CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Constiinta >  

Mediul în care s-a format...
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mediul în care s-au format… 
  
Psihologii ne atrag atenţia că fiinţa umană este atât de complicată, încât, dacă nu are probleme, le creează. Unii au capacitatea incredibilă de a deturna intenţiile şi atitudinea semenilor lor şi de a se supăra din senin, declanşând conflicte. Ei construiesc fantasme în mintea lor, dau interpretări care să îi conducă spre revolte şi mânii. Trebuie să recunoaştem că am avut ocazia să întâlnim indivizi care susţin că au auzit vorbele pe care noi nu le-am pronunţat, că au văzut gesturi şi atitudini la alţii, pe care noi, fiind prezenţi, nu le-am sesizat. 
  
Mediul, în care s-au format şi trăiesc, i-a împins la asemenea aberaţii… Alţii, recurg la alte mijloace de auto-torturare : se îngrijorează de ceea ce se va întâmpla în viitor, şi pornind de la observaţiile din prezent îşi imaginează întâmplări care li se par posibile, reale, sigure. De altfel, putem spune că oricine poate fi creator de film, căci imaginează tot felul de scenarii şi face supoziţii care adesea nu au nici un temei. Iar sursa acestor înclinaţii negative este copilăria, cu mame super-grijulii sau cu taţi cicălitori, care le-au insuflat frica. 
  
« Iată o fetiţă de 5 ani care este cu mama ei la plajă. Fetiţa întreabă : 
  
- Mami pot să mă joc în nisip ? 
  
- Nu, o să te murdăreşti, draga mea. 
  
- Dar pot să intru în apă ? 
  
- Nu, e prea rece, o să răceşti. 
  
- Pot să mă joc cu ceilalţi copii? 
  
- Cu ce copii, nu cunoşti niciunul. 
  
- Atunci cumpără-mi o îngheţată. 
  
- Îngheţată zici, nu se poate, te va durea gâtul. 
  
Fetiţa începe să plângă. Mama se încruntă şi zice cu ciudă : 
  
- Eşti un copil imposibil ! » 
  
Ce ar fi util pentru orice copil? Normal: jocul. Adulţii care interzic orice gen de joc, care nu ştiu să încurajeze activităţile specifice vârstei, comit o gravă greşeală. Interzic dezvoltarea copilului. Părintele va permite jocul, acţiunea, implicarea, spunând: « Contez pe tine ! » « Am încredere în tine ! » « O să faci faţă, nu te îngrijora ! » « Sunt alături de tine ! » De altfel, toţi suntem sensibili la asemenea vorbe întăritoare şi stimulatoare, nu numai copiii...Dar ei, cu atât mai mult au nevoie de sentimentul de siguranţă, pe care părintele trebuie să ştie să li-l dea… 
  
Apoi, părintele va şti, să se roage zilnic pentru copilul său şi să-l binecuvânteze. Îl va învăţa să se roage şi el. Îl va îndruma pe drumul autocunoaşterii, căci calităţile şi capacităţile trebuie puse în valoare, iar defectele trebuie bine gestionate pentru a nu-i deturna sensul vieţii. 
  
Aşadar, un părinte prin prestaţia lui semnează un destin fericit sau nefericit 
  
copilului său. Aţi zice că părinţii vor binele copilului, totdeauna. Dar intenţia bună poate să se traducă în vorbe şi decizii care distrug copilului încrederea în resursele proprii şi în forţa sa interioară, atât de necesare pe tot parcursul vieţii. Sigur că, la o anumită vârstă intervine autoformarea, dar cât de greu un om mai câştigă stima de sine şi iubirea de sine, dacă mediul educaţional nu i-a dat prilejul să le asimileze… 
  
Referinţă Bibliografică:
Mediul în care s-a format... / Luciana Cosmina Vlad : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3765, Anul XI, 22 aprilie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Luciana Cosmina Vlad : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Luciana Cosmina Vlad
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!