CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

NU-I PENTRU CINE SE PREGĂTEȘTE, CI PENTRU CINE SE NIMEREȘTE …
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Toată viața lui, Popescu Altoi a fost un foarte bun creștin. A mers în fiecare duminică la biserică, și-a adorat aproapele, iar celor sărmani le făcea pomeni cu carul. Nu a luat vreodată numele Domnului în derâdere și nu și-a înșelat nevasta.  
 
Popescu Altoi a murit de infarct.  
 
Sufletul bietului om trecu prin tunelul la capătul căruia se zărea luminița care creștea, creștea văzând cu ochii, după care se contopi cu cea mai vie și superbă lumină care i-a fost dat să vadă vreodată.  
 
Zări o siluetă apropiindu-se de el și simți instantaneu o iubire uriașă care-i umplu neființa.  
 
- Isus ? bâigui Popescu fericit.  
 
- Nu, răspunse ființa de lumină. Eu sunt Budha. Isus se reface într-un superb complex rezidențial din raiul creștin, într-un binemeritat concediu de odihnă.  
 
- Bine, dar…  
 
- Şi acum, continuă cel ce se dădu drept marele Budha, să vedem ce ai făcut cu viața ta.  
 
Momente de liniște se așternură, Popescu Altoi își revăzu întreaga viață, timp în care entitatea de lumină murmură de câteva ori, ușor încruntat:  
 
- Hm-mm … hm-mm … !  
 
- Rău nu ai făcut, dar nici preceptele religiei mele nu le-ai respectat.  
 
- Bine, dar eu sunt creștin, strigă disperat sufletul lui Popescu Altoi.  
 
- Pentru a-ți curăța spiritul, te vei reîncarna într-o familie foarte săracă și - la adolescență - vei accede și te vei iniția într-un templu budist din Tibet.  
 
- Dar locul meu este în rai ! urlă sufletul lui Popescu Altoi, pierdut în propria-i neputință.  
 
………………………………  
 
Aerul rece și aspru al Tibetului îi pătrunse bătrânului Lhassa Dorzho în piept, creându-i mari probleme cu respirația. Ajunsese la o vârstă venerabilă și urmase întreaga viață preceptele credinței budiste. Nu-și mai amintea, firește, de numele purtat în viața de dinainte, cel al creștinului Popescu Altoi.  
 
Căzu și muri în brațele lui Dalai Lama, iar ultimele cuvinte pe care le spuse fură de venerație pentru marele Budha.  
 
Trecu din nou prin tunelul morții, apoi își aminti subit, cu ajutorul memoriei sufletului, de viața lui anterioară.  
 
Se contopi, firește, cu lumina aceea și zări o siluetă zveltă apropiindu-se de el.  
 
- Budha ? îndrăzni fericit să întrebe.  
 
- Nu, eu sunt Allah. Budha lipsește momentan; din nefericire a trebuit să plece într-un pelerinaj spiritual prin ținuturile sărace ale Indiei.  
 
- Ah ! îi scăpă sufletului lui Popescu Altoi - Lhassa Dorzho.  
 
- Dar eu sunt aici, continuă entitatea de lumină, și acum trebuie să vedem ce ai făcut cu viața ta …  
 
Popescu Altoi, alias Lhassa Dorzho, își revăzu întreaga viață alături de preaputernicul Allah.  
 
- Nu ai respectat legile Coranului, continuă acesta, ai trăit în contradicție cu preceptele marelui Mahomed. Dar îți voi mai da o șansă. Te vei încarna într-o familie bogată de musulmani din Islamabad și-mi vei urma calea cea dreaptă !  
 
- Bine, dar eu …, vru să mai spună ceva Popescu Altoi, alias Lhassa Dorzho, după care se simți aspirat, în sens invers, în tunelul prin care îi urcase, de două ori până acum, sufletul la ceruri.  
 
……………………….  
 
Muhammad Karu Ali intrase de tânăr în Al-Qaeeda. Devenise un fanatic islamist de mic copil, luând urma unui unchi din partea mamei, cu vreo treizeci de neveste, dar care fusese unul dintre cei mai căutați teroriști din Statele Unite ale Americii și care - din nefericire - sfârșise tragic, murind firește în numele lui Allah, într-o încăierare cu agenți acoperiți ai Mossad-ului.  
 
Dorința lui Karu, cel mai mare vis, era să moară ca un adevărat jihadist, ducând cu el în lumea de apoi cât mai mulți păgâni.  
 
Aşa și sfârși. Explozibilul C-4, vreo cinci - șase kilograme, peste care îmbrăcase un pardesiu lung, explodă într-una din cele mai aglomerate aeroporturi din Europa, nouăzeci și patru de victime, în afară de el firește, după care se văzu aspirat de tunelul morții, acel vortex care îți trimite sufletul în lumea celor așa-ziși drepți și non-materiali.  
 
Brusc, memoriile vieților anterioare îi reveniră și se trezi în fața unei impozante ființe de lumină, care îl domină din toate punctele de vedere.  
 
- Allah ? gânguri el, timorat de imensa personalitate și energie emanate de entitatea de lumină.  
 
- Nu ! Eu sunt Isus ! Ce-ai făcut cu viața ta, suflete ?  
 
- Păi … eu … Popescu Altoi … Lhassa … Muhammad … am respectat legile celor care …  
 
- Pentru mine ești doar Muhammad Karu. Ai încălcat una din cele mai importante porunci date lui Moise de marele Iehova pe sfântul munte Sinai, acela de a nu ucide. Şi - colac peste pupăză - ai comis și cel mai mare păcat biblic : ți-ai omorât propriul trup material. Sinuciderea este un păcat de moarte printre creștinii mei.  
 
- Dumnezeule mare, bâigui Popescu Altoi, alias Lhassa Dorzho, alias Muhammad Karu Ali, dar eu am fost …  
 
- Da, îi răspunse Isus. Bine spus: ai fost ! Locul tău nu este aici sus, ci jos, în iazul veșnic de foc, suflet rătăcit !  
 
Subit, ființa impunătoare de lumină dispăru și spiritul celui ce fusese Popescu Altoi, apoi Lhassa Dorzho, după care Muhammad Karu Ali, fu aruncat în iad.  
 
- O șansă, mai vreau o șansă, încă o viață vă rog, urlă el vreo opt - nouă mii de ani, după care tăcu pentru eternitate, fără speranță, chinuit în focul veșnic din iadul creștin.  
 
……………………..  
 
„ LASCIATE OGNI SPERANZA, VOI CH'INTRATE ! „  
 
……………………..  
 
Desigur, dacă în povestea asta ar exista un singur, un singur-singurel sâmbure de adevăr, vorbele lui Dante Alighieri ar trebui reconfigurate astfel :  
 
„ LĂSAȚI ORICE SPERANȚĂ VOI, CEI CARE INTRAȚI ÎN … VIAȚĂ ! „  
 
Referinţă Bibliografică:
NU-I PENTRU CINE SE PREGĂTEȘTE, CI PENTRU CINE SE NIMEREȘTE … / Liviu Pirtac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1595, Anul V, 14 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Liviu Pirtac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liviu Pirtac
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!