CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

NOROC BUN ORTACUL MEU ! (PARTEA A DOUA)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Excitat și nervos la culme, directorul trânti receptorul telefonului în furcă.  
 
- Ce mama dracului tot sună ăia de la minister ? S-a întâmplat și gata !  
 
Transpirat și roșu la față ca un rac fiert, inginerul-șef pătrunse în birou și închise încet ușa, nu care-cumva să-l enerveze mai tare pe domnul director.  
 
- Câți au murit până la urmă, Barbule ?  
 
- Cincisprezece mineri, şefu’! Iar zece sunt grav răniți. Ăștia din urmă au fost trimiși la Spitalul de Arși din București. Patru dintre ei au arsuri pe trei sferturi din suprafața corpului. Medicii de aici le-au dat șanse minime de supraviețuire.  
 
- Mama lor de proști ! De ce dracu’ nu i-au scos afară tâmpiții ăia de gazatori dacă au văzut că - la măsurători - concentrația de metan a sărit de opt la sută ? În pușcărie cu ei, tu’le muma lor de incompetenți !  
 
- Au murit și ei şefu’ !  
 
Şi mult mai timid, reducându-și vocea la un minim-minimorum:  
 
- Dumneavoastră le-ați spus să nu raporteze decât peste zece la sută concentrația de metan în abataj, pe când normele prevăd doi la sută cel mult. Ziceați că vă toacă ăia de sus dacă nu dați cât cărbune ați promis.  
 
- Barbule, urlă directorul cu glasul tremurând , ești tâmpit ? Vrei să mă bagi la bulău ? Taci dracului, că te mai aude careva ! Presa unde-i ?  
 
- Deocamdată jandarmii pe care i-ați cerut i-au oprit la poarta minei ! Greu este însă cu familiile celor care au murit sau sunt arși. Nu sunt nici ei lăsați să intre ! S-au luat la harță cu jandarmii…  
 
- Dă-i dracu’ și p-ăia ! Reprezentanți din minister au și pornit încoace cu un elicopter militar. Cei de la partid n-au sunat ?  
 
- Nu, şefu’ ! Păi știi că Porumbacu, şefu’ filialei județene de partid, este în concediu în Dubai. Ăilalți nu se bagă. Nu știu cum să reacționeze. S-au cam pierdut în peisaj …  
 
Secretara intră brusc fără să bată la ușă și le spuse sec:  
 
- Dați drumul la televizor. Președintele dă un comunicat despre accident …  
 
- Dă-l în mă-să și p-ăla ! Adu-mi încă o cafea și fă-mi un masaj la ceafă și umeri că mi-s amorțit de tot. Acu’ fie ce-o fi ! Trebuie să facem în așa fel încât să pară cei morți vinovați de accident. Bine că gazatorii au crăpat și ei ! Şi s-a dus dracului concediul meu. Ce bine m-aș fi odihnit pe plaja însorită din Palm Beach ! Doamne, ce ghinion ! Mama lor de prostănaci …  
 
Tânăra femeie ieși în grabă.  
 
Directorul se răzgândi și se întoarse către ușa capitonată.  
 
- Frăguța ! urlă el.  
 
Secretara reveni, își aranjă fustița scurtă care făcuse o cută deasupra genunchiului stâng și gunguri suav:  
 
- Da şefu’ !  
 
- Dăm și noi un comunicat, spuse ceva mai calm directorul exploatării miniere. Scrie : datorită incompetenței celor trei gazatori, le dăm și numele aici, care n-au efectuat măsurătorile de metan în conformitate cu regulamentul de protecție reglementat pentru munca în subteran în vigoare și cu fișele posturilor personale ale celor trei gazatori, le dai din nou numele, măsurători făcute când și unde ar fi trebuit, la orele …., scrie și tu acolo o oră, a avut loc în abatajul cu banc subminat numărul …., scrie-l acolo, un nefericit accident colectiv de muncă în care au pierit …, vezi și tu acolo exact câți, Barbu poate greșește, vorbește și cu Patraulea, iar cei rămași în viață arși au fost duși de urgență cu elicopterele SMURD la Spitalul de Arși din București ca prioritate absolută … bla - bla - bla, ia-l pe idiotul de Barbu și perfectați ca lumea comunicatul. Terminați-l cu: suntem cu toții alături de familiile îndoliate și deplângem moartea celor dragi lor. Eroii care au murit pe altarul muncii în subteran vor trăi veșnic în inimile și sufletele noastre. Gata ! Jandarmii să lase presa în sala de apel; comunicatul îl voi prezenta eu, dar neamurile celor morți și arși să rămână la poartă. Am și așa destule pe cap, nu vreau să le aud bocetele !  
 
Se ridică de pe scaun și părăsi cu pași lungi încăperea.  
 
……………………………………  
 
Afară se înserase.  
 
La poarta minei s-a strâns aproape jumătate din micuțul oraș din Vale. Sute de lumânări au fost aprinse, iar vaietele celor care nu știau nimic de cei dragi, doar că se aflau în subteran la momentele în care avuseseră loc cele trei bubuituri, se ridicau către cer cu rugăciuni fierbinți, pentru ca soții, fiii, tații, frații, cumnații sau prietenii lor să nu se regăsească printre cei morți sau arși …  
 
Două femei trecute de prima tinerețe, cu fețele mult prea ridate, peste care necazurile vieții au trecut marcându-le puternic fizic, în jurul cărora se învârteau câțiva prichindei care nu înțelegeau mare lucru, cu lacrimi în ochi se întrebau una pe alta:  
 
- Oare Ghiorghiţă al meu o fi scăpat ?  
 
- Nu știu nici eu nimic de Istrate al meu ! Doamne dă să fie amândoi în viață. Mama ei de muncă în subteran !  
 
Speranța acestor femei încă nu a murit.  
 
Nici măcar într-o explozie din subteranul unei mine ...  
 
 
( va urma )  
 
 
 
 
 
 
În marea majoritate a exploziilor de metan în amestec cu praf de cărbune în minele din Valea Jiului de după cel de-al doilea război mondial (în care au pierit o mulțime de mineri în plină putere), vinovații principali au fost stabiliți ca fiind - în urma anchetelor ulterioare efectuate de comisii de cercetare alcătuite din specialişti în domeniu - firește, cei morți în aceste accidente colective de muncă.  
 
Ţapi ispășitori ai sistemului …  
 
Morții nu vorbesc !  
 
Ei nu se mai pot apăra …  
 
Referinţă Bibliografică:
NOROC BUN ORTACUL MEU ! (PARTEA A DOUA) / Liviu Pirtac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1646, Anul V, 04 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Liviu Pirtac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liviu Pirtac
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!