este folositor sufletului, şi el trebuie bine gestionat. Dar, nu trebuie investit timp şi energie în lucrurile care nu contează. Important este să avem încredere în noi, să căutăm sprijin doar când avem nevoie, să ştim că sufletul vrea realizarea de sine. Însă, a aştepta, a vrea să fim propulsaţi numai de altul şi nu de propriul efort este o pierdere de vreme, căci nimeni nu ştie exact ce avem nevoie, nici când şi nici nu avem garanţia că ne va da exact ce ne dorim. A avea măsură şi dreaptă cumpătare înseamnă timp îndelungat de lucru cu sinele… 
  
Lecţia aceasta trebuie îndreptată şi împotriva obişnuinţelor care mănâncă sau omoară timpul: la televizor, în faţa calculatorului, vorbind fără subiect la telefon. Timpul este preţios, trebuie folosit cu atenţie şi investit în ceea ce este important ca viaţa să fie eternă. Timpul trebuie invitat să ne slujească pentru a ne transforma existenţa într-o minunată lucrare de realizare de sine. 
  
Timpul este un produs de valoare care cere efortul de a-l supune unor obiective superioare : cunoaşterea de sine, preţuirea sufletului, investind în identitatea şi individualitatea proprie care se îmbogăţeşte când se uneşte cu divinitatea. 
  
Greşim, dacă nu ne pasă de timp pe ce îl cheltuim, ci plângându-ne că nu ne ajunge şi ratăm rezolvarea multor probleme. Greşim, dacă încercăm să ne organizăm dar nu reuşim, avem dese rateuri, ne simţim supraaglomeraţi, stresaţi, copleşiţi şi suprasolicitaţi. Nu greşim dacă gustăm frumosul din natură, din artă, dând glas simţului nostru artistic. Nu greşim, dacă suntem corecţi cu achitarea contractelor şi angajamentelor, dacă facem tot ce trebuie faţă de sufletul nostru şi ne facem timp pentru ceea ce iubim. Toată lauda celor foarte atenţi la timp, foarte grijulii cu timpul, căci ştiu ce merită atenţia şi interesul lor, trăiesc în prezent, menţin un ritm constant al vieţii. Ei dau toată consideraţia unor persoane dragi şi petrec cu ei clipe de calitate, mulţumind Domnului pentru fiecare zi. 
  
Referinţă Bibliografică:
UTILIZAREA JUSTĂ A TIMPULUI / Luciana Cosmina Vlad : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3788, Anul XI, 15 mai 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Luciana Cosmina Vlad : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Luciana Cosmina Vlad
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!