CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  
Autor: Lucia Elena Locusteanu         Ediţia nr. 3136 din 02 august 2019        Toate Articolele Autorului

CUM O VREA DUMNEZEU!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Doc. al II-lea  
 
Şi iată că a sosit şi ziua când ne luăm rămas bun de la Bacăul multor întâmplări mai mult sau mai puţin fericite.  
 
Sunt cu mama într-un compartiment de tren, tren ce ne va duce la Ineu, să locuim din nou cu tata, mutat acolo – de ceva vreme - pe un timp nelimitat, până la noi ordine - cu Şcoala de Ofiţeri Rezervă din Bacău.  
 
Legănată de tren, ascultând cântecul sacadat al roţilor, adorm liniştită. Nu însă pentru mult timp, pentru că trenul se opreşte şi glasuri multe, agitate, forfota neîntreruptă, uşile izbite, mă readuc în lumea reală…  
 
Mama observă că m-am trezit şi, pentru a mă proteja, încearcă, dar prea târziu, să mă oprească de a privi pe fereastra vagonului. Mult prea târziu! ,,Spectacolul cromatic în relief’’ – ,,tablou al groazei” ce avea să-mi explice acum concret noţiunile de război şi moarte care mi s-au întipărit în minte pentru toată viaţa, marcându-mă...  
 
Am ţipat înspăimântată. Pe o linie apropiată de a noastră, un tren de persoane. Nu! Rămăşiţele unui tren: geamuri, cioburi, fragmente de braţe, picioare, sânge închegat, corpuri sfârtecate, cranii cu pletele încleiate de sânge şi pământ... Doamne!... Cumplit spectacol al morţii, de fapt, al războiului!  
 
Imaginea o văd la fel de vie şi traumatizantă şi acum peste aproape 76 de ani!  
 
A fost suficient o clipă! M-am îngrozit! Ştiu că m-am cuibărit la pieptul mamei tremurând... Altceva, nimic! Mi s-a părut o veşnicie până să aud din nou glasul roţilor de tren...  
 
Am întrebat-o apoi pe mama: - Oare şi noi vom păţi la fel???  
 
Un Domn mai în vârstă ce călătorea în acelaşi compartiment cu noi a răspuns întrebării mele:  
 
-,,Cum o vrea Dumnezeu”, fetiţo! Fiecare cu soarta lui, a mai adăugat şi apoi s-a lăsat iar tăcerea.  
 
Doar cântecul roţilor de tren îşi urma ritmicitatea, ducându-ne grăbit la tata... Nu cred că atunci emoţionată cum eram, înfricoşată, înspăimântată de grotescul morţii, m-am mai gândit la semnificaţia cuvântului ,,soartă”. Mai clară mi-a rămas replica bătrânului: ,,Cum o vrea DUMNEZEU!”  
 
Referinţă Bibliografică:
CUM O VREA DUMNEZEU! / Lucia Elena Locusteanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3136, Anul IX, 02 august 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Lucia Elena Locusteanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lucia Elena Locusteanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!