CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Lucia Elena Locusteanu         Ediţia nr. 3179 din 14 septembrie 2019        Toate Articolele Autorului

,,Suflet ardent emanând în jur lumină”
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
TITINA NICA ȚENE,  
  
Trăiește ,,Bucuria lucrurilor simple”, îndemnându-ne:  
  
,,Să te bucuri  
  
Că pădurea-n toamnă a ruginit  
  
poleind cărările cu luna.”  
  
 
  
POET, PROZATOR, ESEIST, deținătoare a numeroase distincții, medalii și premii interne și internaționale (ex.:Premiul special al juriului la Concursul Internațional ,,Art&Life” pentru Poezie, Japonia 2015), prezentă în Dicționare, Antologii, TITINA NICA ȚENE e cea care, alături de soțul ei – Al. Florin Țene, a pus umărul la înființarea și bunul mers al Ligii Scriitorilor Români, considerând că:  
  
,,E bine, ca, din când în când,  
  
pe plopi să îi mai luăm în seamă  
  
prin frunza lor cu murmurat de râu  
  
întotdeauna către ei ne cheamă.”  
  
Ne cheamă, așa cum pe Titina o cheamă mereu ,,dragostea față de copii”, dragoste materializată în puterea ,,Cuvântului”, în ,,Poeziile” închinate tinerelor vlăstare, în volume ca: ,,BUCURIA LUCRURILOR SIMPLE”, ,,REACȚIA GRĂDINII” și multe altele.  
  
,,Farmecul cărții pentru și despre copii” a determinat-o să se aplece cu sensibilitate și talent și asupra unor opere închinate universului copilăriei, cum ar fi eseul volumului ,,Cărticică prichindeilor”, volum semnat de distinsa doamnă Ligya Diaconescu.  
  
Volumele de versuri ale Titinei Nica Țene, ca: ,,Amurg de întoarcere”, dar și cele apărute online: ,,Un strop de veșnicie”, cuprind o gamă diversificată de trăiri, sentimente, teme și motive îmbrăcate în haina nemuritoare a cuvântului.  
  
Nostalgia, dorul față de locurile natale, față de casa părintească își găsesc oglindirea în versuri de o rară sensibilitate:  
  
,,M-apucă, Doamne, câte un dor,  
  
să merg pe malul unei ape,  
  
pe unde am copilărit,  
  
iar satul să îl simt aproape…”  
  
(Doruri)  
  
Se vrea:  
  
,,În căsuța veche o fotografie,  
  
mama și cu tata, mire și mireasă,  
  
îi privesc și-mi pare că sunt bucuroși.  
  
că-n sfârșit, Titina, s-a întors acasă.”  
  
(Acasă)  
  
,,Cărarea pierdută” va fi regăsită pentru că Titina e decisă:  
  
,,O să port cămăși cu flori de câmp cusute…”  
  
,, m-oi îmbăta cu cântecul de cuc,  
  
Și-oi regăsi cărările pierdute…”  
  
E convinsă că:  
  
,,Numai în noi vom regăsi puterea  
  
de-a trece peste toate. Fruntea sus!  
  
Căci suferim numai o părticică  
  
Din Marea Suferință a lui ISUS!  
  
Titina Nica Țene impresionează și prin proza scurtă – povestiri adunate în volumul ,,Pietre de aducere-aminte”, dar și prin memoriile scrise la împlinirea vârstei de 50 de ani de căsnicie, incluse în ,,Drumul spre suflet”, spre sufletul ei plin de optimism și lumină, pentru că pentru EA mereu vor înflori salcâmii:  
  
,,M-au îmbiat cu valuri de parfum  
  
din floarea albă prinsă-n evantai  
  
și mi-am promis că n-o să uit , de-acum,  
  
că înfloresc salcâmii-n luna Mai.”  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
,,Suflet ardent emanând în jur lumină” / Lucia Elena Locusteanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3179, Anul IX, 14 septembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Lucia Elena Locusteanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lucia Elena Locusteanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!