CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  
Autor: Lucia Elena Locusteanu         Ediţia nr. 3213 din 18 octombrie 2019        Toate Articolele Autorului

RECENZIE la cartea ,,RĂDĂCINI. DORINȚĂ ȘI SPERANȚĂ de Maria Someșan
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
A cincea carte a Mariei Someșan, sugerând simbolic, rezumativ o tulburătoare frământare, intitulată ,,Rădăcini. Dorință și speranță”, apărută la Editura ALTIP din Alba Iulia, în 2019, este un răspuns parțial, dar meritoriu, la marile probleme existențiale ale sufletului împovărat al autoarei de încercare neîntreruptă de a găsi un adevăr esențial, adevăratul răspuns al unei mari dileme. 
  
Prezentul roman, ca și primele trei, intitulate: ,,Se poate și mai târziu: până la capăt” – 2016, ,,Amintiri din viitor. Curajul de a gândi altfel” – 2017, ,,Dreptunghiul iubirii. Adevăr sau iluzie” – 2018, toate la Editura ALTIP din Alba Iulia, urmăresc destinul Anei – eroina principală a operelor menționate, opere în care folosește tehnica ,,povestirii în povestire”, a ,,povestirii în ramă”, romane ce s-ar putea încadra în tipul de roman ,,ciclu”, pe linia deschisă în literatura română de Duiliu Zamfirescu cu ,,Ciclul Comăneștenilor”, și desăvârșită de Hortensia Papadat Bengescu cu Ciclul Hallipa”. 
  
Ana, aflând dintr-o pură întâmplare că este înfiată, târziu, când și ea devenise mamă, încearcă să-și descopere și să-și înțeleagă rădăcinile biologice ale intrării ei în lumină, să-și cunoască și să înțeleagă traiectoria vieții, deși până în acel moment crucial, nu a simțit nici o clipă că, de fapt, a trăit în casa unor părinți adoptivi. 
  
Tocmai această revărsare de iubire nu și-o putea explica… 
  
Încercările Anei de a se apropia de mama biologică eșuează, fără a-și putea explica motivul. 
  
Încurajată, ca de fiecare dată, de sufletul pereche, sosit în viața ei la momentul potrivit, de Ștefan, iubire tomnatică, dar pură, frumoasă, rodnică ca și belșugul și coloritul inedit al toamnei, Ana e neînduplecată în ,,dorința”, hotărârea de a-și găsi ,,rădăcinile”, trăind cu ,,speranța” că destinul nu-i este potrivnic. 
  
Iată că în fraza de mai sus, în cele trei cuvinte subliniate, regăsim titlu dat de Maria Someșan romanului: ,,RĂDĂCINI. DORINȚĂ și SPERANȚĂ”. 
  
Paginile noului roman aduc într-o tulburătoare trăire întâlnirea Anei cu rudele mamei biologice și, măcar, o cât de cât explicație / motivare a refuzului acesteia de a-și apropia fiica. 
  
Romanul e structurat în 9 capitole numerotate și cu titluri rezumative, respectiv: 
  
• Capitolul I. Căutări; 
  
• Capitolul II. ȘTEFAN; 
  
• Capitolul III. Aici istoria vorbește fără cuvinte; 
  
• Capitolul IV. Părinți și copii. Iubire și teamă de adevăr; 
  
• Capitolul V. Rădăcini. Dorință și speranță; 
  
• Capitolul VI. AURA; 
  
• Capitolul VII. Întoarcerea; 
  
• Capitolul VIII. Doar amintiri; 
  
• Capitolul IX. KALESI. 
  
Semnificativ și pentru structura compozițională a romanului e faptul că titlul se regăsește reluat în Capitolul al V-lea, la mijloc, încadrat de câte patru capitole, conferind echilibru și simetrie operei. 
  
De remarcat e și faptul că cele mai încărcate de emoție, trăire, sunt capitolele notate în întregime cu majuscule. 
  
Romanul aduce o multitudine de trăiri, emoții ale regăsirii ,,rădăcinilor”, rudelor biologice pe linie maternă, rude care o primesc pe Ana cu brațele deschise, cu tandrețea și dragostea de care a fost privată de către rudele părinților adoptivi, părinți adorabili, cărora nu le poate reproșa nimic. 
  
Ca și în celelalte romane, și în acesta, autoarea nu se poate depărta de istorie, de dragostea fierbinte pentru pământul strămoșesc, ancorându-se, prin întoarcerea în trecut, în tumultoasa trecere prin timp a poporului român, dezvăluindu-ne un suflet ce arde la jertfa străbunilor, așa cum transpare din Capitolul al III-lea, cu titlul semnificativ: ,,Aici istoria vorbește fără cuvinte”. 
  
Ana își găsește parțial rădăcinile, rămânând, totuși, încă o necunoscută în ecuația vieții, deși, tangențial palpabilă, ecuația necunoscută – tatăl, care, sper, potrivit ,,speranței”, că va fi elucidată, rezolvată, în paginile următorului roman, pe care-l intuim și-l așteptăm cu nerăbdare. 
  
Finalul romanului ,, Speranța nu moare, cu credință în Dumnezeu poate va reuși și această minune!” – o exclamație retorică ne dă certitudinea / ,,speranța”, ca să parafrazăm, că Ana își va continua investigațiile cu ajutorul rudelor de sânge, în special, a AUREI, dar și al lui ȘTEFAN, și ne va dărui un nou roman, roman - rezolvare a celei mai tulburătoare enigme - găsirea rădăcinilor paterne, găsirea numelui celui care i-a fost tată biologic, potrivit citatului ales de autoarea - Maria Someșan, pentru copertă, citat semnat de Alex Haley, ,, În orice mod imaginabil, familia este legătura noastră cu trecutul și podul către viitorul nostru.” 
  
Lucia-Elena Locusteanu 
  
Membru al Ligii Scriitorilor Români” 
  
Filiala Cluj-Napoca 
  
Octombrie 2019 
  
Referinţă Bibliografică:
RECENZIE la cartea ,,RĂDĂCINI. DORINȚĂ ȘI SPERANȚĂ de Maria Someșan / Lucia Elena Locusteanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3213, Anul IX, 18 octombrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Lucia Elena Locusteanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lucia Elena Locusteanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!