CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  
Autor: Lucia Elena Locusteanu         Ediţia nr. 3506 din 06 august 2020        Toate Articolele Autorului

La ceas aniversar -90 de ani-Profesor universitar doctor ONUFRIE VINŢELER
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Profesorul universitar, lingvist şi slavist de renume, Cetăţean de Onoare al comunei Noşlac şi al Municipiului Cluj-Napoca, Doctor Honoris Causa al Universităţilor ,,Lucian Blaga” din Sibiu, şi ,,1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia, deţinător a numeroase distincţii ca cea a Ligii Scriitorilor Români - Medalia ,,Virtutea literară”, dar şi a unor ,,Diplome de excelenţă”, ca cea a Academiei Române, Filiala Cluj, bucurându-se şi de ,,Crucea Transilvană”, acordată de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Bartolomeu, domnul Onufrie Vinţeler, închinându-şi întreaga viaţă cunoaşterii, cercetării, reprezentând un punct luminos de reper pentru multe generaţii de studenţi şi nu numai, a ajuns la frumoasa vârstă de 90 de ani în deplină putere de muncă, continuându-şi cu talent activitatea creatoare.  
 
Provine dintr-o familie numeroasă, din Satul Căptălan, comuna Noşlac din judeţul Alba, fiind primul din cei şase copii ai lui Ioan şi ai Minodorei, născută Puşcaş.  
 
De mic s-a lovit de vitregiile vieţii, dar de fiecare data a ştiut să lupte, perseverând în dorinţa de mai mult şi mai bine, în tentaţia de a descifra necunoscutul.  
 
Poate, de aceea, şi parcursul său profesional este unul deosebit. După terminarea celor 7 clase la Şcoala din comună, urmează Şcoală profesională, apoi Liceul la seral, urmând o şcoală tehnică de nivel universitar, după care intră la Facultatea de Filologie din Bucureşti, de la care, după terminarea primului an, urmează studiile la Universitatea din Saratov – doi ani şi alţi doi la cea din Moscova.  
 
În perioada studiilor din URSS trăieşte o frumoasă poveste de dragoste, căsătorindu-se cu Alla, născută Mişcenco, care-i va aduce pe lume doi copii, poveste imortalizată în romanul semnat de Domnia-Sa cu titlul ,,Ultimul vals sau lebăda neagră”, roman din care aflăm de frumosul drum parcurs împreună ca parteneri de viaţă şi de muncă, Alla avansând de la asistent universitar la lector.  
 
Împreună cu frumoasa Alla, în 1957, terminând studiile, se reîntoarce în ţară, ca preparator principal la Universitatea din Cluj, urcând, graţie muncii neobosite, treptele ierarhice, devenind profesor, apoi îndrumător de doctorat.  
 
Munca i-a fost dragă, ca şi oamenii pentru care şi cu care a parcurs şi parcurge lungul drum al vieţii şi al cunoaşterii.  
 
Dacă în 1958, îi apare prima recenzie, mult mai târziu, după o îndelungată  
 
muncă aduce în 1973, studenţilor preţiosul curs ,,Sintaxa limbii ruse”, după care în 1974, împreună cu M. Bucă , debutează editorial cu un ,,Dicţionar de antonime”, atât de necesar predării problemelor de vocabular.  
 
Seria de dicţionare e valoroasă şi bogată, devenind instrumente de cunoaştere ale limbii. Dă luminii: ,,Dicţionar de omonime”, ,,Dicţionar de sinonime” , ,,Dicţionar de neologisme”, ,,Dicţionar explicativ şcolar”, ,,Dicţionar ucrainean-român”, ,,Dicţionar poliglot”.Această muncă e rod al timpului dedicat activităţii ştiinţifice, pasiune încă din perioada studenţiei.  
 
Şi Manualul pentru clasa a XI–a de ,,Limba rusă” e rod al preocupării Domniei-Sale de a uşura procesul de receptare, printr-un util instrument de învăţare, preocupare prezentă şi în multitudinea de articole dedicate îmbunătăţirii metodelor de predare ale profesorilor ca cel cu titlul: ,,Pentru un studiu mai eficient al predării limbilor străine”.  
 
Preocupările de limbă se materializează în nenumăratele articole, referate , publicate sau susţinute la simpozioane şi conferinţe naţionale şi internaţionale, cuprinzând o gamă diversificată de teme de la cele de limbă ca: ,,Sinonimia şi limbajele”, ,,Corelaţia dintre sinonimia totală şi parţială, constantă şi contextuală”, ,,Cu privire la sinonimia sintactică (Construcţii prepoziţionale cu valoare obictivală în limba rusă contemporană)”, ,,Prepoziţia, conjuncţia şi particula”, ca să amintesc doar un număr infim, la cele de folclor: ,,Elemente de folclor românesc în lucrări sovietice”, sau la cele de artă plastică în conexiune cu literatura: ,,Cromatica poeziei lui George Coşbuc”, ,,Gama de culori în opera lui Pavel Dan”.  
 
Preocupările lingvistice se extind şi în cercetarea onomasticii şi etimologiei, preocupări materializate în numeroase studii, articole şi cărţi. Astfel, volumul ,,Studii şi cercetări de onomastică şi etimologie” e numit ,,Cartea veacului” de către dr. Gelu Neamţu, într-un articol, publicat în ziarul ,,Făclia” din 8-9 ianuarie 2011, sintagmă ce-i subliniază astfel valoarea.  
 
Iubindu-şi pământul natal, cu recunoştinţă dă luminii tiparului ,,Monografia comunei Noşlac”.  
 
Cu pasiune caută izvoarele istoriei zbuciumatului Ardeal semnând opere ca: ,,Din culisele luptelor pentru Ardeal”, ,,La început a fost cuvântul Ardeal”, ,,Şi totuşi Ardealul…”, slujind prin scris, prin faptă, valorile româneşti transilvănene.  
 
E greu să cuprinzi în câteva rânduri, munca titanică de o viaţă pusă în slujba cuvântului nemuritor, în slujba educaţiei, cercetării, cunoaşterii, dar şi a semenilor pe care îi preţuieşte, creionându-le rezumativ, după o atentă şi migăloasă documentare, viaţa şi activitatea, în cele trei valoroase volume: ,,PORTRETE ŞI CĂRŢI”.  
 
Despre importanţa şi valoarea acestor trei volume îmi permit să citez de pe coperta interioară a volumului al III-lea, din ,,PORTRETE ŞI CĂRŢI”, cuvintele scrise de Prof. univ. dr. Iraida Condrea: ,,profesorul clujean Onufrie Vinţeler aduce numeroase detalii ce demonstrează, în special, conexiunile uneori surprinzătoare, dintre lingviştii întregului spaţiu al Europei de Est, care, chiar şi în cele mai vitrege timpuri, şi-au manifestat devotamentul faţă de adevărul ştiinţific, ataşamentul faţă de colegii de breaslă şi un înalt spirit de solidaritate academică”.  
 
O succintă prezentare a forţei creatoare a distinsului autor, filolog şi om de ştiinţă apare pe ultima copertă sub semnătura Prof. univ. dr. Ivan Evseev: ,,Există (…)câteva idei de forţă, care stau la baza selecţiei personalităţilor prezentate şi au determinat o retorică aparte a discursului autorului, reprezentând o fericită combinaţie dintre travaliul unui sârguincios bibliograf şi un exerciţiu de admiraţie, venind când din partea unui discipol recunoscător faţă de marii săi dascăli şi înaintaşi, când din partea unui om care ştie să aprecieze munca, nobleţea, talentul şi modestia unora dintre colegii săi de breaslă.”  
 
Domnul profesor ONUFRIE VINŢELER, autor a peste 60 de cărţi, a numeroase studii, articole, o mare personalitate a culturii române, e un OM de o rară modestie, calm, deschis, oricând, prin talentul său umoristic, capabil să-ţi aducă zâmbetul pe buze, un părinte cu tact pedagogic ce a condus şi îndrumat, alături de distinsa Doamnă ALLA, generaţii de studenţi.  
 
În semn de adâncă recunoştinţă, la împlinirea frumoasei vârste de 85 de ani, doamna Voichiţa Pălăcean-Vereş, fostă studentă, i-a creionat portretul Profesorului , omagiindu-i cariera, viaţa în volumul ,,ÎNTÂLNIRI CU PROFESORUL ONUFRIE VINŢELER”, volum axat pe interviuri, ,,sub semnul întrebării şi al confesiunii.  
 
Acum, când pe 10 august, împlineşte rotunda vârstă de 90 de ani, când îi ies de sub tipar alte cărţi, când lucrează la cel de al IV-lea volum din seria ,,PORTRETE ŞI CĂRŢI”, cu adâncă recunoştinţă Îi doresc fostului meu Profesor, din anii studenţiei, ONUFRIE VINŢELER, ani plini de lumina bucuriei, multă sănătate şi putere de creaţie!  
 
,,La mulţi ani, alături de cei dragi - copii şi nepoţi!”  
 
Prof. Lucia-Elena Locusteanu  
 
Membru al Ligii Scriitorilor Români  
 
Filiala Cluj-Napoca  
 
Referinţă Bibliografică:
La ceas aniversar -90 de ani-Profesor universitar doctor ONUFRIE VINŢELER / Lucia Elena Locusteanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3506, Anul X, 06 august 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Lucia Elena Locusteanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lucia Elena Locusteanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!