CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Relatare >  

FERICIREA ESTE UN CĂLUŢ DE MARE NEGRU
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Am cunoscut-o vara.  
 
Sfârșitul lunii august m-a prins pe litoralul Mării Negre în primul meu concediu după un divorț lung și dureros. Eram trist dar, paradoxal, extrem de optimist în același timp. Nu mă consideram încă bătrân; abia împlinisem patruzeci și trei de ani. Aveam o mare parte din viață în față, trebuia doar să întind mâinile și s-o cuprind. Nu eram un ratat, așa cum de nenumărate ori mă persifla Maria. Mă trece și acum un fior de gheață ori de câte ori îmi amintesc de ea. A fost o vreme în care am iubit-o la nebunie, o adulam ca pe o nebuloasă unică în felul ei. Acum, acest personaj care mi-a devenit apoi soție vreme de un deceniu și ceva ține de domeniul trecutului. A fost frumos la început, un vis euforic, dar a trecut. Doar prezentul și viitorul contează în această lume sălbatică și rea. Restul este palid și șters ca un fum iluzoriu de la o țigară ieftină.  
 
Soarele dogorea puternic, iar briza mării îmi răscolea părul la fel de duios ca o mână gingașă de femeie. Ea își întinsese cearșaful la câțiva pași de mine zâmbindu-mi vinovat, parcă își cerea iertare pentru că-mi violase intimitatea prin prezența ei unduitoare ca un val de vreme bună, ca un voal de mireasă virgină.  
 
Închipuiți-vă un vis înalt și subțire cu plete blonde și un chip angelic, cu sâni bine conturați sub costumul de baie dintr-o singură bucată, totul parcă pogorât dintr-un tablou renascentist. Undeva acolo sus cineva mă iubește. Am trecut în revistă rapid o mulțime de modalități de abordare, dar n-am mai apucat să pun vreuna în aplicare deoarece un glas minunat răzbi către mine dinspre ea:  
 
- Mă scuzați, aveți cumva o țigară ?  
 
Avea ochii verzi. Inima mea încetă să mai bată pentru câteva secunde în timp ce-i întindeam pachetul cu țigări scumpe, lăsându-mă cu trupul într-o parte pe nisipul fierbinte. Mâinile îmi tremurau ușor.  
 
- Vă rog serviți !  
 
Luă cu două degete o țigară și se aplecă spre mine în așteptare. Flacăra brichetei mă trezi pentru moment din starea de năucire. Trase un fum lung în piept, după care întinse o mână gingașă către mine.  
 
- Adina Petrescu, spuse ea scurt.  
 
- Remus Fabian, îmi pare bine , bâiguii eu cu o voce pe care nu mi-o recunoșteam, în timp ce-i strângeam ușor mâna. Încântat !  
 
Atingerea fină a pielii ei îmi provocă un fior de plăcere în corp, de la tălpi, în deplină urcare către creștet. Hipotalamusul meu reacționă brutal, aducând cu sine un început ușor de erecție, firesc de altfel. Nu mai avusesem o femeie o bună perioadă de timp. M-am întors pe burtă mascând astfel ușoara umflătură de pe slip și am întrebat-o:  
 
- Veniți des la mare ?  
 
În urechile mele a sunat ca o întrebare idioată, chiar îmi păruse rău că am pus-o, dar ea păru a fi deosebit de încântată.  
 
- An de an, gânguri angelica ființă.  
 
- Vă place soarele, marea ?  
 
- Oh, foarte mult, mult de tot, spuse ea cu ochii dați peste cap. Dacă aș putea m-aș muta undeva la malul mării. Să fiu mereu aproape de îmbrățișarea ei …  
 
Apoi adăugă scurt:  
 
- Dar dumneavoastră ?  
 
Încep prin a-i mărturisi cât de mult mă încântă concediile pe litoral. Cum an de an vin la mare - omițând să-i spun de Maria - cea care până anul trecut mă însoțise în vacanțe. Razele soarelui cădeau pieziș pe chipul ei surâzător. Mă asculta gânditoare privindu-mă drept în ochi. Brusc zise:  
 
- Aveți ochi albaștri …  
 
M-am înroșit instantaneu. Simțeam că-mi arde fața transformându-se parcă într-un cuptor încins.  
 
- Şi părul blond, frumos, continuă ea, lăsând capul într-o parte.  
 
De foarte multă vreme nu mi-a mai făcut cineva complimente. Au căzut asupră-mi ca un tăvălug, accentuându-mi roșeața feței. Bâiguii încurcat:  
 
- Şi dumneavoastră …, și dumneavoastră sunteți foarte …, foarte frumoasă !  
 
Râse ascuțit și se ridică în picioare.  
 
- Mergem în apă ?  
 
Peste câteva clipe ne bălăceam în apa înspumată, loviți ușor de valuri. Acesta a fost începutul …  
 
....................................  
 
Sfârșitul … „norocul” vieții mele !  
 
Am fost un ghinionist o viață întreagă în privința femeilor.  
 
Trei zile am trăit într-un adevărat rai cu Adina.  
 
A patra zi, o ușoară indigestie determinată probabil de la somonul consumat cu o seară înainte într-un restaurant select m-a țintuit la pat.  
 
Adina a vrut să rămână alături de mine dar - vremea era superbă - am rugat-o să plece singură pe plajă, să nu piardă o zi de bronz. M-a ascultat până la urmă și a fost ultima oară când am văzut-o în viață.  
 
Televizorul era deschis pe un post local și am auzit interviul unui salvamar care sfătuia turiștii să nu se avânte în larg datorită valurilor mari și înspumate. Am avut instantaneu o presimțire ! M-am ridicat din pat pregătit să ies după Adina, dar o ştiristă anunță decesul unei femei care ignorase avertismentele. Nu s-a dat nici un nume, nici o descriere a victimei, dar am știut că era vorba de ea.  
 
Atunci, dintr-o dată, fără nici o explicație, oglinda de pe peretele camerei hotelului explodă pur și simplu în mii și mii de cioburi.  
 
Dumnezeule mare ! Eram un înotător foarte bun. Dacă aş fi fost acolo aș fi putut poate s-o salvez. Sau aș fi murit împreună cu ea.  
 
A fost ultimul an de concediu petrecut la mare !  
 
Referinţă Bibliografică:
FERICIREA ESTE UN CĂLUŢ DE MARE NEGRU / Liviu Pirtac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1548, Anul V, 28 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Liviu Pirtac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liviu Pirtac
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!