CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Constiinta >  

A rezona cu fericirea este o artă
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
A rezona cu fericirea este o artă... 
  
Plin de perseverenţă, răbdare şi inteligenţă, cel cu adevărat interesat de fericire va pune în aplicare mici strategii, pentru a rămâne optimist şi încrezător în dreptul lui la bucurie şi realizare de sine. Cel hipersensibil, emotiv, lipsit de stimă de sine, se va demoraliza uşor şi va căuta compania altora ca el. Este de dorit, singur să dorească schimbarea dispoziţiei, singur să îşi dea permisiunea de a se vindeca de marasmul vieţii. 
  
*Nimeni nu poate şti mai bine ce ai nevoie, deci, oferă-ţi ceva ce să te amuze, să te atragă, să te pună într-o lumină bună! 
  
Mulţi consideră că - a avea o viziune realistă, obiectivă asupra propriei fiinţe, a se cunoaşte şi a se analiza sincer, îi conduce la desconsiderare şi neacceptare de sine. Să ne auto-negăm este un sentiment total neavenit. Sau: să aşteptăm fericirea să pice din cer. Omul cu atitudinea sa, cu concepţiile şi principiile sale expuse adesea cu voce tare, atrage fericirea! 
  
A rezona cu fericirea este o artă. Şi, ca orice artă cere talent. Talentul de a folosi bine elementele pe care le posedăm: un fizic plăcut, o sănătate bună, un zâmbet frumos, o fire agreabilă, un stil de relaţionare imbatabil, o conversaţie interesantă, un farmec aparte, etc. Oricât de critic te-ai privi, cărţile te pot ajuta enorm pentru a-ţi forma o viziune corectă despre fericire. Cu cât ai o concepţie mai deformată, crezând că meriţi să suferi, că trebuie să lupţi pentru a obţine ce ţi se cuvine sau să primeşti „palme“ de la viaţă, cu atât Fericirea nu te va vizita. 
  
Se ştie, oamenii sunt tributari impregnărilor subconştiente. Obiceiul, de a fi îngrijorat sau de a exagera problemele, alimentează subconştientul, distrugând pacea interioară. În virtutea acestui obicei, unii vor să preia controlul asupra celor din jur, folosind tot felul de metode: ironia, ridiculizarea, presiunea, intimidarea, umilirea, impresionând cu aerul lor superior. Ei cred că au dreptul să intervină în viaţa altora, satisfăcându-şi dorinţa de putere. Îşi pun ei problema fericirii? Nu. În schimb, clamează nevoia de libertate. Filosofii explică că libertatea este o iluzie deoarece suntem mereu condiţionaţi şi determinaţi să respectăm demnitatea aproapelui nostru. 
  
Albert Einstein a afirmat: “Nu cred, în sensul filosofic al termenului, în libertatea omului. Fiecare acţionează nu doar sub o constrângere externă, dar şi în funcţie de o necesitate interioară.” 
  
Asigură libertatea fericirea individului? Nu. Alexandre Minkowski explică: « Libertatea nu înseamnă că eşti liber să faci orice, ci că poţi refuza să faci ceea ce îţi dăunează. » Ceva asemănător spune şi Paulo Coelho : « Libertatea nu este absenţa angajamentului, ci capacitatea de a alege binele. » Şi totuşi, cei vechi definesc libertatea cu elocvenţă: « Nici un om nu este liber dacă nu ştie să se controleze » zicea Pitagora; « Libertatea e supremaţia pe care o avem asupra propriei persoane » zicea Grotius. 
  
Cât de liberi ne simţim să alegem fericirea? Cât de liberi sunt oamenii să se valorizeze, să îşi conducă corect viaţa, să fie responsabili şi puternici, când trebuie să decidă, să acţioneze, să comunice, să creeze, să coopereze? Deşi oricare activitate poate să umple sufletul unui om de satisfacţie şi mulţumire, el alege prea des să se preocupe de multe alte inconveniente : cine îl poate critica şi de ce, cine îl poate umili, refuza, exclude, păgubi, trăda sau supăra. Precum spune proverbul: « Omul poate fi un lup pentru om » şi există multe situaţii în care unul sau altul încalcă demnitatea, onoarea sau autoritatea altuia. Pur şi simplu, precum afirma Freud, aceştia trăiesc dominaţi de inconştient. La volanul maşinii lor au pus un copil sau un duşman. Aceştia nu vor avea ca scop în viaţă nici a realiza fericirea lor, nici a face pe cineva fericit. 
  
După ce vezi că societatea are ca exemple de relaţionare prin impunere, prin manipulare şi prin influenţare, poţi renunţa de bună voie la fericire cuprins de o mare decepţie… Eroare! A rezona cu fericirea este identificarea cu sinele propriu, când personalitatea este solid construită. Ţi-ai dezvoltat bunătatea, candoarea, sensibilitatea, stima de sine şi conştienţa de sine? Ai decis să te ataşezi de tot ce este pozitiv : măsură, temperanţă, tărie de caracter, luciditate, amabilitate? Atunci, ai făcut ceea ce era bun şi de folos eului propriu, cu un aport benefic pentru întreaga omenire! 
  
A rezona cu fericirea înseamnă să te redefineşti. Laşi în urmă dependenţele, schemele, dezechilibrele şi urmezi un program de dezvoltare personală, o terapie individuală pentru a fi autentic şi încrezător. Iar, a fi autentic înseamnă nu atât exprimarea propriului stil, ci a te respecta, a te afirma ca om de cuvânt, activ, inteligent, deschis şi onest. 
  
Referinţă Bibliografică:
A rezona cu fericirea este o artă / Luciana Cosmina Vlad : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3750, Anul XI, 07 aprilie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Luciana Cosmina Vlad : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Luciana Cosmina Vlad
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!