CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  
Autor: Lucia Elena Locusteanu         Ediţia nr. 3343 din 25 februarie 2020        Toate Articolele Autorului

,,INTOARCEREA DIN CRUCIADĂ” de Al. Florin Ţene
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
,,Înfrânt nu eşti atunci când sângeri, 
  
nici ochii când în lacrimi ţi-s. 
  
Adevăratele înfrângeri 
  
sunt renunţările la vis.” 
  
*** 
  
,,Prăbuşiri de idealuri, năruiri de aspiraţii 
  
înregistrăm cu toţii. 
  
Şi, poate, uneori greşim tocmai 
  
în credinţele noastre 
  
cele mai curate, cele mai cinstite. 
  
Istoria va vedea unde am greşit şi unde nu. 
  
Radu Gyr 
  
Ciclul romanelor închinate unor slujitori ai cuvântului, romane ce aduc ,,Viaţa (…) între realitate şi poveste” a scriitorilor Gib I. Mihăescu, Ion Minulescu, Alexandru Macedonski, se îmbogăţeşte cu o nouă apariţie. 
  
Scriitorul polivalent, Jurnalistul anului 2019 - cu o eferfescanţă creatoare ieşită din comun - Al. Florin Ţene ne uimeşte, a nu ştiu câta oară, cu publicarea romanului ,,INTOARCEREA DIN CRUCIADĂ – Viaţa poetului Radu Gyr între realitate şi poveste”, roman prefaţat cu un Cuvânt, semnat de Ionuţ Ţene, despre ,,Radu Gyr – poetul secolului XX” şi, la sfârşit cu o bogată ,,Bibliografie Radu Gyr”. 
  
Romanul e structurat în două părţi, cuprinzând zece capitole, numerotate, cu titluri rezumative, având fiecare un motou sintetizator, purtând amprenta poetului Radu Gyr: 
  
PARTEA I: 
  
♣ Cap. 1 :,,Leagăn fără cântec” 
  
♣ Cap. 2.:,,De aici înainte vremea se măsoară” 
  
♣ Cap. 3 .,,Sunt, Doamne, copt pentru cules” 
  
PARTEA A II-A: 
  
♣ Cap.4: ,,Noi nu am avut tinereţe” 
  
♣ Cap. 5: „Pentru cei viteji zidim altare” 
  
♣ Cap. 6: ,,În veacu-acela de aramă” 
  
♣ Cap. 7: ,,Noi, cei pierduţi” 
  
♣ Cap. 8: ,,Dacă într-o zi o să se vadă” 
  
♣ Cap. 9: ,,Viaţa abia mai licărea în mine” 
  
♣ Cap. 10: ,,Întoarcerea din cruciadă”. 
  
,,ÎNTOARCEREA DIN CRUCIADĂ” - titlul ultimului capitol – dă şi titlul romanului, care e un roman document, nu doar al vieţii şi al creaţiei profesorului universitar - Radu Dumitrescu, al poetului Radu Gyr (care semnase primele lucrări – Radu Dem. Grui), ci, mai ales, roman ce aduce în faţa cititorilor un evantai larg de evenimente, cuprinzând o vastă perioadă zbucimată a omenirii, o perioadă. a realităţilor istorice trăite nu doar de români, realităţi determinate / impuse de interesele meschine ale unor state, corporaţii, bănci, etc., interese care au dus la răsturnări de guverne şi nu numai. 
  
Copilăria, adolescenţa marcată de viaţa de liceu, cu interdicţia dată de un director cu o viziune cam îngustă asupra rolului său în procesul educativ; aplecarea lui Radu spre studiu, spre poezie, literatură şi artă, dar şi spre acel crez religios, spre credinţa ortodoxă; apoi legăturile lui cu viaţa politică tumultoasă a vremii, având credinţa că slujeşte cu adevărat o cauză naţională; urmând întâlnirea cu iubirea cu Florina; căsătoria; bucuria de a deveni tatăl Simonei – Luminiţa, ca şi concepţia, rar întâlnită la un bărbat, aceea a fidelităţii totale faţă de femeia iubită; anii cumpliţi în inchisori, război, închisori în care, cu harul dat de Dumnezeu, a creat o poezie adevărată; noaptea de Crăciun de la Aiud, noapte încărcată de un inalt umanism, religiozitate şi solidaritate; drama renunţării la un vis, o credinţă, o mişcare politică , pe care unii dintre conducătorii ei au trădat-o, recurgând la fapte reprobabile – crime, toate au contribuit la drama vieţii unui mare creator de poezie adevărată. Viaţa lui s-a intersectat cu viaţa unor mari personalităţi ale culturii române: Mircea Eliade, Petre Ţuţea, Nichifor Crainic, Ion Barbu, Tudor Arghezi, Mitropolitul Bartolomeu Anania şi mulţi, mulţi alţii. Dar Radu Gyr e nevoit să sfârşească în sărăcie şi neajunsuri, încălcându-şi principiile şi visurile spre a-şi salva familia. Se sfârşeşte ,,La 70 de ani, în Marţea Patimilor, s-a stins Poetul Pătimirilor, Radu Gyr, spre a seăntâlnicu CEL pe care L-a văzut în celulă şi căruia I-a şters rănile şi cu toţi ceilalţi camarazi de suferinţă, care şi-au dat viaţa pentru Dumnezeu şi neamul românesc.” 
  
Aparent un roman – biografie romanţată a lui Radu Gyr – cartea e în realitate o adevărată frescă istorico - socială şi politică a perioadei de la instaurarea Regalităţii, a Primul Război Mondial, a crizei economice din 1929, a evenimentelor de la Griviţa din 1933, a mişcării legiomare, cu încercarea de motivare a asasinării lui Nicolae Iorga, a perioadei antonesciene, a instaurării regimului comunist cu consecinţele-i dramatice, apoi, a perioadelor de detenţie ale poetului, a eliberării şi moarţii acestuia. 
  
Acurateţea unor date istorice, sociale, politice, rod al unei munci titanice de documentare, dau şi veridicitate faptelor narate. 
  
Al. Florin Ţene, înzestrat cu un stil inconfundabil, aduce cititorului date detaliate despre fiecare edificiu cu care ne întâlnim în drumurile pe care poetul Radu Gyr le parcurge, fie că sunt biserici sau mănăstiri, fie şcoli, ,,Mausoleul de la Mateiaş”, clădirea Cercului Militar din Bucureşti, biblioteci, pieţe, parcuri, închisori. De aceea, graţie descrierilor detaliate, în urma unei documentări minuţioase, romanul poate fi încadrat şi în sfera operelor cu caracter monografic. 
  
Autorul – Al. Florin Ţene - excelează şi în arta portretistică, scoţând în evidenţă atât trăsăturile fizice - portret fizic – ca oglindă a celor morale, dar şi trăsăturile psihice ale personajelor. A se vedea multitudinea de portretele realizate. M-aş opri doar la cel făcut lui Lenin (p.202). 
  
Descrierea şi-a unor tablouri din natură se împleteşte armonios cu dialogul – bine plasat – dar şi cu naraţiunea şi monologul interior prin care sunt redate trăirile interioare, procesele de conştiinţă ale poetului Radu Gyr. 
  
De aceea, autorul reuşeşte să te facă părtaş la evenimentele narate cu mare artă, evenimente desfăşurate în lume, trăind şi retrăind astfel calvarul nedrept al unor momente istorice regretabile, orori ale istoriei, făcute însă cu bună ştiinţă de semenii noştri, semeni preainteresaţi de prosperitatea personală – aş spune – ca un blestem pe neamul nostru – semeni încarceraţi în doctrine politice finanţate, susţinute şi dictate de interese străine. 
  
Nararea evenimentelort, rezultat al unei titanice munci de căutări, documentare, documentare atentă şi minuţioasă, îi facilitează naratorului să transpună în imagini vii o epocă de mari frământări. 
  
Imaginaţia bogată, talentul cu care l-a înzestrat Dumnezeu, îi permite lui Al.. Florin Ţene o recompunere în detalii amănunţite , veridice, a trăirilor omului şi poetului Radu Gyr. 
  
Paginile de viaţă sunt redate atât de viu, încât cititorul are impresia că nimic nu e ficţiune şi se transpune în pielea personajului, trăind cu emoţie fiecare moment, eveniment. 
  
Cumpăraţi şi citiţi romanul talentatului şi neobositului Al. Florin Ţene - ,,INTOARCEREA DIN CRUCIADĂ - .Viaţa poetului Radu Gyr între realitate şi poveste”! 
  
Vă veţi umple de bunătatea dată de Dumnezeu: 
  
,,Doamne, fă din umilinţă 
  
pod de aur, pod înalt. 
  
Şi din lacrimă velinţă, 
  
ca pe-un pat adânc şi cald. 
  
(…) 
  
Şi din orişice dezastru 
  
sau crepuscul stins în piept, 
  
Doamnew, fă lăstun albastru 
  
şi dă zâmbet înţelept.” 
  
Radu Gyr - ,,Metanie” 
  
Lucia – Elena Locusteanu 
  
Membru al Ligii Scriitorilor Români 
  
Filiala Cluj-Napoca 
  
Referinţă Bibliografică:
,,INTOARCEREA DIN CRUCIADĂ” de Al. Florin Ţene / Lucia Elena Locusteanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3343, Anul X, 25 februarie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Lucia Elena Locusteanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lucia Elena Locusteanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!