CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

TRANSFERUL COMPORTAMENTAL (SAU TRATAMENTUL PSIHOSOMATIC PENTRU VINDECAREA SPECIEI UMANE)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MOTTO :  
 
„În natură nu supraviețuiește cea mai puternica specie, şi nici cea mai inteligentă, ci cea mai ADAPTABILĂ LA SCHIMBARE.”  
(Charles Darwin)  
 
 
În ziua în care am luat primul interviu profesorului Carmstein, mărturisesc deosebit de sincer nu prea îmi inspira încredere.  
Eram destul de sceptic atunci când i-am pus prima întrebare:  
- Şi credeţi, stimate domnule profesor, că experienţele dumneavoastră chiar vor fi încununate de succes ?  
Recunosc , cuvintele mele deţineau în fapt o oarecare doză de ironie, dar savantul din faţa mea păru că nu observă acest aspect.  
- Sunt mai mult decât convins de asta. Vedeţi dumneavoastră, domnule reporter, un asemenea transfer de personalitate, un asemenea transfer de caracter, va marca o nouă epocă în evoluţia speciei umane.  
Ascultam (puţin distrat) cuvintele lui Carmstein şi mă încerca un sentiment ciudat, pe moment de neînţeles.  
Interlocutorul meu avea un mare renume în lumea introvertită a savanţilor mondiali.  
Nu demult mi-au ajuns la ureche zvonuri, pe surse, în aparenţă incredibile.  
Mi se părea extrem de absurd să reuşeşti o asemenea transformare radicală, să implantezi unui individ o nouă conduită în viaţa de zi cu zi, să dovedeşti că poţi să-l schimbi în bine, scăpând astfel societatea de mediul infracţional.  
Experienţele profesorului Carmstein erau (sau mi se păreau doar) foarte complicate.  
Îşi propusese un transfer integral de personalitate de la un tip uman la altul, de la polul pozitiv către cel negativ (de la bine la rău).  
Cam aşa era !  
Dacă experienţele lui Carmstein reuşeau, întreaga civilizaţie de pe planetă va intra într-o eră nouă.  
O eră fără crime, fără violenţă, o eră lipsită de neîncredere, de nedreptate.  
O societate perfectă !  
Un paradox ?  
Poate aceasta era cauza pentru care comunicările preliminare ale savantului fuseseră primite cu neîncredere în lumea ştiinţifică, dar nu numai…  
- Ce poate fi mai frumos, mai minunat, continuă acesta, decât să-ţi ajuţi semenul în afirmarea lui pe drumul adevărului moral ?  
Se reculese câteva clipe gânditor şi - cu un gest reflex - scoase o ţigară.  
Aprinse un chibrit şi, trăgând câteva fumuri, aşeză băţul arzând pe marginea scrumierei. Îl privi nostalgic până când flacăra jucăuşă carboniză lemnul, apoi ridică privirile.  
- Vedeţi, domniile voastre, eu simt întotdeauna ceva straniu atunci când admir un băţ arzând. Poate fi - de ce nu ? - o anume trăsătură de caracter.  
- Îndepliniţi mereu acelaşi ritual atunci când vă aprindeţi o ţigară ?  
- Da !  
Privesc admirator spre bărbatul sigur pe sine, hotărât în acţiunile sale.  
Mă ridic de pe scaun şi îi întind afectuos mâna.  
Îi promit că voi participa la primul transfer de personalitate şi că îl voi elogia în paginile ziarului meu.  
Mă îndrept spre uşă, încercat de un neînţeles sentiment de încredere în semeni, transmis, fireşte, de profesorul Carmstein.  
 
*****************************  
 
Aula de la Universitate geme de lume.  
În faţa noastră, aparatele complicate construite de savant, domină în mod ciudat prin măreţia lor extremă.  
Privesc spre omul care va fi supus foarte curând experienţei. Un infractor de drept comun, care şi-a petrecut jumătate din viaţă după gratii, acum plin de sine, simţind aţintite asupra sa privirile majorităţii speciei umane.  
Profesorul Carmstein , un exemplar integru din punct de vedere moral, se hotărâse să transfere acestuia din propria personalitate.  
Caracterul unui savant renumit, dăruit insului certat cu legile societăţii.  
Văd în jurul meu priviri neîncrezătoare şi zâmbete ironice.  
Infractorul şi Carmstein se aşezară pe două fotolii dinainte pregătite, apoi îşi pun pe capete căşti din care ies sau intră o mulţime de fire viu colorate, făcându-i să semene cu doi roboţi.  
Luminile jucăuşe ale ciudatelor aparate pâlpâiră câteva minute, după care cei doi sunt ajutaţi să se ridice de pe locurile lor.  
Reporterii se năpustesc spre ei.  
„Infractorul” se aşeză comod pe un scaun şi cu un zâmbet ironic pe buze, spuse :  
- După cum vedeţi, experienţa a fost un fiasco total. Mă aşteptam la asta. Pe mine nu mă poate nimeni şi nimic schimba ! Sunt eu, cel din totdeauna …  
Se opri pentru o clipă şi - cu un gest reflex - îşi scoase o ţigară.  
Aprinse chibritul şi, trăgând câteva fumuri cu sete, aşeză băţul încă arzând pe marginea scrumierei. Îl privi nostalgic până când flacăra jucăuşă carboniză lemnul, apoi ridică privirile.  
- Vedeţi, spuse cu o voce domoală, de nerecunoscut, simt ceva straniu atunci când admir un băţ de chibrit arzând …  
Extrem de surprins, îmi întorc privirile către profesorul Carmstein.  
 
Acesta, extrem de detaşat, arboră un mic zâmbet superior în colţul gurii…  
 
Referinţă Bibliografică:
TRANSFERUL COMPORTAMENTAL (SAU TRATAMENTUL PSIHOSOMATIC PENTRU VINDECAREA SPECIEI UMANE) / Liviu Pirtac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2052, Anul VI, 13 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Liviu Pirtac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liviu Pirtac
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!