CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Constiinta >  

Furtuna din suflet
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Furtuna din suflet  
  
Deşi lumea a început să accepte ideea de inteligenţă emoţională care este mai însemnată decât IQ-ul bine cunoscut, totuşi, oamenii nu au devenit stăpâni pe emotiile lor. Mai degrabă, ei sunt în postura de sclavi ai emoţiilor, ele dominându-i fără tăgadă.  
  
Când inteligenţa aceasta funcţionează, ne păstrăm cumpătul, suntem în stare să ne stăpânim şi să nu acţionăm impulsiv. Mai mult, ea se asociază cu inteligenţa socială şi noi respectăm normele de bună cuviinţă, în societate sau în comunitate. Dar mai ales în familie, politeţea nu va fi lucru de neglijat, ci vom respecta norme stricte de bună purtare. Utilizate frecvent, aceste reguli de comportament devin obişnuinţe care ne marchează caracterul.  
  
Dar, dacă ne caracterizează un temperament coleric şi puţină educaţie, atunci furia se dezlănţuie la orice stimul extern. Cel cu simţul ruşinii, se trezeşte mai târziu, regretându-şi ieşirea necontrolată şi furtuna din propriul suflet. Reia mental situaţia şi înţelege că putea proceda altfel, că lucrurile nu sunt grave cum a perceput în grabă şi că un conflict nu avantajează pe nimeni.  
  
Exprimarea sinelui cere un mod firesc de conduită, pentru a întreţine relaţii armonioase cu noi înşine şi cu cei din jur. De obicei, facem o mulţime de compromisuri pentru a proteja relaţiile cu colegii, cu rudele, cu vecinii. Ne simţim păgubiţi, frustraţi, obosiţi, pentru că am făcut pe plac altora, iar noi… Nimeni nu ne-a oferit un compliment, un cuvânt bun, « un mulţumesc. » Tot ce am făcut drăguţ, amabil, împăciuitor era normal, şi atât. Am evitat conflictul, disputa, ofensa, şi e o victorie! Unii au un talent extraordinar să le creeze…  
  
** Da, îmi pasă de oamenii de lângă mine, dar îmi pasă în acelaşi timp şi de mine, suficient de mult. Chiar foarte mult. Vreau să îmi întreţin echilibrul interior şi dacă astăzi, nimeni nu mi-a întărit stima de sine şi a apărut o mică furtună în sufletul meu, îmi spun mie însămi de 10-20 de ori: « Liber şi bucuros, mă exprim cum pot mai bine, aşa cum sunt! Mă hrănesc cu iubire şi bucurie. Sunt în pace! » Şi adorm liniştit…  
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
Referinţă Bibliografică:
Furtuna din suflet / Luciana Cosmina Vlad : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3721, Anul XI, 09 martie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Luciana Cosmina Vlad : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Luciana Cosmina Vlad
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!