CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

TRAGEDIE DE OCTOMBRIE (SAU CÂTE SE POT ÎNTÂMPLA ATUNCI CÂND ROMÂNIA ESTE LĂSATĂ SINGURĂ ÎN CASĂ)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
"Copiii sunt mesaje vii pe care le trimitem unor timpuri pe care nu le vom mai apuca."  
(Neil Postman)  
 
 
Atunci când singurătatea din tine doare, simţi nevoia să ieşi în lume, învingând astfel pseudo-agorafobia datorată unui serviciu şi navetă stresante, unei mame bolnave, poate şi unei relaţii fără viitor, unor ştiri negativiste dintr-un banal televizor, unor …, unei …, mai contează oare motivațiile ?  
 
Fiind „Ziua Recoltei” în Petroşani (de altfel un bluff total - „my opinion”) … nu se dăduseră nici chenzinele la mineri, m-am plimbat în singular printre tarabele din părculeţul situat în faţa CEC-Bank, vizualizând mărfurile mai mult sau mai puţin apetisante de pe măsuţele de lemn, dar „lăcuite” cu dorinţa de a vinde cât mai mult şi mai scump din mărfurile etalate.  
 
Se apropie de mine un copil.  
Nu.  
Nu era din categoria celor care cerşesc pentru că părinţii lor mai „bronzaţi” îi scot forţat la un „produs material” zilnic.  
Copilul, un albinos sadea, dar extrem de slăbuţ şi cu o voce timorată, îmi spuse :  
- Nenea, îmi daţi şi mie câţiva lei, vă rog ? Nu îi vreau în mână, dar, vă rog frumos, cumpăraţi-mi ceva de mâncare.  
M-am abţinut.  
Plângeam în sufletul meu.  
M-am aplecat către puştiul mult prea subţire şi prost îmbrăcat pentru vremea nu foarte caldă, l-am mângâiat pe părul blonduţ, slinos-nespălat, spunându-i :  
- Haide, vino cu mine !  
L-am dus la o tarabă unde se regăseau mese în spate, l-am aşezat pe o băncuţă şi am comandat câţiva mici cu pâine şi muştar, un suc fără acid …  
După care l-am privit mâncând.  
Doar câteva clipe.  
Mai mult nu am rezistat.  
 
M-am întors acasă.  
Am ieşit în balconul garsonierei, m-am aşezat pe un şezlong rece, încălzit de nimeni, am plâns în mine, din nefericire şi în exterior, trecându-mi prin faţa ochilor personaje ghiftuite ca Udrea, Videanu, Truică, Voiculescu, Băsescu, Oprescu … etc … etc … etc …, exemplare îmbuibate din lumea politică românească.  
Apoi am reintrat în realitate.  
Era şi timpul …  
 
Mi-a revenit în minte „cucuveaua mov”.  
 
Referinţă Bibliografică:
TRAGEDIE DE OCTOMBRIE (SAU CÂTE SE POT ÎNTÂMPLA ATUNCI CÂND ROMÂNIA ESTE LĂSATĂ SINGURĂ ÎN CASĂ) / Liviu Pirtac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2117, Anul VI, 17 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Liviu Pirtac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liviu Pirtac
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!