CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

COMPLEXUL „ÎNGERUL MORŢII”
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Când a rupt Mielul pecetea a patra, am auzit glasul făpturii a patra zicând:  
 
- Vino și vezi !  
 
M-am uitat și iată că s-a arătat un cal gălbui. Cel ce sta pe el se numea Moartea și împreună cu el venea după el Locuința Morților. Li s-a dat putere peste a patra parte a pământului, ca să ucidă cu sabia, cu foamete, cu molimă și cu fiarele pământului.”  
 
(APOCALIPSA, cap. 6)  
 
- Vezi tu, fiul meu, își continuă bătrânul povestea, aproape de sfârșitul sfârșitului demonii satanei vor fi aruncați pe pământ și vor face rău oamenilor, prin indivizi cu firea slabă și fără de credință, posedându-i …  
 
Eram numai ochi și urechi.  
 
Noaptea se lăsase peste parcul ud și rece, dar nu băgasem de seamă.  
 
Ieșisem de cu seară la o plimbare și mă așezasem pe o bancă mai retrasă, gândindu-mă la ale mele. Priveam în același timp la rarii plimbăreți, perechi sau singuri, pe aleile parcului, încercând în același timp o eliberare de energiile negative acumulate peste zi.  
 
Cred că ațipisem.  
 
Am tresărit, am deschis ochii și primul lucru care m-a frapat a fost semi-întunericul care mă înconjura. Al doilea, bătrânelul astenic cu barbă albă de lângă mine. Când apucase să se așeze ? Şi de ce alesese tocmai banca pe care eu stăteam, când erau atâtea bănci goale împrejur ? Cu toate astea, simțeam ceva extrem de familiar în privirea lui, care mă ațintea fix și rece. Era ca și cum aș fi privit prin mine de undeva din exterior. Ciudat sentiment !  
 
- Timpul ne presează, băiete, deschise bătrânul dialogul, în fapt mai mult un monolog, care avea să mă marcheze profund. Vezi tu, întâlnirea noastră nu este întâmplătoare. Citesc în ochii tăi nedumerire, dar vei înțelege foarte repede. Ești un băiat isteț !  
 
Își duse mâna stângă la barba lungă, și-o netezi cu palma de câteva ori, după care continuă:  
 
- Ești unul dintre cei aleși.  
 
- Ales… pentru ce… anume ? reușii eu să încropesc câteva cuvinte, urmărind cu atenție fiecare mișcare a interlocutorului meu.  
 
- Pentru Marea Finală, firește ! Nu mă întrerupe ! Timpul ne presează pe amândoi, tu nu-ți dai seama de asta, dar eu știu. Sufletul tău încă se mai zbate între plus și minus, neștiind pe care dintre acești doi poli ai universului să se așeze. Va trebui să te grăbești și să lași negativul într-o parte.  
 
Se încruntă ușor la mine, după care reluă:  
 
- Am fost trimis să-ți deschid ochii și inima ! O șansă unică de a te introspecta și de a trece definitiv de partea Celui Bun. De aceea am spus că ești unul dintre Aleși !  
 
Eram numai ochi și urechi. Deși nu înțelegeam încă mare lucru, simțeam că trebuia să ascult ce-mi povestea bătrânul și să-l urmez pe orice cale m-ar duce. Vă puteți închipui o încordare plină de dorința de a afla cât mai multe de la cel de lângă tine, așa cum nu ați mai întâlnit vreodată ? Aşa simțeam eu în momentele acelea.  
 
……………………………..  
 
- Vezi tu, fiul meu, își continuă bătrânul povestea, aproape de sfârșitul sfârșitului demonii satanei vor fi aruncați pe pământ și vor face rău oamenilor, prin indivizi cu firea slabă și fără de credință, posedându-i și diriguindu-i după bunul lor plac. Un complex foarte puțin studiat de psihiatrii și psihologi, acela al „îngerului morții”, va cuprinde din ce în ce mai mulți oameni. Este un complex satanic care te îndeamnă la sinucidere, dar, înainte de asta, ești mânat să nu pleci singur în astral, ci să iei cu tine în ultima călătorie câți mai mulți semeni din jurul tău.  
 
Bătrânul înțelept se opri pentru o clipă. Broboane de sudoare îi apărură pe fruntea încrețită de riduri. Se șterse lent, îndelung, cu mâneca hainei brațului drept, întorcând către mine palma tremurândă a mâinii. O cicatrice urâtă pleca de la rădăcina degetului mic și se oprea la baza policeului, degetul cel mare. Urma unei răni pierdute și uitate undeva în timp probabil.  
 
- Astăzi auzi de un fiu care și-a ucis mama după care s-a spânzurat în baie, mâine vei auzi de un tată care își înjunghie cele două fete, după care se omoară. Apoi vei răcni de mânie văzând cum un copilot sinucigaș își strivește aparatul de zbor, cu o sută patruzeci și nouă de viitoare victime la bord, de coastele unui munte. Vei râni în propria neputință auzind cum un tânăr își împușcă instructorul într-un poligon de tir, după care își zboară creierii și vei fi scuturat de friguri când vei primi știri despre sinucigași fanatici îmbrăcați în bombe la propriu, pe care le detonează în marile aglomerări umane, provocând moarte și jale nespusă împrejur. Vei urca cu mare spaimă în orice mijloc de transport, fie mașină sau tren, fie vapor sau avion, neștiind dacă șoferul sau mecanicul, căpitanul sau pilotul, nu vor care-cumva să se omoare, luându-vă și pe voi, bieți călători, cu ei !  
 
Clipe dureroase de tăcere, ca niște momente de reculegere pentru cei duși astfel, fără nicio vină dintre noi, se așternură între mine și bătrân. Știam că dreptatea este de partea lui, întregul meu corp recepționa, prin fiecare celulă, în modul cel mai dureros cu putință, adevărul pe care îl emana. Îmi veniră instantaneu în minte versurile unui poet obscur, necunoscut, dar care îmi plăcură la nebunie:  
 
„Am fost și eu la rândul meu  
 
Răpit de moarte în turneu;  
 
Uitat de vise în coșmar,  
 
Rănit de zei ce n-au habar.”  
 
…………………………………  
 
O durere atroce de ceafă mă făcu să închid ochii. Amețit, cădeam în golul propriului eu, un vortex uriaș care nu ducea nicăieri.  
 
Când durerea dispăru și reușii să deschid ochii, bătrânul dispăruse. Şi noaptea fugise de pe locul ei, lăsând să se întrevadă un apus minunat de soare, așa cum prevăzusem atunci când mă așezasem pe bancă. Parcul prinsese parcă viață, lăsând în urmă imaginea aceea lacustră de răceală și umiditate pe care mi-o crease prezența entității de lângă mine.  
 
Totul nu a fost decât un vis ?  
 
Era singura explicație pentru ceea ce se întâmplase cu mine, deși totul mi s-a părut a fi cât se poate de viu, de real. Mult mai viu și mult mai real decât poate să fie un simplu vis …  
 
M-am ridicat și am părăsit parcul. Aveam o stare ciudată, nu mă simțeam defel în apele mele. Sub nici o formă nu doream să mă întorc în garsoniera mea năpădită de singurătate. Trebuia să vorbesc cu cineva, să povestesc ce mi se întâmplase.  
 
Atunci m-am hotărât să merg la Magda. Numai ea știa cum să-mi aline, cu feminitatea ei suavă, stările mele depresive.  
 
Locuia departe, într-un cartier mărginaș al orașului, așa că am oprit un taxi. În timp ce mă strecuram pe scaunul din față, am privit instinctiv spre șofer.  
 
Avea un chip angelic, de copil, doar privirea îi era rece și dură, fixă, mult prea fixă pentru un om atent doar la circulația din zonă.  
 
În timp ce ne strecuram printre mașinile din trafic, mi-am aruncat ochii, fără să vreau, pe palma mâinii mele drepte. O cicatrice urâtă pleca de la rădăcina degetului mic și se oprea la baza policeului, degetul cel mare.  
 
Urma unei răni din copilărie, când, din vina unui cățel după care fugeam și care nu se lăsa prins, am căzut și mi-am înfipt mâna într-un ciob de sticlă.  
 
Subit, șoferul acceleră …  
 
Referinţă Bibliografică:
COMPLEXUL „ÎNGERUL MORŢII” / Liviu Pirtac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1553, Anul V, 02 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Liviu Pirtac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liviu Pirtac
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!