CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Constiinta >  

Pentru a trăi sănătos...
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pentru a trăi sănătos… 
  
Pentru a trăi sănătos, chinezii au luat în calcul de peste 2000 de ani factorul suflet. În orice vindecare trebuie să participe sufletul bun. Un om cu suflet rău nu se vindecă, boala rămâne ascunsă şi roade încet. Cum inima este sediul sufletului, vom fi în relaţie cu ea şi o vom păstra în pace. 
  
Există un punct pe corpul omenesc prin care se ajunge uşor la suflet. Acest punct este denumit de chinezi vama sufletului şi reprezintă un punct energetic aflat la două laturi de deget de încheietura pumnului. Se spune că în acel punct a pătruns primul cui în trupul lui Iisus, atunci când a fost răstignit. 
  
Tot chinezii mai susţin că fiecare organ are un suflet, un duh. Aşa că dacă te rogi organului care te supără - minune ! - el se va calma, ce-i drept, temporar. Pentru că tratamentul este complex : gând curat, hrană sănătoasă, apă bună, odihnă suficientă. 
  
Ficatul este sediul sentimentului de mânie, sediul supărării. Ficatul este generalul care elaborează strategia, dar vezica biliară este organul care dă curajul de a lua decizii. Un om cu deficit de energie pe ficat este un om care se enervează des, contestă mult şi produce conflicte. 
  
Reacţia lui dovedeşte lipsa abilităţilor de comunicare, de adaptare, de socializare. A nu exersa inteligenţa emoţională şi inteligenţa socială în ciuda unui IQ ridicat, conduce la deprinderea de a urî. Ce este ura ? Definiţia cea mai precisă ar fi : « Ceva ce crezi că o dai altuia şi-ţi pică tocmai ţie în ficat. » Dar cum ficatul nu este luat în seamă, deşi dă semne de inconfort, lucrurile se complică în organism. 
  
Când pancreasul,dar şi stomacul prezintă deficite de energie, 
  
omul este tot timpul îngrijorat, nemulţumit, despică firul în patru, găsind motive de amărăciune, mâhnire şi încruntare. El este fie ironic, fie arogant, fie critic. Şi se trezeşte deodată, cu un diabet. 
  
Când plămînul se află în suferinţă energetică, oamenii sunt trişti, melancolici, izolaţi. Insă, grija pentru rinichi, trebuie să fie în atenţia tuturor ; ei dau durata vieţii. Ei deţin rezervorul de energie al organismului. In rinichi se află depusă energia ancestrală. Părinţii lasă descendenţilor moştenirea de energie în rinichi. Oricând un alt organ se află în sărăcie energetică, rinichiul îi donează energie. 
  
Rinichii reprezintă capacitatea de exprimare a eului nostru autentic. Cel ce nu-şi exprimă talentele, înzestrările, credinţele se expune unor tulburări renale. Tot ce este reprimat sau refulat slăbeşte rinichii. Să ne punem în valoare simţul artistic, creativitatea, încât binele şi frumosul să vină spre noi prin fiecare experienţă. 
  
Inima este afectată, când lipseşte sentimentul de bucurie. Componenta Yang este cea a bucuriei, iar contrariul ei înseamnă tristeţe. Dar, înţelepciunea chineză ne atrage atenţia, că aceste contrarii energetice se transformă unul în altul, când ajung la limita excesului. Dacă un om se va bucura foarte tare, ajungând la euforie, va urma o perioadă de tristeţe. Dacă, din contră coboară în durere şi depăşeşte pragul uimirii şi al revoltei, se trezeşte brusc în pace, împăcare, acceptare. Va rămâne un timp în această stare de anestezie, de amorţire, până când lent atinge blânda înţelepciune. Lecţia ce trebuia învăţată îi apare limpede, iar ideea de transformare interioară i se pare benefică. 
  
Şi în antropologia românească există această idee de prudenţă. Omul simplu ştie că, o prea mare bucurie atrage un necaz, iar o supărare suportată demn, aduce un dar de la Dumnezeu : o nouă cale, o oportunitate, ceva cu totul nou în viaţa omului. Când cineva are parte de prea mult bine, ca să-l păstreze, trebuie să facă multe daruri generoase. 
  
Astfel, omul chibzuit iubeşte măsura, cumpătarea, simplitatea şi blânda fericire, nicidecum înflăcărarea năvalnică şi impetuozitatea care îi iau omului minţile, şi se crede de neînvins... 
  
Să ne impunem stări de pace, de echilibru şi de armonie, împăcaţi cu trecutul, mulţumiţi de prezent şi pregătiţi pentru un viitor asumat. 
  
Referinţă Bibliografică:
Pentru a trăi sănătos... / Luciana Cosmina Vlad : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3759, Anul XI, 16 aprilie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Luciana Cosmina Vlad : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Luciana Cosmina Vlad
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!