CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  

D E S T I N E - ep.2 -
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
- Mami, dar noi unde o să plecăm? Și, dacă plecăm, pot să-l iau pe Pufi cu mine, dar pe Azorică? Așa-i, mami, că pe tati nu-l luăm? Iar o să te certe, mai bine doar noi doi, eu o să am grijă de tine, o să fiu cuminte și, pe cuvântul meu, că nu o să mai fac prostioare, să te supăr! Era așa de serios când vorbea, ca un om matur. Se bucura că pleacă, dar și-ar fi dorit să-și ia și lumea lui, cu prietenii lui, cu Azorică, cel mai credincios și drag amic, lui îi povestea toate bucuriile și tristețile, iar acesta dădea din coadă și mai scotea și câte un lătrat, semn că a înțeles tot. 
  
- Mami, dar noi ce mai mâncăm acum dacă tati a aruncat tot pe fereastră? Foamea își cerea drepturile, Ionuț era flămând, împărțise micul dejun cu Azorică și îl așteptaseră pe tati, ca să ia prânzul împreună. 
  
Laura scoase repede din dulap alte farfurii și aranjă masa pentru ei doi. Din cuptorul încă fierbinte, scoase mâncarea pe care Nicolae nu o văzuse, era mâncarea preferată a lui Ionuț, șnițeluş și cartofiori pai. O lăuda mereu pe mami cum știe ea să facă mâncare, și gogoșele, și plăcintuțe cu brânză, numai draga lui știe să facă așa ceva. Nimeni nu era ca ea, frumoasă, deșteaptă, harnică și bună, bună....chiar nimeni și asta ar trebui să știe toată lumea! 
  
În timp ce Ionuț golea cu poftă farfuria, Laura abia gustă și asta de dragul fiului său. Avea un nod în gât, îi venea mereu să plângă, să urle, să-și descătușeze sufletul închis atâta amar de vreme cu lacătul neputinței. Se frământa căutând soluții, ce să facă, unde să se ducă? Nu avea nici măcar bani de drum, Nicolae era tare zgârcit și rar îi dădea și ei vreun leu de buzunar. Cui să ceară? Doamne, cum s-a putut înșela așa, de și-a ratat întreaga viață? 
  
Când l-a cunoscut pe Nicolae, Laura nu l-a prea băgat în seamă. Era curtată, apreciată și mulți dintre colegii ei de facultate ar fi dorit-o parteneră de viață, dar ea nu nutrea atunci astfel de gânduri. Însă Nicolae era prea insistent, ca să scape așa ușor, o urmărea, o bombarda cu flori și declarații, avea o voce frumoasă și adesea o încânta cu melodii, care-i mergeau la suflet. I-a căzut în mreje. Se apropiase de el și pentru că-i simțea nefericirea, crescuse într-o familie în care scandalul era la ordinea zilei. Tatăl, om harnic, dar pătimaș la băutură, era certăreț și cuvintele-i curgeau ca apa din gură, cu înjurături care mai de care mai urâte. Munca în mină îl îndobitocise și-l îmbolnăvise de silicoză, așa că, fiind pensionat de boală, lucra pe acasă, era priceput şi meșter la toate, iar în restul zilei își ostoia amarul la birtul din sat cu prietenii de pahar. 
  
Când a intrat la facultate, Nicolae și-a propus să nu-i urmeze exemplul, își dorea o familie frumoasă, în care să dăinuie iubirea, înțelegerea, să fie fericiți. Dar firea, pe care a moștenit-o de la tată, a început încet - încet să-și pună amprenta pe viața pe care și-o dorise altfel. 
  
Pierdută în gânduri, Laura tresări când auzi poarta, dar, de data aceasta, fără a fi trântită, ci închisă cu grijă, sigur nu era Nicolae. Într-adevăr, ușa coridorului se deschise încet, iar Gheorghe, tata socru, își făcu apariția. Se vedea pe fața lui că era necăjit, fiind în grădină auzise toate vorbele lui Nicolae, nu-și găsea cuvinte să spună ceva, era neputincios, nu putea să intervină, deși își iubea și respecta tare mult nora. Cum să poată interveni el, el care se purtase cu nevasta ca un ticălos fără inimă? Fugea biata femeie de acasă, când el era ațâțat de aburii bețiilor, pe care le trăgea tot mai des în compania ortacilor de pahar. Spărgea tot ce-i cădea la mână, iar înjurăturile nu mai conteneau, decât în momentul în care cădea toropit pe pat, așa îmbrăcat cum venise. A doua zi umbla ca un câine să-și caute nevasta, știind deja cam pe unde își găsea biata de ea adăpost. Se ruga spășit să se întoarcă acasă și-i promitea că se lasă de băut, că nu o să se mai repete. Ce era să facă? Îl avea pe Nicolae, pentru el trebuia să suporte, în plus nici nu avea unde să meargă, rămăsese orfană din fragedă copilărie, părinții îi muriseră trăsniți, în timp ce se adăposteau de ploaie sub o claie de fân, o crescuse o mătușă din partea tatălui, ea nu avea copii, dar a murit și ea și nu mai avea pe nimeni apropiat. Se măritase cu Gheorghe din dragoste, era chipeș și harnic, dar viața l-a transformat cu timpul şi l-a aruncat în patima beţiei, singura rază de lumină era Nicolae, pe care îl iubea nespus, pentru el trebuia să îndure acest iad. Era liniște o vreme, dar chiar dacă el ar fi vrut să se lase de băutură, aceasta nu voia să-l părăsească, așa că o lua de la capăt la intervale scurte. 
  
Abia după ce Ileana l-a părăsit în floare vârstei, a început să se jelească după ea, dându-și seama prea târziu că fusese cel mai bun lucru din viață. Moartea Ilenei, așa timpurie, avea doar 46 ani, i-a șocat și distrus pe toți. A avut o moarte fulgerătoare, autobuzul care transporta muncitorii la muncă a prins-o și a strivit-o între zid și spatele mașinii, în timp ce șoferul neatent încerca să întoarcă autobuzul. Nu a mai putut fi salvată, a murit în drum spre spital. 
  
Nicolae era student la Agronomie și mai avea în față încă doi ani buni de studii, iar moartea mamei l-a răvășit, i-a dat peste cap întreaga existență. O iubea tare mult, iar ea era nespus de mândră de el și mereu găsea o modalitate să strângă vreun bănuț pe ascuns și să-i trimită ca să nu ducă lipsă de nimic. 
  
- va urma 
  
Referinţă Bibliografică:
D E S T I N E - ep.2 - / Luchy Lucia : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1944, Anul VI, 27 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Luchy Lucia : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Luchy Lucia
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!