CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Lucrari >  
Autor: Liviu Florian Jianu         Ediţia nr. 1973 din 26 mai 2016        Toate Articolele Autorului

Liviu JIANU - MONOLOGUL MĂGARULUI LUI BURIDAN…
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
(în faţa poneilor preşcolari, de grădiniţă)  
 
– Sigur, dv. alergaţi după medicamente, vă îngrăşaţi, de cât bine faceţi, cu sfaturile voastre, celor pe care îi trataţi, v-aţi revărsat, de atâta mâncat, de atâta propaganda, cu tot felul de poveşti, fireşte, adevărate – ca şi cum o poveste este vreodată adevărata – baaaa!  
– Aia este povestire, nu poveste!  
– Aţi înţeles, neastâmpăraţilor?  
– Că dacă nu aţi înţeles, acum vă pun pe calul... care bălan?  
– Cine mai are tupeul să nu vă respecte ceasurile de mână?  
– Dar aţi văzut vreodată vreun ponei, cu ceas de mână?  
– Nu?  
– Vedeţi, numai marii gări, ca mine, mai au!  
– Şi asta - ca să alerge – dintr-un colţ în altul – de tot felul de alegeri – cu promisiuni de primăvară – dar – mai copii, fiţi cuminţi – asta e vrăjeală – nu vă luaţi după măgari – cum vreţi voi – puteţi s ava îmbrăcaţi de pe acum – cât mai gros cu putinţă – puteţi să vă luaţi de pe acum – cele mai roşii cizmuliţe cu putinţă – puteţi să – mă rog, nu ştiu dacă le-a crescut blana – tundeţi de pe acum – toate oiţele năzdravane – şi să le duceţi la ungureni, la pătura artizanală de lână, costă 60 de pâini pătura naturală – clasa hibernala – nu 100, cu lâna altuia...  
– Ei – merită, nu?  
– Mănâncă un om câte o pâine pe zi, tot anul, măcar o lună.  
– Din economia asta naţională - din munca seacă...  
– în fine... dacă vreţi... cum vreţi voi... puteţi să şi mâncaţi... de la monologul meu... încă de pe acum... cu ce vă servesc părinţii voştri... bunicuţele...  
– Numai să nu vă mâncaţi între voi...  
– Ştiu – aţi mai avea nevoie de ceva... de papa...  
– Dar – de unde papa – pe lipsa asta de repere cardinale?  
– Când să îşi mai afle – şi ei – timp – de proprii copii?  
– Atât de copleşiţi – de durerile, şi bucuriile – tuturor? Dinafară?  
– Ce să vă ofere – şi ei? Când nici la ei – acasă – uite – nu s-au găsit resurse – nu s-au agsit mijloace – nu s-a găsit potenţial – să vă ofere – o băncuţă... De lingiat măcar o alviţă... De stat... mă rog...  
– Măcar să aibe loc pe ea, şi o bunicuţă...  
– Sigur, o să spuneţi – vă cunosc eu cât sunteţi de veseli – ar trebui să fiţi internaţi – că eu sunt măgarul lui Buridan. Şi Buridan – a fost dat afară din... sat... deşi nici cu t, nu s-ar spune că nu e o poveste...  
– Că – prea spunea ceva de care măgarii se cam jenau... să necheze pe faţă... Se cam cabrau... dacă ne facem de râs, faţă de nişte ponei? Ce exemplu am dat noi, în viaţă?  
– Se cheamă – că am minţit – degeaba?  
– Nu pe Bani grei?  
– Cat despre ceasuri... Ce pot să vă spun eu... un măgar... despre ceasurile biologice?  
-----------------------  
Liviu Florian JIANU  
25 mai 2016  
Craiova  
 
Referinţă Bibliografică:
Liviu JIANU - MONOLOGUL MĂGARULUI LUI BURIDAN… / Liviu Florian Jianu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1973, Anul VI, 26 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Liviu Florian Jianu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liviu Florian Jianu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!