CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Constiinta >  

Nikos Kazantzakis - `Hristos răstignit a doua oară`
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
UN AUTOR - O CARTE 
  
Nikos Kazantzakis „HRISTOS RĂSTIGNIT A DOUA OARĂ” 
  
Spirit faustic, neliniştit, chinuit de marile întrebări ale existenţei, N. Kazantzakis a fost frământat de “eternitate, iubire, speranţă, patrie, Dumnezeu” şi a încercat să depăşească limitele impuse omului: frica şi speranţa deşartă. El propunea: “pentru că nu putem schimba realitatea, hai să schimbăm felul de a vedea realitatea." Pentru aceasta el se vrea salvat de starea de libertate, chiar dacă este greu de realizat. Dar Viaţa este o iniţiere, o pregătire, o luptă, o căutare continuă! Trăind liber experienţele proprii, având în minte sfârşitul implacabil, drept stimul al bucuriei de a trăi, omul trebuie să-şi creeze constant libertatea din urcuşuri şi căderi, din nădejdi şi disperări, luptând neobosit pentru a dobândi libertatea spiritului. 
  
Acesta este mesajul operei lui Kazantzakis, deoarece el şi-a iubit enorm ţara de origine-Creta. 
  
Kazantzakis propune umanităţii două tipuri ideale: eroul şi sfântul. El va închina pagini emoţionante lui Hristos, care întruchipează un caracter sublim, un model de împlinire prin triumful vieţii asupra morţii. Însă, nu poartă doar frumuseţea iubirii şi strălucirea sfinţeniei, dar şi “focul şi spada” fiind luptătorul pregătit de sacrificiul suprem. 
  
În “Hristos răstignit a doua oară,” Domnul devine grec, îşi trăieşte patimile, se lasă răstignit într-un sat de păstori din Creta, prefăcând comunitatea satului într-o biserică vie, trăitoare. 
  
Într-un interviu acordat în 1957 la Radio France, scriitorul grec explică de ce eroii săi îşi găsesc moartea adeseori, în ziua de Paşti: “Moartea şi învierea sunt două acte care se succed. Moartea e necesară ca eroul să poată învia. Singură moartea îi asigură consacrarea supremă şi face din omul trecător un simbol care înfruntă timpul.” 
  
Romanul prezintă satul Lycovrissi unde un agă turc reprezintă autoritatea locală. O veche tradiţie cere sătenilor ca odată la şapte ani să reitereze Săptămâna Patimilor. Popa Grigoris împreună cu sfatul bătrânilor aleg interpreţii cu un an înainte, pentru a-şi interioriza rolul mental şi emoţional, cât mai bine. Păstorului Manolios îi este încredinţat rolul lui Hristos. El va trăi o experienţă deosebită, asumându-şi menirea de a călca pe urmele Mântuitorului. Cuprins de bucurie şi teamă, de umilinţă şi emoţie, el abordează o nouă mină şi un nou comportament. 
  
Intriga, care va tulbura liniştea satului, o constituie confruntarea dintre preoţii Grigoris şi Fotis, cel aflat în fruntea oamenilor alungaţi de turci. Hoarda de flămânzi îl indignează pe părintele Grigoris şi-l supără aşezarea lor pe muntele Sarakina. Manolios se ataşează acestor nefericiţi în lupta pe care sunt nevoiţi s-o poarte cu locuitorii satului Licovrissi, în dorinţa de a-şi întemeia o nouă aşezare. Păstorul este pătruns de spiritul hristic, imitând răbdarea, blândeţea, strădania neobosită şi iubirea de aproapele. El se va retrage pe muntele Sarakina, va împărtăşi cu cei necăjiţi foamea şi prigoana şi va conduce revolta contra inechităţii induse de părintele Grigoris. Într-adevăr, tânărul cioban va fi ucis, dar scriitorul nu consideră finalul pesimist, ci simbolic, reprezintă un moment de răscruce, de aşezare a lucrurilor pe temei nou. Drept argument, ne oferă un moment de reflecţie: “Dar ce ar fi fost religia creştină, dacă Hristos n-ar fi fost răstignit?” 
  
Referinţă Bibliografică:
Nikos Kazantzakis - `Hristos răstignit a doua oară` / Luciana Cosmina Vlad : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3761, Anul XI, 18 aprilie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Luciana Cosmina Vlad : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Luciana Cosmina Vlad
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!