CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

LEACUL ÎMPOTRIVA CANCERULUI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mereu m-am dat în vânt după înţelepciunea bătrânilor de la ţară. Povestea - foarte scurtă de altfel - pe care am să v-o spun este cât se poate de adevărată.  
 
Eram într-un tur turistic prin ţară (terminasem facultatea şi-mi dădusem licenţa, în toamnă urma să-mi iau în primire postul de inginer stagiar de la Rovinari), cu o Dacia 1310 fabricată la Colibaşi, lângă Piteşti, model în vogă pentru vremea aceea. Totul se petrecuse în vara anului 1987, an în care eu eram foarte… tânăr şi neliniştit ! Şi singur, mai ales … foarte singur.  
 
Ajunsesem în Maramureş, într-un sat pierdut la poale de dealuri împădurite şi cu copacii încă netăiaţi de escroci şi mizeri ai politicii române de după anul 1989, apoi o cârciumă unde până la orele 10.00 A.M. nu aveau voie să te servească, după o lege bună sau ne-bună, cu băuturi alcoolice.  
 
Bătrânul stătea pe un scaun şi avea un ceas în faţă. Unul mare, dintr-acela de „cheferist” de pe vremuri. În fapt era singurul client, în afară de mine bineînţeles. Se uita fix la ceas. Mai erau câteva minute până la orele 10.00.  
 
Subit, ceasul sună. Tare de tot, ca sirena unei locomotive.  
 
- O palincă dublă, comandă bătrânul.  
 
- O dublă şi pentru mine, cerui eu, deşi eram conducător auto.  
 
Bătrânul îşi priponi privirea asupră-mi, se încruntă un pic, eram doar un străin pentru el, apoi îmi făcu semn să vin la masa lui. M-am conformat tăcut şi l-am privit uşor amuzat.  
 
- Câţi ani îmi dai tinere ?  
 
- Şaptezeci şi… ceva ? îndrăznii eu timid.  
 
Bătrânul începu să râdă. Veniră şi paharele cu băutura comandată, degustarăm pe-ndelete pălinca de C.A.P. (din pălincia satului fireşte) şi plescăirăm amândoi de plăcere după ce am pus paharele pe masă.  
 
- Nouăzeci şi şapte, îmi şopti ospătarul în fugă, după care se reîntoarse după tejgheaua de lemn.  
 
- Da fiule, nouăzeci şi şapte. La treizeci şi şase de ani m-am îmbolnăvit de rac, adică de cancer. Am scăpat de boala asta, mulţumesc lui Dumnezeu, cu ajutorul unui leac băbesc. Şi de atunci respect acea „reţetă” care poate preveni boala asta aşa zisă incurabilă.  
 
Eram numai ochi şi urechi. Am fost mereu un fan al leacurilor băbeşti, empirice de la ţară, credeam cu sfinţenie în ele.  
 
- Tinere, continuă bătrânul după ce mai trase o duşcă din paharul cu pălincă, vrei să fii un om sănătos ? Atunci în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, ia o linguriţă de bicarbonat alimentar, bea o jumătate de litru de apă de izvor, după care stoarce o jumătate de lămâie şi bea-i zeama. Dacă ai şi un măr sau orice alt fruct la îndemână, mănâncă-l repede. O lingură de miere să-ţi fie desertul.  
 
Timpul trecu repede. Discutarăm vrute şi nevrute, crâşma se umplu încet-încet cu săteni care n-aveau de lucru prin sat, fiecare cu paharul lui de palincă în faţă.  
 
*********************  
 
Suntem în Anul Domnului 2015.  
 
Din ziua aceea (9 august 1987), reţineţi vă rog dragi cititori, au trecut douăzeci şi opt de ani pe muchie, bătrânul lecuitor este mai mult ca sigur oale şi ulcele, eu respect întru-tocmai reţeta aceea învăţată într-un sătuc din Maramureş.  
 
Zi de zi, fără nicio întrerupere.  
 
Referinţă Bibliografică:
LEACUL ÎMPOTRIVA CANCERULUI / Liviu Pirtac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1682, Anul V, 09 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Liviu Pirtac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liviu Pirtac
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!