CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

NOROC BUN ORTACUL MEU !
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
- Ortacule … unde ești ortacule ?  
 
Mergea în patru labe. De fapt mai mult se târâia din pricina arsurilor de pe brațe și picioare.  
 
- Mă Ghiorghiţă, răspunde odată mă, unde ești ?  
 
Galeria era cufundată în cel mai negru întuneric. Își pierduse lampa de miner, masca de salvare, tașca cu suplimentul nemâncat, în momentul în care suflul exploziei îl aruncase cu câțiva zeci de metri înapoi. Norocul lui fu o nișă cu cofrete electrice în care se adăposti atunci când a doua bubuitură zdruncină din plin pereții armați cu fier TH ai galeriei principale.  
 
- Vin Ghiorghiţă, vin către tine, las’ că te scot eu viu de aici !  
 
Pipăind, dădu de un obiect dreptunghiular pe care îl recunoscu instantaneu. Era o mască, masca lui sau poate masca altcuiva, dar care putea să-i salveze viața aici și acum.  
 
- Ah… de-aș găsi și o lampă, îngână pentru sine Istrate.  
 
………………………  
 
Mai aveau două ore până la terminarea șutului când maistrul îi trimise - pe el și Ghiorghiţă - să repare cât mai repede cu putință un transportor metalic pentru scoaterea cărbunelui către suprafață, căruia i se rupseseră câțiva ocheți.  
 
Producția … trebuiau să dea producție … era nevoie de cărbune …de cât mai mult cărbune …  
 
Ceilalți patruzeci și patru de mineri care fuseseră mult mai aproape de frontul de lucru, sau chiar în abatajul cu banc subminat unde și-au făcut aparițiile primele pungi cu metan în stratul de cărbune, apoi o scânteie de undeva, în mod sigur au sfârșit sfârtecați în bucăți de prima explozie.  
 
……………………….  
 
Îl cuprinse o stare de leșin. Realiză instantaneu că inhalase monoxidul de carbon emanat în urma celor două explozii. Cu greu scoase masca de salvare din husă, o desfăcu cu mâinile tremurânde și prinse strâns cu dinții muștiucul din cauciuc, după care își blocă nările cu clemele de metal. Trase în piept prima gură de aer și se linişti. Deși aerul inspirat era fierbinte, masca funcționa.  
 
„Lampă, trebuie să găsesc o lampă … musai să găsesc o lampă, altfel nu știu încotro să mă îndrept.” - gândi confuz Istrate.  
 
După câteva minute în care continuă să se târască prin întuneric, atinse cu dosul palmei stângi ceva moale și realiză că îl găsise pe cel pe care îl căuta. Trupul se afla întins pe spate și Istrate începu să-și plimbe amândouă mâinile - deși îl dureau groaznic din pricina arsurilor - pe corpul lui Ghiorghiţă, ortacul lui. Pe mâini, pe picioare, apoi pe partea de jos a trunchiului, după care mâinile lui urcară către pieptul acestuia și atunci simți lichidul cald care îi acoperi palmele.  
 
„Sânge!” – realiză speriat Istrate.  
 
Vru să prindă în mâini capul lui Ghiorghiţă, dar rămase încremenit. Ortacul lui nu-l mai avea. Îi fusese smuls de suflul celei de-a doua explozii.  
 
„Nuuuuuuuu ! Nu se poate …!” - urlă în sinea lui minerul neputincios.  
 
……………………………  
 
După un timp, în spate, la câțiva zeci de metri în sus pe galeria de mină, zări câteva luminițe și distinse clar cum acestea creșteau cu repeziciune, semn că purtătorii lămpilor se apropiau în viteză. În acel moment Istrate leșină. Căzu fără să vrea peste trupul decapitat al ortacului său, ultimul lui gând îndreptându-se către Salvatorii Mineri care se apropiau și care aveau să-l scoată la lumină.  
 
…………………………….  
 
O a treia bubuitură, cu mult mai puternică decât primele două, își făcu auzită dureroasă prezența, moment în care o uriașă limbă de foc scuipată parcă din iadul lui Scaraoțchi, înghiți tot ce întâlni în cale pe galerie, făcând să dispară instantaneu luminițele care încercau să se apropie de locul dezastrului, semn că salvatorii pieriseră și ei.  
 
După care se așternu, din nou, LINIȘTEA ȘI ÎNTUNERICUL MORȚII.  
 
 
 
 
POST SCRIPTUM :  
 
De la sfârșitul celui de-al doilea război mondial și până în ziua de azi, în minele din Valea Jiului - datorită exploziilor de metan și praf de cărbune - au pierit trei sute treizeci și șase de mineri, iar șase sute optzeci și opt au fost grav accidentați, răniți prin ardere și semi-strivire, cu sechele de sănătate pe viață.  
 
Cei care au murit pe altarele huilei din Vale, Dumnezeu să-i odihnească și să le ofere pacea veșnică !  
 
Amin.  
 
NU VĂ VOM UITA NICIODATĂ, EROI ORTACI AI NOȘTRI !  
 
Referinţă Bibliografică:
NOROC BUN ORTACUL MEU ! / Liviu Pirtac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1639, Anul V, 27 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Liviu Pirtac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liviu Pirtac
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!